12-16 Ekim Ahilik Haftasi etkinlikleri kapsaminda dün Kirklareli Kültür Merkezinde bir program düzenlendi. Saat 10.00’da baslayan programda Kirklareli Üniversitesi Rektör Yrd. Prof. Dr. Ömer Özyilmaz, Kirklareli Üniversitesi Iktisadi ve Idari Bilimler Fakültesi Dekani Prof. Dr. Gülfettin Çelik, Uludag Üniversitesi Ilahiyat Fakültesi Islam Tarihi Ana Bilim Dali Ögretim Üyesi Prof. Dr. Mefail Hizli “Baslangiçtan Günümüze Çesitli Yönleriyle Ahilik” konusunda panel verildi. Verilen panelin ardindan ise program yilin Ahisi, mesleklerinde uzun yillar geçirmis ustalar ustalar ve yeni ustalik belgesi alan kisilere verilen plaket ve belgeler ile devam etti. Kirklareli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Aykaç, Kirklareli Il Milli Egitim Müdürü Ziya Eser, Kirklareli Sanayi ve Ticaret Il Müdürü Gültekin Hadi, Kirklareli Esnaf ve Sanatkarlar Odasi Birlik Baskani Ali Fuat Seker, Kirklareli esnafi ve ögrencilerin katilimiyla gerçeklesen program Ahilik konusunda verilen panel ile basladi.
Panelist Kirklareli Üniversitesi Rektör Yrd. Prof. Dr. Ömer Özyilmaz’in konusmasiyla baslayan programda Özyilmaz “12-16 Ekim tarihlerinin Ahilik Haftasinda Ahilik etkinliklerinin kutlandigini hepimiz biliyoruz. Bu haftayi ülke genelinde ahilik konusunu inceleme, arastirma, konusma, tanima, hem geçmisimizi ögrenme ve bu bilgilerden yararlanarak bu günümüzü ve gelecegimizi daha iyi hareket ettirme çabalari içerisindeyiz. Milletler bu günlerini ve geleceklerini daha iyi planlayabilmeleri için bu geçmislerini daha iyi bilmelilerdir. Geçmisini bilmeyen, geçmisinden habersiz olan milletlerin bu günlerde gelecekleri de bilinmezlik içerisinde olur. Bu yüzden biz milletimiz olarak geçmisimize vefaliyiz, onlari saygiyla sevgiyle aniyoruz. Bu çerçevede Kirklareli Valiligi de bugün ve bu haftayi bu etkinliklerle geçirmektedir. Bugün böyle bir etkinlik planlamis bulunuyoruz. Bu panelde çok degerli arkadaslarimiz ile birlikte ahilik teskilatini çok degisik yönleriyle inceleyecegiz. Ahilik tarihinin kurulusu, bugün bulundugu konumu, siyasal ve kültürel durumu üzerinde konusacagiz.” Dedi.
Daha sonra panelist Uludag Üniversitesi Ilahiyat Fakültesi Islam Tarihi Ana Bilim Dali Ögretim Üyesi Prof. Dr. Mefail Hizli sunumunu yapti. Hizli programa katilan tüm davetlilere tesekkür ederek “Ahilik Arapça bir kelimedir. Kardesim manasina gelmektedir. Fakat bu kelimenin Arapçadan degil de Türkçedeki Karahanlilar Türkçesindeki metinlerde rastlanan aki kelimesi ile baglantisi oldugu bilinmektedir. Aki kelimesi zamanla ahi’ye dönüsmüstür. Ahi kelimesi kardeslik yakinlik anlami tasidigi gibi, ahi kelimesi de cömertlik yigitlik anlamina geliyor. Biz su anda telaffuzumuzu ahi olarak yapmak suretiyle, aki ihmal etmedigimizi de söylemek istiyorum.” Dedi. Hizli’nin gerçeklestirdigi genis sunumun sonrasinda Kirklareli Üniversitesi Iktisadi ve Idari Bilimler Fakültesi Dekani Prof. Dr. Gülfettin Çelik panel ile ilgili olarak konusmasini yapti. Daha sonra ise diger panelist Kirklareli Üniversitesi Iktisadi ve Idari Bilimler Fakültesi Dekani Prof. Dr. Gülfettin Çelik sunumunu gerçeklestirdi.
Son olarak ise Kirklareli Üniversitesi Rektör Yrd. Prof. Dr. Ömer Özyilmaz’in verdigi sunumun ardindan Ahilik konusunda panel son buldu. Baslangiçtan Günümüze Çesitli Yönleriyle Ahilik konusundaki panelin ardindan Kirklareli Sanayi ve Ticaret Il Müdürü Gültekin Hadi panelistler Kirklareli Üniversitesi Rektör Yrd. Prof. Dr. Ömer Özyilmaz, Kirklareli Üniversitesi Iktisadi ve Idari Bilimler Fakültesi Dekani Prof. Dr. Gülfettin Çelik, Uludag Üniversitesi Ilahiyat Fakültesi Islam Tarihi Ana Bilim Dali Ögretim Üyesi Prof. Dr. Mefail Hizli’ya plaket vererek tesekkürlerini sundu. Daha sonra ise Kirklareli Il Milli Egitim Müdürü Ziya Eser tarafindan Kirklareli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Aykaç’a plaket sunuldu. Program yilin Ahisi ve eski ustalara plaket ile yeni ustalik belgesi alan kisilere verilen plaket ve belgeler ile devam etti. Ahmet Çaloglu yilin Ahisi olarak seçilirken Sükran plaketini Kirklareli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Aykaç verdi. Daha sonra ise mesleklerinde uzun yil emek sarfeden esnaflar Ali Özkut, Ilyas Sari ve Çetin Özkan sükran plaketlerini Kirklareli Esnaf ve Sanatkarlar Odasi Birlik Baskani Ali Fuat Seker’den aldilar. Daha sonra ise Mahmut Okumus, Remzi Kurtisoglu ve Metin Kalkan plaketlerini Sanayi ve Ticaret Il Müdürlügü Sube Müdürü Mustafa Sahin’den aldilar. Hüseyin Gariz, Rafet Peran, Hasan Hüseyin Aslan ve Recep Ergül’e plaketleri Kirklareli Meslek Egitim Merkezi Müdürü Fikret Kumcu tarafindan verildi.
Program daha sonra yeni ustalara belge verilmesi ile son buldu.
Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol