Konak Belediyesi ile Kadın Muhtarlar Derneği’nin ortaklaşa düzenlediği çalıştay, 15-17 Aralık tarihleri arasında Türkiye’nin dört bir yanından gelen kadın muhtarlara ev sahipliği yaptı. Kırklareli’nin 7 kadın muhtarından 5’i çalıştaya katıldı.
‘’Kalkınmada Yerelin ve Kadının Rolü: İzmir Modeli’’ konulu çalıştay, İzmir Konak’ta 81 ilden 150 kadın muhtarın katılımıyla gerçekleştirildi. Çalıştaya Kırklareli’nden Doğu Mahallesi Muhtarı Arzu Yıldırım, Karakaş Mahallesi Muhtarı Esra Mağıltaş, Babaeski Kurtuluş Mahallesi Muhtarı Nesibe Çekinmez, Pınarhisar Camii Kebir Muhtarı Arife Beleli, Kaynarca Beldesi Akalar Mahallesi Muhtarı Gülseren Kiracı katıldı.
Çalıştayın ilk gününde Konak belediye Başkanı Sema Pekdaş’a annesinin vefatından sonra kadın muhtarlar taziye ziyaretinde bulundu. Kentte misafir olan kadın muhtarlara kentin tanıtılması için mini bir şehir turu etkinliği organize edildi.
‘’Konak Belediyesine teşekkür ediyoruz’’
Doğu Mahallesi Mutarı Arzu Yıldırım, çalıştay organizasyonunu gazetemize değerlendirdi. Yıldırım; ‘’ İzmir Konak Belediyesi biz kadın muhtarlara örnek bir misafirperverlik sergiledi. Çalıştayın ilk gününde Konak Belediye başkanımıza taziye dileklerini ilettik.
Daha sonrasında İzmir’i bizlere tanıtmak Tarihi Asansör, Kemeraltı Çarşısı, Konak Meydanı, Atatürk Müzesi ve Konak Belediyesi’nin Radyo ve Demokrasi Müzesi’ni gezdik’’ dedi.
Kadın muhtarların Konak buluşmasının ikinci gününde ise ‘Kalkınmada Yerelin ve Kadının Rolü: İzmir Modeli’ konulu çalıştay gerçekleştirildi. Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş’ın annesinin vefatından ötürü katılamadığı toplantının açılış konuşmasını Konak Belediyesi adına Başkan Yardımcısı Eser Atak yaptı. Konuşmada kadının siyasete daha fazla girmesi gerektiğinin altı çizildi.
Kadınların siyasete daha fazla girmesi gerektiğini belirten Doğu Mahallesi Muhtarı Arzu Yıldırım; ‘’Kadınlar toplumun her kesiminde yerini almalı. Kadınlar her türlü sorumluluğun üstesinden gelebilecek olmalarına rağmen gerektiği kadar çalışma hayatında, siyasi hayatta hak ettiği değeri maalesef göremiyor. Kadınlara verilen imkanların sınırlı olduğunu gözlemleyebiliyoruz. Bu durumda biz kadınlar dik duruşumuzla her konuda ve her işte başarılı olabiliriz.
Siyasette de sosyal yaşamda da biz kadınlar olarak, kendi bakış açımızla farkımızı ortaya koymalıyız. Bu çalıştayda ülkemizin dört bir yanından gelen 150 kadın muhtar yer alıyor. Hepsi de mahallesindeki kadınların destekçisi’’ dedi.
Kadın adayların yarışmaya
katılmaya başlamalı
Rekabetçi bir yapıda siyasette erkek adaya karşı hemen kadın adayın elenmesinin yanlış olduğunu belirten Doğu Mahallesi Muhtarı Arzu Yıldırım; ‘’Maalesef kadın siyasetçiler, erkek siyasetçilerin gölgesinde kalıyor. Rekabet edilecek ortam oluştuğunda ilk vazgeçilen kadın adaylar oluyor. Bu tablo değiştiğinde siyasette daha fazla kadın yer alacaktır’’ dedi.
Kadın Muhtarlar Derneği Başkanı Serpil Erenoğlu da kadınların her alanda önemli roller üstlendiğini altını çizerek, “Türkiye’de kadınlara verilen olanaklar daha az. Etkili olabilmemiz için güçlü olmamız gerekiyor” diye konuştu.
Çalıştayın açılışında Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Kadın Kolları Başkanı Fatma Köse de bir konuşma gerçekleştirdi. CHP Kadın Kolları Başkanı Fatma Köse; “Kadınlara Seçme ve Seçilme Hakkı’nın verilmesinin üzerinde 83 yıl geçti; ancak Türkiye’de erkek egemen zihniyet hala devam ediyor. Bunun en iyi örneğini siyasette kadınlara çok daha az yer verilmesinde görüyoruz. Kadınları yok sayan katı zihniyete karşı güçlerimizi birleştirmemiz gerekiyor. Siyasete daha çok katılmalıyız; çünkü bir toplumun en etkili birleştirici unsuru kadındır” dedi.
Açılış konuşmalarının ardından ‘Kalkınmada Yerelin ve Kadının Rolü: İzmir Modeli’ konulu çalıştaya geçildi. Konuşmacılardan Ege Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gülgün Erdoğan Tosun, ‘Kadının Siyasete Katılımı’ başlıklı bir sunum yaptı. Etkinliğin ilerleyen saatlerde İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Yardımcısı Aysel Özkan, ‘İzmir’de Yerel Kalkınma Modeli’ konusunda, İzmir Büyükşehir Belediyesi Basın Yayın Halkla İlişkiler Daire Pınar Meriç ise ‘İzmir’de Tarihsel Değerler ve Turizm’ konusunda birer sunum gerçekleştirdi.
‘’Kadın muhtarların programı Şirince’de sona erdi’’
Konak Belediyesi’nin ev sahipliği yaptığı çalıştay İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Yıldız Devran tarafından yapılan ‘Çevreci Belediyecilik’ konulu sunumla sona erdi. Çalıştay sonunda konuşmacılar katılımcı muhtarlarla soru-cevap da yaptı. Kadın Muhtarlar Derneği’nin Genel Kurulu’nun da yapıldığı gün İzmir Büyükşehir Belediyesi’nce katılımcı muhtarlar için düzenlenen akşam yemeği ile sona erdi. Kadın muhtarların İzmir programı Pazar günü doğal güzelliğiyle olduğu kadar tarihiyle de ünlü Şirince köyüne yapılan kültür turu ile sona erdi.
Kırklareli Doğu Mahallesi Muhtarı Arzu Yıldırım; ‘’Kadın muhtarlar olarak çok verimli bir çalıştay gerçekleştirdiğimizi düşünüyoruz. Kadının siyasetteki yerini konuştuk. Ayrıca kadına şiddet konulu sunum gerçekten başarılıydı. Tüm kadın muhtarlarımız ilgiyle sunumları takip ettiler. Kadın muhtarların programı Şirince’de sona erdi. Hem kültür hem de bilgi olarak bizlere değerler ve düşünceler kattı’’ dedi.
Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol