"Kırklareli'ne ve bize yakışan bir ulaşım için elinizden geleni yapın"

Kırklareli'nde toplu taşıma araçlarına yapılan son zamların ardından öğrenciler ile minibüsler bir anlamda karşı karşıya geldiler. Öğrenciler, yapılan zamma büyük tepki gösterirlerken, şoförler de 4 yıldır yapılmayan zammın artık gerekli olduğunu belirtiyorlar. Son olarak öğrenciler tarafından gazetemize gönderilen bir
mektup ise, yaşanan sıkıntıların boyutlarını gözler önüne
seriyor
Kırklareli Belediye Meclisi, Eylül ayı toplantısında S.S. 23 Nolu Şehir İç Minibüs Motorlu Taşıyıcılar Kooperatifinin ücret artış talebi görüşülmüş, konuya ilişkin yapılan açıklamada, kooperatifin ücret artışına gerek olarak 3-4 yıldır aynı ücret ile yolcu taşınması, akaryakıt ile bakım ve yedek parçaya gelen zamları gösterildiği belirtilmişti.

Kooperatifin zam talebi belediye Meclisi tarafından komisyona sevk edilmeden uygun bulunmuş, yapılan oylamada talep kabul edilmişti. Buna göre uzun mesafede (Kayalı Kampusu) 2 lira olan tam bilet ücreti 2,5 liraya, 1,5 lira olan öğrenci bileti ücreti de 2 liraya çıkartıldı. Yine şehir için de 1,5 lira olan tam bilet ücreti 2 liraya, 1 lira olan öğrenci bileti ücretinin de 1,5 liraya çıkartıldı.
Yapılan bu zamların ardından özellikle öğrencilerden hemen her platformdan yoğun tepkiler gelmişti.
Son olarak geçtiğimiz günlerde bir eylem ve basın açıklaması yapan öğrenciler özetle şunları kaydetmişti;
"Her gün gidiş ve dönüşlerde otobüs kuyruğu beklemek bizi yeterince yoruyorken üstüne bir de zamlar gelmiştir. Biz öğrenciler olarak ülkemizin çeşitli yerlerinden buraya okumak için geldik.
Harç parasını, barınma ihtiyaçlarını bile zor karşılayan öğrencilerin ceplerine umursamazca göz dikmektedirler. Harç parası, fotokopi parası gibi ücretler ödememiz yetmiyormuş gibi şimdi de en temel hakkımız olan ulaşım hakkımızı kısıtlamak istemektedirler. Üniversite ve liselerin il merkezi dışına taşınması da öğrencilerin bu ulaşım araçlarına daha çok ihtiyaç duymasına neden olmuştur. Ülkemizin ekonomik koşulları göz önüne alındığında zaten güçlükle okuyan, maddi sıkıntılar içerisinde eğitimine devam eden öğrencileri maddi olarak zor duruma sürüklemektedirler. Kırklareli halkı ve öğrencileri olarak; bazı devlet kurumu personeline yapılabilen indirimlerin bizlere zam olarak yansımasını sorgulamaktayız. Her seferinde halktan yana olduğunu belirten yöneticilerin bu konuya duyarsız kalamayacağını umuyoruz. Son olarak ulaşım yapmada ki bütün engeller ortadan kaldırılmalı ve yapılan zamlar geri çekilmelidir. Taleplerimiz dikkate alınmadığı takdirde, Kırklareli halkı ve öğrencileri olarak sesimizi yükseltmeye devam edeceğiz." Bu açıklama sonrasında öğrenciler tarafından gazetemiz bünyesine ulaşan bir mektup da öğrencilerin dertlerinin boyutunu gözler önüne serdi. Yaklaşık 250 öğrenci imzasıyla elimize ulaşan mektubun birer nüshası da Kırklareli Valiliği, İl Emniyet Müdürlüğü, Belediye Başkanlığı ve Üniversitemiz Rektörlüğü'ne gönderildi.
Mektupta şunlar kaydedildi;
"Sayın büyüklerimiz bizler Türkiye Cumhuriyeti'nin çeşitli illerinden üniversite okumak için Kırklareli Üniversitesi'ni tercih eden öğrencileriz. Okulların açıldığından bugüne kadar ulaşım konusunda büyük sorunlar yaşıyoruz. Bizler öğrenciyiz. Kısıtlı imkanlarımız var. Okulumuza ulaşmak; 2 TL, Yurda ulaşmak TL. Maddiyatı da bir kenara bırakırsak KYK-Kayalı Kampüs arası 45 dakika. El insaf! Bu sürede Çorlu'ya gideriz. Araçlar küçük, yetersiz, kaptanlar doyumsuz. Araçlarda nefes almaya yer yok. Ayakta 25-30 kişi oluyoruz. Binmezsek okula derse yetişemiyoruz. Ama korkuyoruz; Allah korusun, bir kaza olsa bunun hesabını kim verebilir? Siz büyüklerimizden ricamız Kırklareli ve Üniversitesine yakışır biz öğrencilerin can güvenliğini sağlayabilecek bir ulaşım için elinizden geleni yapmanızdır.
Bu hassas konu ile ilgilendiğiniz için ekte imzası bulunan ve Kırklareli Üniversitesi tüm öğrencileri adına teşekkür ederiz."
Şoförler ne demişti?
S.S. 23 Nolu Şehir İçi Minibüs Motorlu Taşıyıcılar Kooperatifi tarafından gazetemize yapılan yazılı açıklamada ise, zammın gerekli ve makul olduğu vurgulandı. Bilet ücretlerinde herhangi bir indirime gidilmeyeceği belirtilen açıklamada şunlar kaydedilmişti;
"En son şehir içi ulaşım zammını 2011 yılında almıştık. Üniversitemizin yeni yeni gelişme aşamasında olmasından dolayı bir nebze de olsa katkımız olması için zam yapmadık. Ancak akaryakıt ve araç giderlerinin artmasından dolayı (4) yıldır talep etmediğimiz ulaşım zammını bu yıl zorunluluktan dolayı Eylül ayında hayata geçirmek zorunda kaldık.
Biz Kooperatif çalışanları olarak veli nimetimiz olan öğrencilerimize katkı noktasında mazot artışları ve araç giderlerimiz artsa da birkaç dönem zam yapmayacağımızı belirtmek isteriz. Bu öğretim yılında Kayalı Kampüsü'nde ki öğrenci yoğunluğu nedeni ile öğrencinin okula gidiş ve çıkış saatlerinde araçlarımızı 2.5 dakika da bir kaldırıyoruz. Yoğunluğun fazla olduğu zamanlarda ilave araç kaldırıyoruz.
2-3 gün içerisinde kooperatifimize kazandırdığımız Büyük 3 aracımız daha faaliyete başlayacaktır. Yoğunluk dönemlerinde en çok bekleyen öğrencimiz 10 dakika bekleyebilir. 10 dakika içerisinde de 5 araç geçmektedir.
Ulaşım ile ilgili sıkıntıları asgari seviyeye indirebilmek için; Pınar Mahallesi, Istasyonaltı ve Bademlik Mahallesinde bulunan özel kız ve erkek pansiyonlarından 7.45 - 7.50, 7.55 - 8.00, -8.45 - 8.50, 8.55 - 9.00 - 15.40,15.50 - 16.00 saatlerinde kampuse direk araç kaldırarak öğrencimizi Kayalı Kampusüne daha kısa sürede ulaştırmaktayız, Çağdaş kent, 200 Konutlar, Huzur Sitesi, Toki Konutları hattında yolculuk yapan halkımızın sıkıntısız ulaşımını sağlamak için yeni Devlet Hastanemizin faaliyete geçmesiyle birlikte açılacak olan yeni bağlantı yollarıyla birlikte daha rahat ve kısa sürede ulaşımı sağlayacağız."

Yorum Yazın

Yapılan Yorumlar

  1. şehir içi kafası ne zaman eserse o zaman geliyor insanları mağdur etmenin hiç bir anlamı yok sabah 30 dakika bekledim ve benimle birlikte bekleyenler oldu malesef araç gelmiyor içler acısı bir durumdasınız yapamıyor iseniz bırakıp gidin en azından insanlar boşuna beklemz ve herkes kendi başının çaresine bakar