Kırklareli’ndeki tüm belediyeler bu projeyi bekliyor

Kırklareli Yerel Yönetimleri Katı Atık Tesisleri Yapma ve İşletme Birliği tarafından yapılması planlanan Düzenli Depolama Alanı 2. LOT, Mekanik Ayırma ve Biyometanizasyon Tesisi projesi ile ilgili Çevre ve Şehircilik Bakanlığına sunulan ÇED Başvuru Dosyası incelenerek uygun bulundu. Projeye ilişkin ÇED süreci başlarken proje ile geri dönüşümü mümkün olan atık ayrıştırılarak ekonomiye kazandırılacak, atıktan biyogaz,elektrik ve ısı enerjisi üretilebilecek. Projenin inşaat aşamasının 1 yıl içerisinde tamamlanması planlandı. Projenin bedeli 74 milyon 440 bin 500,00 TL olarak açıklandı.

Kırklareli Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, Kırklareli Merkez’de Karaca İbrahim Mahallesi, Kırmızıyar Mevkii’nde Kırklareli Yerel Yönetimleri Katı Atık Tesisleri Yapma ve İşletme Birliği tarafından yapılması planlanan Düzenli Depolama Alanı 2. LOT, Mekanik Ayırma ve Biyometanizasyon Tesisi projesi ile ilgili Çevre ve Şehircilik Bakanlığına sunulan ÇED Başvuru Dosyası incelenerek uygun bulunmasının ardından Projeye ilişkin ÇED Sürecinin başlatıldığını duyurdu. Çevresel Etki Değerlendirmesi süreci tamamlanana kadar süreç ile ilgili her türlü bilgi ve projeye ilişkin görüş, soru ve öneriler Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü veya Çevre ve Şehircilik Bakanlığına gönderilebilecek. Kırklareli Belediyesi, İnece Belediyesi, Kavaklı Belediyesi, Üsküp Belediyesi, Babaeski Belediyesi, Alpullu Belediyesi, Büyükmandıra Belediyesi, Karahalil Belediyesi, Demirköy Belediyesi, İğneada Belediyesi, Kofçaz Belediyesi, Lüleburgaz Belediyesi, Ahmetbey Belediyesi, Büyükkarıştıran Belediyesi, Evrensekiz Belediyesi, Pehlivanköy Belediyesi, Pınarhisar Belediyesi, Kaynarca Belediyesi, Vize Belediyesi, Çakıllı Belediyesi ve Kıyıköy Belediyesi’ne hizmet verecek olan projenin bedeli 74 milyon 440 bin 500,00 TL.
Proje özeti
Projenin teknik olmayan özetinde şu bilgiler veriliyor;
2872 sayılı Çevre Kanunu’nun 11. maddesi gereği büyükşehir belediyeleri ve belediyelerevsel katı atık bertaraf tesislerini kurmak, kurdurmak, işletmek veya işlettirmekle yükümlüdür.5393 sayılı Belediye Kanunu’nun 14. maddesi gereği katı atık hizmetlerini yapmak veyaptırmak, 15. maddesi gereği de katı atığın toplanması, taşınması, ayrıştırılması, geri kazanımı,ortadan kaldırılması ve depolanması belediyelerin yükümlülüğündedir.
Mevcut durumda Kırklareli İli’nde toplanan evsel katı atıklar, 06.07.2000 tarih ve 3 sayılıMahalli Çevre Kurulu Kararı’nca Çevresel Etkileri Önemsizdir Kararıverilen ve Merkez İlçesi,Karaca İbrahim Mahallesi, Kırmızı Yar Mevkii, 589 ada, 78 parselde bulunan alanda düzenlidepolama suretiyle bertaraf edilmektedir.
04.01.2006 tarih ve 2006/9941 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile Kırklareli Yerel YönetimleriKatı Atık Tesisleri Yapma ve İşletme Birliği kurulması kararlaştırılmıştır. Bu tarihten sonra KırklareliBelediyesi yükümlülüğünde olan düzenli depolama alanı yapılması ve işletilmesi Birliğedevredilmiştir. Mevcut durumda toplanan karışık belediye atıkları Çevresel Etkileri ÖnemsizdirKararı verilen Lot-1’de depolanmaktadır. Ayrıca Lot 1’den toplanan depo gazı kojeneratörleraracılığı ile yine kurulu bulunan Elektrik Enerjisi Üretim Tesisi’ne iletilmekte olup, elektriküretilmektedir.
02.04.2015 tarih ve 29314 sayılı (Değişiklik; 23.03.2017 tarih ve 30016 sayılı) ResmiGazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren “Atık Yönetimi Yönetmeliği”nin5. Maddesi (Genel İlkeler);b) Atık üretiminin kaçınılmaz olduğu durumlarda atıkların; yeniden kullanımı, geridönüşümü ve ikincil hammadde elde etme amaçlı diğer işlemler ile geri kazanılması, enerji kaynağıolarak kullanılması veya bertaraf edilmesi esastır.
Bu kapsamda Birlik tarafından; atığın geri dönüşümü, geri kazanımı ve bertarafını içerenentegre bir atık yönetiminin geliştirilmesi amacıyla Düzenli Depolama Alanı 2. Lot, Mekanik Ayırmave Biyometanizasyon Tesisi Projesi’ni gerçekleştirmesi planlanmaktadır.
Söz konusu proje kapsamında Mekanik Ayırma Tesisi, Biyometanizasyon Tesisi ve II. SınıfDüzenli Depolama Tesisi yapılması planlanmıştır. Ayrıca mevcut Elektrik Üretim Tesisi’ninkapasitesinde artış söz konusu olacaktır. Bu proje ile geri dönüşümü mümkün olan atıkayrıştırılarak ekonomiye kazandırılacak, biyobozunur atıktan biyometanizasyon yöntemi ilebiyogaz, elektrik ve ısı enerjisi üretilebilecektir. Belirtilen kazanımların yanı planlanan II. SınıfDüzenli Depolama Alanı’nın da ömrü uzatılmış olacaktır. Projenin inşaat aşamasının 1 yıl içerisinde tamamlanması planlanmaktadır. MekanikAyırma Tesisi ve Biyometanizasyon Tesisi’nin ömrü II Sınıf Düzenli Depolama Alanı (2. Lot) ömrüile aynı olacaktır. Bu kapsamda tesisin ömrü 15 yıl olarak planlanmıştır. Düzenli Depolama Alanı2.Lot, Mekanik Ayırma ve Biyometanizasyon Tesisi Projesi kapsamında yer alan II. Sınıf DüzenliDepolama Sahası’nda depolanması planlanan toplam atık miktarı 2.100.000 m3’dür.
Düzenli Depolama Alanı 2. Lot, Mekanik Ayırma ve Biyometanizasyon Tesisi Projesi25.11.2014 tarih ve 26186 sayılı (Değişiklik; 19.04.2019 tarih ve 30750 sayılı Resmi Gazete) ResmiGazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Çevresel Etki Değerlendirilmesi Yönetmeliği Ek-1 ListesiMadde 11- İnşaat yıkıntı ve hafriyat atıkları hariç olmak üzere alanı 10 hektardan büyük ve/veyahedef yılı da dahil günlük 100 ton ve üzeri olan atıkların geri kazanıldığı, yakıldığı (oksitlenmeyoluyla yakma, piroliz, gazlaştırma, plazma vb. termal işlemler) düzenli depolandığı ve/veya nihaibertarafının yapıldığı tesisler, kapsamında yer almakta olup, Çevresel Etki DeğerlendirilmesiYönetmeliği Ek-III’te verilen “Çevresel Etki Değerlendirmesi Genel Formatı” esas alınarak, iş buÇED Başvuru Dosyası hazırlanmıştır.
Proje alanında 18.12.2009 tarih ve 27436 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğegiren Yeterlik Belgesi Tebliği’nin 9. Madde 3. Bendi gereği tarafından 11.07.2018 tarihinde faaliyetyeri inceleme çalışması gerçekleştirilmiştir. T.C. Kırklareli Valiliği Çevre ve Şehircilik İlMüdürlüğü’ne gönderilen bilgilendirme yazısı Ek-2d’de yer almaktadır.
Tesis için, 26.03.2010 tarih ve 27533 sayılı (Değişiklik:11.03.2015 tarih ve 29292 sayılıResmi Gazete) Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren “Atıkların Düzenli DepolanmasınaDair Yönetmelik” hükümlerine uygun olarak lisans alınacaktır.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol