Kırklareli'ndeki hekim sıkıntısı zor durumda bırakıyor

İstatistiki sonuçlara göre; Kırklareli'nin, hekim başına düşen hasta sayısında Türkiye ortalamasının üzerinde olması bir yana; tiroid hastalıklarından diyabete, metabolik bozukluklardan hipertansiyona kadar çeşitli hastalıklarla ilgilenen bir Endokrinoloji Uzmanı'nın Kırklareli Merkez ilçede bulunmaması hastaları zor durumda bırakıyor

TÜİK tarafından yapılan araştırmaya göre; 2013 yılında Türkiye'de hekim ve hemşire bazında sağlık personeli başına düşen kişi sayısı hekim için 573, hemşire için 549 iken; bu rakam Kırklareli'nde hekim için 765 ve hemşire için 656 olarak açıklandı. Yine 2013 yılında sağlık kurumlarında yatak başına düşen kişi sayısı Türkiye genelinde 379 iken; bu rakam Kırklareli'nde 453'e kadar çıkıyor. Hekim, hemşire ve yatak başına düşen hasta sayısında Türkiye ortalamasının üzerinde seyreden rakamlarla Kırklareli'nde hekimlerin, hemşirelerin ve yatak sayısının azlığı dikkati çekiyor.
Kırklareli'nin merkezinde Endokrinoloji Uzmanı yok
İlimizde; çoğu zaman hastane koridorlarında sergilenen uzun hasta kuyrukları, doktor randevularının, doluluk neticesinde günler sonrasına verilmesi, ciddi hastalıkların tespitinde başvurulan bir teşhis yöntemi olan ultrason randevularının aylar sonrasına verilmesi gibi sorunlara bir de Kırklareli'nin merkezinde uzman doktorların bulunmaması sorunu eklendi. Daha önce Kırklareli Devlet Hastanesi'nde görev yapan Endokrinoloji Uzmanı Uğur Ünlütürk'ün bir süre önce ilimizden ayrılmasının ardından Kırklareli Merkez ilçede Endokrinoloji Uzmanı kalmadı.
Tiroid
hastalıklarından
diyabete kadar pek çok
konuda uzmanlar
Endokrin sistem hastalıklarıyla uğraşan Endokrinologlar, salgı bezlerini etkileyen hastalıkların tanısını koymakla birlikte; Diyabet, Tiroid hastalıkları, Metabolik bozukluklar, Hormonların fazla ya da az üretimi, Menopoz, Osteoporoz, Hipertansiyon, Yağ metabolizması ile ilgili hastalıklar, İnfertilite (Kısırlık), Büyüme geriliği (Boy kısalığı), Salgı bezlerinin tümörleri, Şişmanlık gibi ciddi rahatsızlıkların tanı ve tedavisinde büyük rol oynuyorlar.
Ölüm nedenleri
değerlendirmesinde yüzde
4,2'lik paya sahip
Ülkemizde yapılan istatistiki araştırmalara göre; ilimizde ölüm nedenleri değerlendirildiğinde, endokrin hastalıklarından ölenlerin oranının 4,2 olduğu göz önüne alındığında, ölüme kadar ciddi sonuçlara sebebiyet verecek olan endokrin hastalıklarının tanı ve tedavisinin uzman doktorlarca teşhis ve tedavisi büyük önem kazanıyor. Merkezinde uzman doktorların bulunmaması sebebiyle başka il ve ilçelere taşınmak zorunda kalan vatandaşların yaşadığı mağduriyet, Bir Avrupa kenti olan Kırklareli'ne yakışmıyor. Hasta ve hasta yakınlarını zor durumda bırakan bu sorunun çözümü Kırklareli Merkez ilçede yaşayan vatandaşların ortak dileği.

Yorum Yazın

Yapılan Yorumlar

  1. BASK GÜZEL BİR KONUYA TEMAS ETMİŞSİNİZ SİZLERİ BASIN OLARAK KUTLUYORUM. OYSA BU KONUYA YETKİLİLERDE UMARIM DEĞER VERİR. YAZINIZDA SÖZÜNÜ ETTİĞİNİZ HASTALAR İLAÇLARINI ALAMAMAKTALAR ÇÜNKÜ DAHİLİYE DOKTORLARININ BAZI İLAÇLARI YAZARAK HASTALARIN RAPORLARINI DÜZENLEME YETKİLERİ YOK. BAKANLIĞIN YA İLİMİZE BU KONUDA UZMAN VERMESİ GEREKİR YADA YENİ DÜZENLEME YAPARAK UZMANI OLMAYAN YERLERDE İLGİLİ YAKIN ALAN DOKTORLARINA BU YETKİYİ VERMELERİ GEREKİR YOKSA VATANDAŞ FARKLI İLLERİ DOLAŞMAK ZORUNDA YADA KADERİNE MAHKÜM OLARAK YAŞAMAYA DEVAM EDEREK BİR HAN ÖNCE ÖLMEYİ BEKLEMELİDİR.