Kırklareli’nde yerli tohum kullanımı ve yaygınlaştırılması teşvik edilecek

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından uygulanan "Tarımsal Yeniliklerin Yaygınlaştırılması Projesi" kapsamında, önceki gün ilimiz merkez ilçeye bağlı Armağan Köyü’nde üretici Bülent Özkaya'ya ait tarlada Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürlüğü ve Sakarya Mısır Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü işbirliği ile gerçekleştirilen mısır çeşit ve mısırda damlama sulama metod demonstrasyonunun tarla günü yapıldı. Programın sonunda söz alan Kırklareli İl Tarım ve Orman
Müdürü Funda Eylem Özel ilimiz hayvancılığının ülkemiz içerisinde ileri seviyede olduğunu, yerli tohumlarla yapılan mısır
üretiminden elde edilen verim değerlerinin yüz güldürücü olduğunu ve üreticilerinin yerli ve milli tohumları tercih etmesi konusunda hiç bir problemin olmadığını belirterek yerli tohum kullanımının ve yaygınlaştırılmasının teşvik edileceğini ifade etti.

İlimiz merkez ilçeye bağlı Armağan Köyü’nde üretici Bülent Özkaya'ya ait tarlada  Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından uygulanan "Tarımsal Yeniliklerin Yaygınlaştırılması Projesi" kapsamında  önceki gün mısır çeşit ve mısırda damlama sulama metod demonstrasyonunun tarla günü düzenlendi. 

Tarla gününe İl Müdürü Funda Eylem Özel, İl Müdür Yardımcısı Ulaş Ay, Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Ali Doğan, Sakarya Mısır Araştırma Enstitüsü'nden Islah Genetik Bölüm Başkanı Ziraat Yüksek Mühendisi Ahmet Duman ve Dr. Mehmet Cavit Sezer, İlçe Tarım ve Orman Müdürleri, Kırklareli Atatürk Toprak, Su ve Tarımsal Meteoroloji Araştırma Enstitüsü Müdürü Fatih Bakanoğulları, Kırklareli Ziraat Odasından Tarım Danışmanı Gökhan Kayan, Kırklareli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ali Dermenci, Kırklareli Damızlık Koyun-Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Bülent Oral, Armağan Köyü Muhtarı Recep Dal, teknik personel ve üreticiler katıldı.
Programın başında Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürlüğü'nde görevli Tekniker Necdet Göç tarafından demonstrasyon çalışması kapsamında ekimi yapılan silajlık mısır çeşitleri hakkında bilgilendirme yapılarak ürünün damla sulama yapılarak sulandığını ve gübrenin damla sulama ile verildiği belirtildi. Kırklareli Atatürk Toprak, Su ve Tarımsal Meteoroloji Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünde görevli Dr. Selçuk Özer katılımcılara sulama metodlarından bahsederek damla sulamanın verim ve kalite üzerine etkilerini anlattı. Daha sonra söz alan Sakarya Mısır Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü'nde Islah Genetik Bölüm Başkanı Ziraat Yüksek Mühendisi Ahmet Duman yapılan çalışmalar ve verimler hakkında detaylı bilgileri katılımcılarla paylaştı. Duman, yerli mısır tohumlarının önemi ve ekim alanlarının yaygınlaştırılması amacıyla yapılan çalışmaların desteklenmesi gerektiğini vurgulayarak sözlerini tamamladı.
“İlimiz hayvancılığı ülkemiz içerisinde ileri seviyede”
Programın sonunda söz alan Kırklareli İl Tarım ve Orman Müdürü Funda Eylem Özel, ilimiz hayvancılığının ülkemiz içerisinde ileri seviyede olduğunu, yerli tohumlarla yapılan mısır üretiminden elde edilen verim değerlerinin yüz güldürücü olduğunu ve üreticilerinin yerli ve milli tohumları tercih etmesi konusunda hiç bir problemin olmadığını belirterek yerli tohum kullanımının ve yaygınlaştırılmasının teşvik edileceğini ifade etti. Daha sonra demonstrasyon alanı gezilerek katılımcılara bizzat yerinde bilgi aktarımında bulunuldu.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol