Kirklareli'nde okullar akillaniyor

Ilimizde MEB hazirladigi Fatih Projesi kapsaminda okullari akilli tahtalar gelmeye basladi. Ilk akilli tahtalarla tamamlanan okul Fen Lisesi oldu. TOBB Lisesi, Atatürk Lisesi, Anadolu Lisesi ve Ögretmen Lisesinde çalismalar devam ediyor. Okullarin baslayacagi güne kadar teknik donanim ve egitimi verecek olan ögretmenlerin egitilmesi ile birlikte bir çok okul 2012-2013 ögretim yilina akilli tahtalarla egitime baslayacak.

Birçok Ögretmen ve Ögrenci akilli tahtalar konusunda sadece görsel medyadan gördükleri ile bilgi sahibi olmus durumda. Uygulama asamasina geçtigimiz dönemlerde ilimiz disinda pilot bölgelerde ve okullarda denemeler yapilmis. Bu bölgeler Ankara, Balikesir, Bingöl, Diyarbakir, Erzincan, Erzurum, Hatay, Istanbul, Izmir, Karaman, Kayseri, Kocaeli, Mersin, Rize, Samsun, Usak ve Yozgat'ta 51 okul. 

Sistem nasil isliyor?

Bu proje kapsaminda okullara 'Fatih Agi' denen özel bir internet agi kuruluyor. Siniflardaki akilli tahtalar ve tablet bilgisayarlar bu ag üzerinden internete baglanabiliyor. Bunun disinda bir baglanti yapmak mümkün degil. Windows tabanli isletim sistemine sahip bu akilli tahtalarin USB baglantisi da mevcut. Böylece ögretmenler hem kendi bilgisayarlarinda hazirladiklari materyalleri hem de internetteki bilgileri ögrencileriyle paylasabiliyor.

Ögrencilere dagitilan tabletlerde Milli Egitim Bakanligi ders müfredatindaki tüm kitaplarin PDF versiyonlari var. Böylece ögrenciler ders kitaplarini tabletlerinden okuyabiliyor. Ayrica Z Kitap denilen multimedya uygulamalar içeren kitaplar da mevcut. Fakat bu kitaplarin multimedya içerikleri henüz pek de zengin degil. Dilerseniz http://e-kitap.meb.gov.tr/test/e-kitap.html adresinden bir Z Kitap örnegi görebilirsiniz. Elektronik kitaplar Fatih Agi üzerinden otomatik olarak güncellenebiliyor. Böylece yakin gelecekte çok ciddi kâgit tasarrufunun yapilmasi hedefleniyor. 

Akilli tahta nedir?

Interaktif LCD ekrandan olusan akilli tahta, büyük bir tablet bilgisayara benziyor. Dokunmatik ekran özelligi bulunan akilli tahtalarda Windows 7 isletim sistemi kullaniliyor. Akilli tahtalar okullardaki 'Fatih Agi' üzerinden internete baglanabiliyor. Bu tahtalarda farkli türdeki video, resim ve ses dosyalarini oynatmak mümkün. Görsel materyaller, kisilerin yönlendirilmesinde, dikkatini toplamasinda, analiz ve sentez yapabilmesinde büyük rol oynamaktadir. Bu tür materyaller kullanilarak yapilan sunumlar ve egitimlerde sözcüklerin tek basina yaratamayacagi bir kavrayis saglayabilir ve hatirlamayi kolaylastirabiliyor. Akilli tahtalar, ses ve animasyonlarla desteklenmis görsel materyaller sunmanizi ve daha kalici bir ögrenme ve hatirlama saglanabiliyor. Ögrenmenin, % 83'ü görme, % 11'i isitme ve geri kalaninin diger duyu organlari ile saglandigi düsünülürse, akilli tahtalarin ne kadar önemli bir araç oldugu ortaya çikmaktadir.

FATIH Agi

FATIH Projesi kapsaminda olusturulan özel sanal agin (VPN) adi 'Fatih Agi'. Bu agda internet erisimi kontrol altinda tutuluyor ve erisim yetkisi olmayan kisiler bu aga giremiyor. Okul yöneticileri, ögretmenler ve MEB yönetim birimleri bu ag üzerinden birbirleri ile haberlesebiliyorlar. Ag güvenliginin ve internet erisiminin merkezi bir noktadan saglandigi bu sistemde egitimle ilgili olmadigi düsünülen web sitelerine erisim engelleniyor. Hangi web sitelerinin erisime engellenecegine ise Milli Egitim Bakanligi yetkilileri karar veriyor. Bu özel agin yönetimini TTNet üstleniyor. 

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol