7 Mayıs tarihinde yapılan birleşimin 4’üncü maddesi olarak gündeme gelen konu hakkında Tarım ve Hayvancılık Komisyonu tarafından hazırlanan rapor okundu. Raporda üzüm yetiştirmek için gerekli olan şartlar hakkında detaylı incelemeler yapıldığı görülürken; “İlimiz Kırklareli’nde bağcılık tarihsel açıdan değerlendirildiğinde geçmişte önemli bağ alanlarına sahip olduğu birçok tarihi belgenin incelenmesinde, 1913-1923 göçmenlerinin Kırklareli' ye geldiklerinde Merkez, Üsküp, Pehlivanköy, Pınarhisar ilçeleri Yoğuntaş, Kayalı, Yoğuntaş çevrelerinde birçok çağın şarlarına göre ileri seviyede sofralık, şaraplık üzüm çeşitleri ile bağcılığın yapıldığını görmüş olup bazı bağ alanlarının günümüze kadar bile görülmüştür. İlerleyen yıllar içerisinde bağcılık önemini yitirmiş dikili alanlar tamamen yok olma noktasına gelmiştir. Ancak 1990'lı yılları takiben 2000'li yıllar ile birlikte konu önem kazanmaya başlamış, Lüleburgaz, Kırklareli merkez ilçede şirketler tarafından kentimize ekonomik katkı sağlayan büyük modern bağlar ve ürün işleme tesisleri hız kazanmıştır. Bunlara yan olarak 2-5-10-20-dönüm gibi küçük bağlar 60-70 dönüm gibi modern bağlar dikilmiş ve üretime alınmıştır” ifadeleri kullanıldı.
Masraflar olumsuz etkiliyor
Kırklareli’nde son yıllarda bağcılık konusunda atılımlar olduğundan bahsedilerek; “Son yıllarda ilimizde şirketler konuya ivme kazandırırken maalesef köylerde ikamet eden yurttaşlarımız konu yoğun emek, masraf gerektiren, kalite ve verim elde etmek, birim alandan yüksek ve kaliteli ürün alabilmek için yeterli ekonomik gücü kendilerinde bulamadıklarından konuya yönelememektedirler” dendi.
Pilot uygulamalara başlanacak
Dikim dönemi öncesinde konu ile ilgili birkaç proje yapılması gerektiği kaydedilerek; “Raporumuzda detaylı olarak belirttiğimiz gibi İlimiz Kırklareli iklim isteği, sıcaklık, güneşleme, yağış ve hava nemi, donlar, rüzgar, toprak isteği olarak ilimiz sofralık ve şaraplık üzüm yetiştiriciliğine çok uygun ortama sahiptir. Ülkemiz tarımı son yıllar içerisinde ivme kaybetmiş birçok üründe kayıplar vermeye başlamış olduğundan tarım üretiminde düşüşler yaşanmaya başlanmıştır. Köyde yaşayan küçük üreticinin köyde tutulması, üretimini artırmak için tedbirler alarak desteklenmesi gerekmektedir. İlimizde de bağcılığın desteklenmesi gerektiğine inanmaktayız, Kırklareli Valiliği İl Özel İdaresi Stratejik Planı, Kırklareli İl Özel İdaresi 2020 yılı bütçesi hazırlanırken konunun öneminin göz önünde bulundurulması, Pehlivanköy, Pınarhisar ilçelerinden başlamak üzere birkaç pilot uygulama ile 5 -10 dönümlük alanlarda köyde ikamet eden ailelere uygulanmak üzere Kırklareli İl Tarım ve Orman Müdürlüğü koordinatörlüğünde birkaç projenin dikim sezonu öncesinde hazırlanarak bütçeye uygun ödeneğin konulması komisyonumuzca uygun görülmüş olup. tavsiye edilmiştir” sözleri kaydedildi...
Kırklareli’nde bağcılık eski günlerine kavuşacak mı?
Kırklareli İl Özel İdaresi Mayıs ayı birleşimlerini sürdürüyor. İkinci birleşimini geride bırakan mecliste Tarım ve Hayvancılık Komisyonu tarafından hazırlanan rapor ile ilimiz bağcılığının (üzümcülüğünün) geliştirilmesi için yapılması gerekenler hakkında görüş bildirildi. Tarihi belgelerde bağlarıyla ünlü olan ilimizin bağcılık konusunda yeniden eski zamanlara döndürmek için çalışmalar yapacaklarını söyleyen İl Genel Meclis üyeleri, Tarım ve Orman Müdürlüğü ile işbirliği halinde konu üzerinde projeler üretecek.
Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol