Kırklareli'nde askerlere yönelik 15 Temmuz davası devam ediyor

FETÖ'nün 15 Temmuz'daki darbe girişimi sırasında Lüleburgaz 65. Mekanize Piyade Tugay Komutanlığına bağlı kışladan, zırhlı askeri araçlarla İstanbul'a gitmek üzere yola çıkan ve vatandaşlar tarafından otoyol girişinde durdurulan 81 sanığın yargılanmasına devam ediliyor 

Kırklareli 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nce Halk Eğitim Merkezi'ndeki salonda yapılan üçüncü duruşmaya, eski Tuğgeneral Cemalettin Doğan ve eski Yarbay Latif Çiçek'in de aralarında bulunduğu 33 tutuklu sanık geniş güvenlik önemleri ile ring aracından indirilerek salona alındı.
Sanık yakınları ise salon dışında oluşturulan polis noktasında üst aramasının ardından içeri alındı.
Duruşmada, eski Tuğgeneral Doğan savunma yapmaya devam etti. Hakkında haber yaptırarak parlatıldığı iddialarını kabul etmediğini dile getiren Doğan, görev yaptığı dönemde Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde şehitler nedeniyle 1,5 yıl düğün yapılmadığını anlattı. Doğan, ilk gerçekleştirilen düğün törenine Yüksekova ilçesinin kanaat önderi Latifhan Katırcı ve üst amirleri ile birlikte katıldıklarını söyledi. Düğün töreninde Türk bayrağını öperek geline teslim ettiğini belirten Doğan, bu yapılan davranışın törene katılan haber ajansları tarafından haber yapıldığını kaydetti.

Davada düğüne katılması ve haber yapılması konusunun aleyhine delil olarak kullanılacak nitelikte olmadığını ifade eden Doğan, ''Bu haber 2 milyon tıklanma, 200 bin beğeni ve 60 bin yorum almıştı. Bu haberi gören ülkemizin birçok yetkili kademesi beni arayarak tebrik etti. Düğün töreninde yaşananlardan herkes memnuniyet duyarken, terör örgütleri rahatsızlık duymuştur. Bunun davada aleyhe kullanılacak bir yanı yoktur.'' diye konuştu.
Haberin Cihan Haber Ajansı tarafından yapıldığını sonradan öğrendiğini ileri süren Doğan, şöyle devam etti:
''Bunun benim hatıram olarak kalmasını çok isterdim. Bazı kişilerin teşvik ve yönlendirmesiyle iddia makamının aleyhimde kullanmak istemesiyle ben de büyük bir mahcubiyet ile açıklama gereği duydum. Bu konunun davada lehime bile kullanılacak bir durum olmadığını düşünüyorum. Davayı sanal alemde uzatmaya çalışan iddia makamına düğün konusunu ayrıntısıyla izah ettim. Bu benim hatıram ve mahremimdir. Bu haberin Cihan Haber Ajansı tarafından yapıldığını sonradan öğrendim. İddia makamı daha ciddi deliller ortaya koyduğunda cevap vermeye hazırım. Alnım açık yüzüm aktır.''
Doğan, mahkemenin daha somut ve hukuka uygun deliller ile sonuca ulaşıp adaletin tecellisini sağlayacak kararlar vermesini istedi.
Yüksekova ilçesindeki düğünün 17-25 Aralık'tan önce yaşandığını ifade eden Doğan, FETÖ'nün 17-25 Aralık'tan sonra terör örgütü ilan edildiğini kaydetti.
Sanık Doğan, 17-25 Aralık öncesinde yapılan haberin delil niteliğinde olmayacağını savunarak, "17-25 Aralık tarihini, FETÖ'nün terör örgütü ilan edilmesinde kriter olarak kabul etmemekle beraber, eğer bu kriter olarak alınacaksa o tarihten önce Cihan Haber Ajansı tarafından parlatılan herkesle aynı muameleyi görmem gerekiyor. Onlar baş tacı ediliyorsa ben de edilmeliyim." dedi.
Doğan'ın savunmasının ardından duruşmaya öğle arası verildi.
- FETÖ'nün 15 Temmuz'daki darbe girişimi sırasında Lüleburgaz 65. Mekanize Piyade Tugay Komutanlığına bağlı kışladan, zırhlı askeri araçlarla İstanbul'a gitmek üzere yola çıkan ve vatandaşlar tarafından otoyol girişinde durdurulan 81 sanığın yargılanmasına devam ediliyor
- Eski yarbay Çiçek: ''Tabur personelim emir komuta zinciri içerisinde hareket etmiştir. Onların bütün hukuki sorumluluğu bana aittir. Benim taburum günah keçisi seçildi''
Kırklareli'nde Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz'daki darbe girişimi sırasında, Lüleburgaz 65. Mekanize Piyade Tugay Komutanlığı'na bağlı kışladan, zırhlı askeri araçlarla İstanbul'a gitmek üzere yola çıkan ve vatandaşlar tarafından otoban girişinde durdurulan 81 sanığın yargılaması sürüyor.
Kırklareli 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nce Halk Eğitim Merkezi'ndeki salonda yapılan üçüncü günkü duruşmanın öğleden sonraki oturumunda eski Tuğgeneral Cemalettin Doğan ve eski Yarbay Latif Çiçek'in de aralarında bulunduğu 33 tutuklu sanık hazır bulunduruldu.
Duruşma, eski yarbay Latif Çiçek'in gelen müzekkere ve mütalaaya ilişkin savunmasıyla devam etti.
Tabur personelinin tamamen emir komuta zinciri kapsamında hareket ettiğini aktaran Çiçek, tabur personelinin hiçbir suçunun olmadığını iddia etti.
Çıkan taburun başında kendisinin bulunmasının büyük bir şans olduğunu savunan Çiçek, ''Eğer taburun başında ben olmasaydım Lüleburgaz'da daha büyük olaylar olabilirdi. Taburun başında olmam büyük bir şanstır. O gece ben orada olduğum için kimsenin burnu bile kanamamıştır. Bu durum göz önünde bulundurulmalıdır.'' dedi.
Çiçek, tabur personelinin yaşanan olaylar sırasında vatandaşlar tarafından tahrik edildiğini öne sürerek hiçbir olumsuzluğun yaşanmadığını belirtti.
Taburun darbeyi desteklemek değil, KOKTOD kapsamında darbeyi bastırmak amacıyla çıkış yaptığını iddia eden Çiçek, savunmasını şu şekilde sürdürdü:
''İddia makamının mütalaası akla mantığa terstir. O gece vatan için çıkmıştık. Şimdi ise vatan hainliği ile suçlanmaktayız. Tabur personelim emir komuta zinciri içerisinde hareket etmiştir. Onların bütün hukuki sorumluluğu bana aittir. Benim taburum günah keçisi seçildi. Darbe gecesi yaşanan küçük bir olay abartılmaktadır. Bütün darbeyi benim tabur personelim planlamış gibi gösteriliyor. F-16'ları benim tabur personelim mi uçurdu, tankları vatandaşın üzerine benim tabur personelim mi sürdü? Ağır aksak da olsa adaletin tecelli edeceğine inancım tamdır. Adalet bu salonda bulunan herkese bir gün lazım olacaktır. Kimseden merhamet beklemiyorum. Sadece adaletin tecelli etmesini talep ediyorum.''
3 gün süren duruşmada, 33 sanığın savunmaları ile 5 tanığın ifadeleri tamamlandı.
Duruşmanın ardından tutuklu sanıklar, geniş güvenlik önlemleri altında ceza infaz kurumu ring araçlarına bindirildi.
Duruşmaya 20 Haziran Salı günü devam edilecek. (AA)

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol