2010-2011 futbol sezonu öncesi takimlarin hazirliklari sürerken, Merkez Hakem Kurulu da yeni sezonda görev verecegi hakemleri belirlemek için faaliyetlerini hiz kesmeden devam ettiriyor.
Bu dogrultuda, 2009-2010 sezonunun sona ermesinin ardindan klasman hakemlerini belirlemek için bölge merkezlerinde sinav açan MHK, sonuçlari dün açikladi.
Üst klasman hakemligi, üst klasman yardimci hakemligi, ulusal hakemlik, ulusal yardimci hakemlik, bölgesel hakemlik, bölgesel yardimci hakemlik ve bayan bölgesel hakemligi sonuçlari açiklanirken, Kirklareli profesyonel liglerde görev alan hakem sayisini artiramadi.
Halen 2 tane ulusal yardimci hakemi olan ilimizde dün açiklanan sonuçlarin ardindan bu sayi degismezken, Yavuz Basoglu ile Ilker Günes bölgesel hakemlige yükseldiler. Bölgesel yardimci hakemligi yükselen isimler ise söyle: “Cihan Koç, Yasin Eliri, Cüneyt Deniz, Mutlu Çirpan, Fatih Erdem, Hüseyin Kaya, Okan Yurtöven, Özer Acun, Yusuf Yurtsever”
Akcan: “Basariliyiz”
Kirklareli Il Hakem Kurulu Baskani Sezai Akcan da klasman sonuçlarini degerlendirerek, “Genel olarak basariliyiz” dedi. Akcan, teklif ettikleri hakemlerin neredeyse tamaminin ulusal ligler veya bölgesel ligde görev alacagini söyleyerek, “Bundan sonraki yillarda hedefimiz bu sayilari artirarak ilimizden bir üst klasman hakemi çikarabilmek” diye konustu.
MHK Talimati yürürlüge girdi
Merkez Hakem Kurulu ve TFF Hukuk Müsavirligi tarafindan yaklasik 1 yildir hazirliklari sürdürülen MHK Talimati, TFF Yönetim Kurulu tarafindan kabul edilerek yürürlüge girdi.
TFF'nin resmi internet sitesi www.tff.org'da 30 Hazran 2010'da yayinlanan yeni talimatin en önemli konu basliklarindan birini "Profesyonel Hakemlik, Profesyonel Egitimcilik ve Profesyonel Kurul Üyeligi" konusu olusturuyor.
Avrupa'nin birçok ülkesindeki ve UEFA'daki talimatlarin detayli incelenmesi ile olusturulan ve birçok yenilik içeren yeni MHK Talimati ile birlikte MHK ile ilgili mevcut 8 talimat ve iç talimat tek bir talimat altinda toplanmis oldu.
MHK Talimati "Merkez Hakem Kurulu, Bölgesel Hakem Kurulu ve Il Hakem Kurulu", "Hakem, Gözlemci, Mentör ve Egitimciler" ile "Son Hükümler" olmak üzere 3 bölümden olusuyor.
"Bölgesel Lig" ve "Ulusal Lig" ayrimina gidilerek görev bölümlerinin açikça belirtildigi yeni talimatta ayrica MHK üyelerinin bölgeleri ile ilgili dosyalarda karara katilamamasi öngörülerek bagimsizligin saglamlastirilmasi amaçlanmistir.
Talimat ile birlikte kurulan Profesyonel Müsabaka Icra Kurulu, profesyonel ligdeki müsabakalar ile ilgili tüm atamalari yapmaya yetkili olup, MHK Baskani'nin baskanliginda toplam 3 kisiden olusmaktadir. Bu kurulun baskan ve üyeleri tam günlü olarak çalisacak ve profesyonel bir sekilde görevlerini ifa edecektir.
Yeni talimatta "Profesyonel Hakemlik, Profesyonel Egitimcilik ve Profesyonel Kurul Üyeligi" olusturulmustur. Hakemlerin profesyonel statüye geçisleri ile ilgili olarak MHK'nin tavsiyesi ile Yönetim Kurulu'nun onayi öngörülmüstür. Profesyonel hakemligin sartlari ve uygulamasi ile ilgili olarak ayrica bir çalisma yapilmistir. Bu sistem ile birlikte, tam zamanli olarak hakemlerin görev yapmasi ve kendilerini daha iyi bir sekilde gelistirebilmeleri saglanacaktir. Ayrica profesyonel egitimciler için yol açilmis, bu sekilde hakemligi meslek edinmis kisilerin ileride yine bu yolda ilerleyebilmeleri ve tecrübelerini aktarabilmeleri öngörülmüstür.
Yeni MHK yapilanmasinda, komisyon, kurul ve alt-kurul seklindeki yapilanma yerine "Sorumlu Üye" seklindeki yapilanmaya birakmistir. MHK içerisinden "Egitim ve Planlamadan Sorumlu Üyeler", "Mentör ve Yetenekli Hakemlerden Sorumlu Üyeler" ve "Gözlemcilerden Sorumlu Üyelerin" atanmasi yapilacaktir.
MHK içinde görev yapan Hakem Isleri Müdürü'nün görev alani, diger ülkelerde oldugu gibi genisletilmis, hakem raporlarini inceleyerek görüslerini sunmak görevi verilmistir. Böylece görev alan profesyonel yöneticilerin daha etkin görev almasi amaçlanmistir.
MHK üyelerinin baskanlik edecegi Bölgesel Hakem Kurullari'nin üye sayisi toplam 3 kisi ile sabitlenerek bu kurullarinin etkinliginin artirilmasi planlanmaktadir. Bölgesel Hakem Kurullari, olusturulacak Bölgesel Lig'lere hakem, gözlemci ve mentör atamalarini yapma hakkina sahip olacak.
Ayda en az 2 kere toplanacak olan Il Hakem Kurullari'nin atama yetkileri tüm HiF müsabakalarini da alacak sekilde genisletilmistir. IHK'lar il düzeyindeki hakem, gözlemci ve mentörlerin gelismeleri ve kadro geçisleri için ilk basamak ve ön bilgiye sahip kurul olarak görev yapacak.
TFF Yönetim Kurulu'nun yetkisinde olan lisans iptali, TFF Statüsü'nde belirtilen "lisansin iptali" cezasi çerçevesinde Disiplin Kurullari'na devredildi.
Tüm MHK paydaslari ile ilgili olarak kavram bütünlügüne gidilmis ve özellikle kadro isimleri tüm paydaslar için birbiri ile paralel hale getirilmistir. Örnegin hakem, gözlemci ve mentör kadrolarinin tamaminda "il", "bölgesel", "ulusal" ve "üst klasman" isimleri kullanilarak birbirleri ile ilintili olan bu paydaslarin görev alanlari konusunda daha kolay bir fikir edinilmesi amaçlanmistir.
Özellikle bölgesel müsabakalarda görev almasi amaciyla Bölgesel Hakem ve Bölgesel Yardimci Hakem kadrolari kurulmustur.
Bayan Il Hakemligi ayri bir kadro olmaktan çikartilarak, bayan bölgesel il hakemi kadrosu olusturulmus ve bayan hakemler için gerekli sartlari yerine getirdikleri takdirde Ulusal veya Üst Klasman hakem olma yolu açilmistir.
Talimat ile birlikte mentörler için de kadro kurulacaktir. Yeni Lig ve Bölgesel Hakem Kurullari yapilanmasi çerçevesinde egitimciler için yeni kadrolar olusturulmustur.
Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol