Kırklareli Kayalı'dan kente yeni bir ishale hattı çekilerek yeni arıtma tesisi yapılacağını, şehirdeki tüm içme suyu şebekesini de değiştireceklerini söyleyen Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Edirne'nin içme suyu şebekesinin komple değişerek "Sil Baştan" yaratılacağını belirtti. Gürkan; "60 Trilyonluk bir projeye imza attık. Bunun bedelini DSİ'ye taksitler halinde ödeyeceğiz" dedi
Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, zaman zaman yaşanan su kesintilerinin yılların ihmalinden kaynaklandığına dikkat çekti ve kentin içme suyu problemini kökten çözmek istediklerini, bunda da kararlı olduklarını açıkladı. İçme suyu atıkları, kanalizasyon, yağmur suyu toplamayla ilgili yürütülen çalışmaların ne aşamada olduğunu gazetecilerle paylaşan Gürkan, 2015 yılı sonunda yeni çağdaş çöplüğün devreye gireceğini, eski çöplüğün de yeşil alan olarak düzenleneceğini söyledi.
Gürkan, içme suyunda yaşanan sorunları ve sorunların giderilmesi noktasında yürütülen çalışmalara değindi. Bu arada en büyük sıkıntının içme suyu şebekesinin çok eski olması olduğunu belirten Gürkan şöyle konuştu; "Bilindiği gibi şehrimize Paşaçayırı içme suyu kuyuları ve Süloğlu Barajı olmak üzere iki noktadan suyu getiriyoruz. Süloğlu Barajı'nda barajın su seviyesine göre bizde üst kottan su almaya çalışıyoruz. Ve barajda toplanan organik atıklar, çamur vesaire içme suyunu etkilemesin diye ancak, yağışların o bölgede az olması nedeniyle su seviyesi de gittikçe düştü. Dip savak denilen noktaya kadar düştü. Dip savaktan o kottan su almaya başladığımız için oradaki organik atıkların renk değiştirmesi sonucu suyun da rengi değişti. Süreci izliyoruz ve bir aydır bununla ilgili bir çalışma yapıyorduk. Süloğlu Barajı'na göre daha rafine olan Kırklareli Kayalı Barajı'ndan su almaya çalıştık ama maalesef bu da bir süreç alıyor. O barajdan su alma yetkisi olan İnece Kooperatifi ile bir anlaşma yaptık. Geçtiğimiz Pazartesi günü Kayalı Barajı'nın suyunu getirmeye başlayacaktık. Ancak, sistemden ishale hattından kaynaklanan problem nedeniyle geçtiğimiz Çarşamba gününe sarktı ve o günden bu yana da şehre Süloğlu Barajı'ndan değil Kayalı Barajı'ndan su veriyoruz. Yine içme suyu kuyularımız takviye olarak çalışmaya devam ediyor. Mangan oranı da su seviyesi azaldıkça artıyor. İçme suyu ile ilgili bir sıkıntı yok. Bu konuyla ilgili Çarşamba günü mecliste de açıklama yapacağım. Biz Edirne'nin içme suyu problemini kökten çözmek istiyoruz. DSİ XI. Bölge Müdürlüğü ile bununla ilgili uzun süredir yürütülen bir çalışma var. Kırklareli Kayalı'dan kente yeni bir ishale hattı çekilmesi ve ishale hattının proje çalışması bitti. İhaleye çıkıldı ve Eylül ayı içinde ihalesi var. İhale bittiği gibi ishale hattının yapımına başlanacak ve yaklaşık 60 trilyonluk bir proje ve bunun bedelini DSİ'ye taksitle ödeyeceğiz. Yeni bir ishale hattı ve yeni arıtma tesisi yapılıyor" şeklinde ifade etti.
"İki yıl boyunca çalışmalar devam edecek"
Çalışmaların iki yıl süreceğini belirterek, "Biz de diğer taraftan Paşaçayırı'ndaki 18 içme suyu kuyusunun 5'ini bırakıp, yeni kuyular açacağız. Orada da yeni bir revizyon söz konusu. Onun dışında Edirne'deki en büyük sıkıntılarımızdan bir tanesi içme suyu şebekesinin çok eski olması. Aspes borulardan oluşması. Sisteme şebekeye verdiğimiz suyun neredeyse yüzde 60'ı kayıp kaçak olarak gidiyor. 20 gün önce İller Bankası ile sözleşmeyi imzaladım. Sözleşme kapsamında proje çalışmasına başladık. Bu proje çalışması bir zaman alacak. Çünkü şehirdeki tüm içme suyu şebekesini komple değiştiriyoruz. Yaklaşık 750 kilometre içme suyu borusu döşenecek. Bu da bir zaman alıyor ve bunlar ciddi rakamlar. Bunlar bittiğinde Edirne'nin ne içme suyu problemi olacak ne de şebekeden kaynaklanan su kesintileri olacak. Zaman zaman suyu kesmek zorunda kalıyoruz" diye belirtti.
"Kimse umursamamış"
Konuşmasına devam eden Gürkan, şu ifadelere yer verdi; "Örneğin bir ay önce Süloğlu Barajı'nın ana borusunda bir patlak meydana geldi. Şehir içinde sık sık patlaklar oluşuyor. Maalesef çok uzun yıllar ilgilenilmemiş. Bunlar uzun yılların 20-30 yılın ihmali. Bize kısmet oldu ve bunların hepsini halledeceğiz. Diğer taraftan atık su arıtmasının, Edirne'de hiç arıtma yok ve bununla ilgili kimsenin umuru olmamış. Yani Edirne'de yaşayan 150 bin insanın evsel atıkları, kanalizasyon atıkları arıtılmadan Meriç Nehri'ne gidiyor. Hiç kimse umursamamış onun proje çalışması sürüyor. Yağmur suyu toplamanın proje ve kanalizasyonun da devam ediyor. Bunlar içme suyunun şebekenin dışında yılsonuna doğru 2015'in ortalarına doğru ihalelerini de bitirip kazmayı vurmayı istiyoruz ve bu 2 yıl sürecek. 2 yıl vatandaşımız rahatsız olacak yollar bozulacak. Bunu yapmak zorundayız. Gerek su taşkınları gerek çevreyi korumak gerek kanalizasyon problemleri, atıklarımızın, kanalizasyon atıklarımızın arıtılarak çevreye atılması noktasında bunları yapmak zorundayız" diye vurguladı.
"Edirne çağdaş çöplüğüne 2015'te kavuşacak"
Sözlerini sonlandırmadan önce Edirneli vatandaşlara bir iyi haber daha veren Gürkan, "Diğer sevinçli haberimiz de şu, 60 yıllık vahşi depolama çöplüğümüz var. Bunu da hiç kimse umursamamış. Çöpleri atmışlar, yangın çıkmış, patlamalar olmuş, sürekli duman o bölgede yaşayan insanların sağlığını tehdit etmiş. Anlamsız bir proje yapılmış 75 trilyonluk 25 milyon Euro'luk proje ve onu Katı Atık Birliği Encümeni olarak iptal ettik. 8 Temmuz'da proje ihalesine çıktık, Edirne'nin gerçek ihtiyacı nedir diye. Proje onaylandı ve yeni çağdaş çöplüğün projesi çiziliyor. Onun da yakında yapım ihalesine çıkacağız ve 2015 sonunda yeni çöplüğün yapımını bitireceğiz. Eski çöplüğü kapatıp yeşil alan yapacağız. Zaman zaman su kesintilerimiz oluyor ve bunlar yıllardır oluyor. Keşke bizden önceki yönetimler, kişiler de bu konulara ciddiyetle eğilip mesai yapabilseydi belediyede de. Bunları çözebilseydi ama biz bunları çözeceğiz kararlıyız. Edirne halkı rahat bir nefes alacak" diye konuştu.
Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol