Kırklareli Valisi Esengül Civelek'in pazartesi günü itibari ile görevine başlaması, idari anlamda kadınların egemenliğiyle Ekim ayına merhaba denildiğini gözle önüne serdi. Kırklareli'de, Defterdarımız Sacide Şakar, Önadım Medya Grubu Sahibi Öznur Tüzün, Kütüphane Müdürü Hilal Sıcak, Kırklareli Halk Sağlığı Müdürü Çiğdem Cerit, Kırklareli Vali Yardımcısı Aslı Aynaoğlu Kuzulu, Aile ve Sosyal Politikalar il müdürü Hatice Malkoç Çetin isimleri kadınların hakimiyetininde imza altına alınmış olduğunu ve İlimizde erkek egemenliğinin hakim olduğunu günlerin, gelişme ve büyüme içerisinde olan Türkiye'de son bularak cinsiyetler arası eşitliğin idare anlamında sağlandığının en güzel örneklerini hem ülkemize hemde dünyaya vermiş durumda.
2013 Yılı itibari ile idari anlamda kadın ellerinin hakim olduğu ilimizde ilkler yaşanmaya devam ediyor. Kırklareli'de daha önce kadının gücünü görebildiğimiz tek yer Medya (ÖNADIM MEDYA GRUBU, ÖZNUR TÜZÜN) sektörüyken şimdi Valimizden, Defterdarımıza, Sağlık İl Müdüründen Vali Yardımcısına her yerde kadıneli var…
15.09.2014 tarih ve 2014/6780 sayılı Bakanlar Kurulu kararıyla Yalova Valiliği görevinden Kırklareli Valiliği görevine atanan Valimiz Sayın Esengül Civelek, hafta başı Kırklareli'ne gelerek görevine başladı.
Cumhuriyetin ilanı ile birlikte kadınlara tanınan hak ve hürriyetler özellikle 2000 yılı sonrasında ciddi anlamda bir kimlik kazanmış durumda.
Türkiye'nin Avrupa'ya açılan kapısı durumda olan Kırklareli'de idare ve irade anlamında imzası büyük önem arz eden birçok makam, mevki ve Kurumda kadın egemenliği ise 1 EKİM itibari ile daha net bir şekilde hissedilecek.
Kırklareli Valisi Esengül Civelek,
Kırklareli Defterdarı Sacide Şakar,
Önadım Medya Grubu Sahibi Öznur Tüzün,
Kütüphane Müdürü Hilal Sıcak,
Kırklareli Halk Sağlığı Müdürü Çiğdem Cerit,
Kırklareli Vali Yardımcısı Aslı Aynaoğlu Kuzulu,
Aile ve Sosyal Politikalar il müdürü Hatice Malkoç Çetin isimleri ile 2014 Ekim'ine merhaba diyen Kırklareli yeni bir döneminde aynı zamanda kapısından içeriye girmiş durumda.
Kırklareli Valisi Esengül Civelek
Türkiye'nin tek, Cumhuriyet tarihinin 2. kadın Valisi Esengül Civelek'in hayatından satır başları ise acı tatlı birçok olay ve büyük başarılarla dolu
Esengül Civelek, 1958'de Aydın Nazilli'de doğdu. 1979 yılında Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakultesinden mezun oldu. 1980 yılında Maliye Bakanlığı, Hazine Genel Müdürlüğü ve Milletlerarası İşbirliği Teşkilatı Kamu İktisadi Teşebbüsleri Dairesi Meslek Memurluğunda göreve başladı.
Daha sonra sırasıyla;
- Mali İşler Uzmanı,
Mali İşler ve Personel Grup Başkan Yardımcısı,
Mali İşler ve Personel Grup Başkan Vekili olarak Türkiye Elektronik Sanayi ve Ticaret A.Ş.'de
- Genel Müdür Yardımcısı ve Genel Müdür olarak Uluslararası Haber Ajansı A.Ş.'de
- Eğitim Müdür Yardımcısı,
Basın ve Halkla İlişkiler Müşaviri,
Genel Müdürlük Müşaviri,
Genel Müdür Yardımcısı ve Genel Müdür Vekili olarak Türkiye Kalkınma Bankası A.Ş.'de
- 15.08.2005 - 24.05.2010 tarihleri arasında Kadının Statüsü Genel Müdürlüğü'nde Genel Müdür olarak görev yaptı.
- 24.05.2010 - 22.07.2011 tarihleri arasında Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarlığı görevinden sonra, 11.08.2011 tarihli kararname ile Yalova Valiliğine atandı.
29.08.2011 tarihinde görevine başlayan Vali Civelek15 Eylül 2014 tarihli ve 2014/6780 sayılı Kararname gereğince Kırklareli Valiliğine atandı.
1980 yılında Maliye Bakanlığı Hazine Genel Müdürlüğü ve Milletlerarası İşbirliği Teşkilatı Kamu İktisadi Teşebbüsleri Dairesi Meslek Memurluğunda göreve başladı. Yöneticilik vasıflarının yanı sıra 1983 yılından günümüze kadar sosyal hizmetlerin tüm alanlarında onursal üye sıfatıyla başarılı çalışmalarda bulunmuş olup bu çalışmalar esnasında 1997 yılında Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumunun bağlı olduğu Devlet Bakanlığından altın madalya Yardım Severler Derneği Genel Başkanlığından altın beraat ile ödüllendirildi. Esengül Civelek Türkiye'yi pek çok uluslararası alanda da başarıyla temsil etti. Civelek, 2 çocuk annesidir ve iyi derecede İngilizce bilmektedir.
Esengül, Cumhuriyet Tarihi'nin ilk kadın Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu tarafından Milli Eğitim Bakanlığı'nın ilk kadın müsteşarı olarak atanarak Cumhuriyet Tarihi'nde Milli Eğitim Bakanlığı'nın ilk kadın müsteşarı oldu.
Kırklareli Defterdarı Sacide Şakar
Maliye Bakanlığı, aralarında Eskişehir, Kayseri gibi büyükşehirlerin de bulunduğu Kırklareli dahil 23 ilin defterdarlığına yaptığı atamalarla Kırklareli defterdarı olarak 2013 yılı başında atadığı Sacide Şakar 1 yılı doldurmak üzere.
Türkiye'nin tek kadın defterdarı olan Çanakkale Defterdarlığından Kırklareli defterdarlığına atanan Sacide Şakar, "Erkek egemen bir topluluğa hitap eden bir işin başındayım. Ancak işimde çok cesurumdur ve taviz vermem" cümlesinin de sahibi…
Teşkilata lise mezunu olarak en alt kademeden memur olarak başlayan Sacide Şakar bir yandan da eğitimini sürdürdü.
Önce Maliye Muhasebe Yüksek Okulu'nu bitirip basamakları tırmanmaya başlayan Şakar, ardından İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesinden mezun oldu. Şakar, 1998 yılı Ocak ayında Sinop Defterdarlığı görevine yükseldi. Eşini 1984 yalında kaybeden bir çocuk annesi 50 yaşındaki Sacide Şakar'ın meslek hayatının başlarında, kendisiyle birlikte Türkiye'de üç kadın defterdar bulunuyordu, ancak daha sonra iki meslektaşının emekli olmasıyla Türkiye'nin tek kadın defterdar unvanını kazanan Şakar her zaman iddialı demeçleri ile adından söz ettirmiş durumda.
Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol