Kırklareli'de 15 tonluk şerbetli rekor

Ramazan Bayramında kısa tatil olması nedeni ile tatlı siparişleri 10 ton çıtasında kalmıştı. 9 günlük Kurban Bayramı tatili ile birlikte kollarını, Kırklareli adına bir rekor kırmaya sıvayan onlarca tatlı ustası hedeflerinin 15 ton şerbetli tatlı siparişi olduğunu belirtti

Kırklareli'nde bir gelenek olarak her bayram sofralarımızda ve Bayram sabahlarında görmeye alışık olduğumuz annelerimizin yâda ailede en yaşlı ve en tecrübeli hanımın yaptığı şerbetli tatlılar artık sipariş usulü bizlerle buluşmaya başladı.

Bu değişim tatlıcı esnafını memnun ederken, "Eski toprak" diye tabir edilen kesimin ise iç çekmesine neden olmakta.
Kırklareli'nde Kurban Bayramı telaşı, Kırklareli Belediye Başkanlığının il Genelinde Başlattığı yapılanama çalışmalarının tozu ve toprağınla birleşmesine rağmen. Çarşı ve AVM'lere akın eden vatandaşlar, bayram için hazırlıklarını yaparken, tatlıcılar da bereketli bir bayram yaşıyor. Ramazan Bayramı'nın başlamasına sayılı günler kala müşterilerin siparişlerine yetişemeyen tatlıcılar, ilgiden memnun olduklarını söyledi.
Ramazan Bayramında Kırklareli'nde 10 tona yakın tatlı satışı gerçekleştiren ince hamurun ve şerbetin ustaları  kurban bayramında da yaklaşık olarak 9 günlük tatilde düşünüldüğünde 12 ton civarında, Baklava - şöbiyet ve Saray sarmayı Kırklarelili vatandaşın bayram sabahına yetiştirebilmek için büyük uğraş vermekte.
Kırklarelili Vatandaşların Ağırlıklı olarak Cevizli, fıstıklı baklavalara yoğun ilgi gösterdiğini belirten tatlıcılar "Bayramdan 10 gün önce hareketlilik başlıyor. Siparişlere yetişemiyoruz. Bir baklavanın tazeliğini gösteren özellik çıtır olmasıdır. Tatlı her zaman Kurban Bayramı'nın vazgeçilmezlerinden oldu. Olmaya da devam edecek. Tatlı satışlarından gayet memnunuz" şeklinde konuşarak ortak hedeflerini belirttiler.
Kırklareli'nin en tanınmış tatlı ustalarından olan ve 15 yıldır bu işi yapan Mustafa Yanan kurban arifesini yaşadığımız ve ailelerin bayram tatlısı telaşında olduğu son dönemi şu şekilde değerlendirdi.  "Her geçen yıl ile birlikte Bayram arifesinde artan tatlı siparişleri bir zamanların ev içi telaşı şimdilerde dışarıya taşıdı." cümlesi ile başladığı konuşmasında şunları söyledi, "Yıllardır Şerbetli tatlı konusunda faaliyet gösteren yerlerde çalışıyorum. Son on yılı değerlendirdiğimizde artan bir tatlı siparişi ile karşı karşıya kalıyoruz.  Her Bayram daha da fazlalaşan bir talep içersindeyiz. Kırklareli ilinin bayram tatlısı konusunda tavrı uzun zamandır bu şekilde. Köylerinde bu bağlamda değişime uğraması artık insanımızın bazı konularda bakış acısının değiştiğini gösteriyor. Özellikle Bayram adetleri ile ilgili köylü kesimin tutumunda ki değişim tamamen maliyet ile alakalı diye düşünüyorum. Tatlıcıların vatandaşlarla buluşturdukları şerbetli tatlıların kilogram fiyatları evde ki maliyetin de altında olduğu için artık vatandaş devir ekonomi devri diyerek bizleri tercih etmekte."
Kırklarelili vatandaşın Bayram tatlısı konusunda değişimini anlatan 15 yıllık tatlı ustası Yanan en çok siparişi ise, Baklava, Saray Sarma, Şöbiyet ve Kadayıfın aldığını dile getirdi.
Genellikle maliyet açısında daha avantajlı olduğu için tercih edilen sipariş tatlılarının yerlere göre farklılık gösterdiğini belirten Tatlı ustası, Kilogram fiyatı olarak ortalama 20 - 25 - 30 TL civarında olduğunu belirtti.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol