Kırklareli ve Burgas illerine 135 Bin Euro'luk dev proje

Kırklareli Ziraat Odası Başkanlığı dün yaptığı bir basın açıklaması ile, "KIRKLARELİ VE BURGAS SINIR BÖLGESİNDEKİ ANTROPOJENİK HAVA KİRLİLİĞİ ÜZERİNDE ORTAK ÇALIŞMA PROJESİ" hakkında detaylı bilgi verdi

"Kırklareli ve Burgas sınır bölgesindeki antropojenik hava kirliliği üzerinde ortak çalışma" isimli proje hakkında Kırklareli kamuoyunu bilgilendiren Kırklareli Ziraat Odası Başkanlığı projenin öncelikli alanının "Yaşam Kalitesinin İyileştirilmesi" olduğunu bildirdi.
Projenin Uygulanacağı Yerlerin Türkiye ve Bulgaristan'daki Kırklareli ve Burgas İlleri, Proje Uygulama Süresi 12 Ay, Müdahale alanı, Çevre, doğa ile tarihsel ve kültürel mirasın korunması, Projede Yer Alan Kurumlar; Proje Lideri; Ulusal Meteoroloji ve Hidroloji Enstitüsü-Bulgar Akademi Bilimleri (NIMH-B AS) Proje Ortağı; Kırklareli Ziraat Odası Başkanlığı, Proje Bütçesi (Kırklareli Ziraat Odası 75.244,15 Euro 59.933,64 Euro 135.177,79 Euro) gibi bilgilerin yanında Projenin Hedefleri hakkında detaylı bilgiler verildi.
Genel Hedef
Atmosferde kirliliğe neden olan gaz ve parçacıkların belirlenmesi gerek ekolojik denge üzerindeki etkisinin bilinmesi, gerek tarımsal verim planlamalarının yapılması, gerekse kültür mirasının tahribattan korunması için gereken tedbirlerin alınabilmesi, gerekse da insan sağlığı ile olan doğrudan ilişkisi açısından büyük önem arz etmektedir. Ayrıca, kentsel ve kırsal alanlarda kirletici kaynakların belirlenmesi, atmosfer kirliliği seviyesinin zamanla değişiminin incelenerek gelecekte gerekli tedbirlerin alınması açısından önemlidir. Bu projede, yaş birikim, bulk ve kuru birikim örneklenerek, Burgas ve Kırklareli'yi de kapsayan bu bölgedeki atmosferik kirliliğe neden olan kirleticilerin kaynaklan ve karşılıklı taşınıp taşınmadığı belirlenmeye çalışacak, ayrıca bu bölgenin asit yağışlarına maruz kalıp kalmadığı araştırılacaktır.
Yapılacak olan bu çalışmadan elde edilecek veriler bölge ekonomisinin temelini oluşturan ekoloji, tarımsal ve kültürel mirasın iki tarafın da yararına olacak şekilde işbirliği içerisinde korunarak, bölgede ortak bir bilinç oluşmasına ve sürdürülebilir gelişmenin sağlanmasına katkı sağlayacaktır. Bu katkı ile bölge insanın yaşam kalitesini gelişeceği öngörülmektedir.
Projenin Özel Hedefleri
Burgas ve Kırklareli'de yaş, bulk ve kuru birikim örneklenerek hava kalitesi hakkında bilgi edinilmesi.
Kirliliğin sınırlararası taşınmasının incelenmesi.
Proje çıktılarının ekolojik ve kültürel miras ile tarımsal alanları korumakla yükümlü kurum/kuruluşlarla paylaşılması.
Öğrencilere gerekli eğitimler verilerek çevre korunmasında ortak bilinç oluşmasının sağlanılması. '
Hedef Gruplar
Araştırma kuruluşları ve üniversiteler
Tarım, turizm ve sanayi paydaşları
Kırklareli ve Burgas sınır bölgesindeki belediyeler
Çevre ajans ve bakanlıkların bölge ofisleri
Sivil toplum örgütleri
Direkt Yararlanıcılar
Ulusal Meteoroloji ve Hidroloji Enstitüsü
Kırklareli Ziraat Odası Başkanlığı
Nihai Yararlanıcılar
Kırklareli Ziraat Odası üyeleri
Ulusal Meteoroloji ve Hidroloji Enstitüsü ve Burgas'daki Araştırma enstitüleri
Şirketler, enstitüler, çiftçiler ile Kırklareli ve Burgas'daki tarım ve turizm sektörleri
Kırklareli ve Burgas'da tarım ve turizmden geçinen insanlar
Kırklareli ve Burgas bölgelerinde yaşayan vatandaşlar

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol