Kırklareli Esnaf ve Sanatkarlar Odası Birliği ve Burgas Esnaf ve Sanatkarlar Odası Birliği arasında bilgi alışverişi sağlamak amacı ile bir çalışma grubu oluşturuldu. Esnaf ve sanatkarlar odası birlikleri arasında oluşturulan çalışma grubu çeşitli incelemelerde bulunmak için karşılıklı olarak birbirlerini ziyaret etme kararı aldı. Dün yapılan tanışma toplantısı ile iki ülke arasındaki saha çalışmaları da başlatılmış oldu.
Bulgaristan'ın Burgas kenti ile Kırklareli arasında yapılan Partnership olarak adlandırılan Avrupa Birliği(AB) projeleri son hızla devam ediyor. Bu çalışma gruplarından biri de Esnaf ve sanatkarlar odaları birlikleri arasında yapılıyor. Karşılıklı olarak iki ilin birlikleri birbirlerini ziyaret ederek farklı iki ülke arasındaki esnaf ve sanatkarların eğitimleri ve durumları ile ilgili bilgi edinecekler. Projen kapsamında yapılacak olan toplantıların yanı sıra, esnaf eğitim ve usta yetiştirmekle yetkilendirilmiş kurumlar ziyaret edilecek. Bunun yanı sıra organize sanayi bölgelerine de gidilerek buralar ile ilgili bilgiler alınacak.
Projenin genel amacı kurumlar ve paydaşlarla (hedef gruplar) el sanatları alanında iyi uygulamaların değişimi için istikrarlı bir sınır ötesi işbirliği oluşturulması ve desteklenmesi. Proje, alanda bilgi ve iş deneyimi akışını kolaylaştıracak. Bu bağlamda Bulgar ve Türk el sanatları mesleklerini desteklemek üzere geniş bir sosyo-ekonomik ve eğitim destekleme aracı kurulacak. Geçtiğimiz yıllarda el sanatları mesleklerinde bir gerileme gözlemlendi.
Bu nedenle proje, bu alanda kapsamlı bir SWOT (güçlü, zayıf, fırsat ve tehdit yönleri) analizi yaparak geleneksel el sanatları alanında bir araştırma oluşturulmasını üstlendi.
Projenin tam adı 'Geleneksel Zanaatkar Meslekleri VE Sınır Ötesi Bölgesinde Ekonomiye Uyumları Projesi.
Proje asıl amacının dışında sınır ötesi bölgesinde ekonomik kalkınmanın desteklenmesi, sosyal kalkınmanın geliştirilmesi ve topluluklar arasında sosyal bütünlüğün sağlanması, sınır ötesi bölgesinde KOBİ'lere yönelik destek hizmetlerinin geliştirilmesi ve bir arama motoru olarak da hizmet verecek bir network ağının kurulması, birlikte, geleneksel el sanatları meslekleri alanında Türk ve Bulgar odaları arasında istikrarlı bir işbirliği kurulması gibi amaçları da hedefliyor.
Dün Burgas'tan gelen ekip ile tanışma toplantısı yapıldı. Saat 14.00'da Esnaf Sanatkarlar Odaları Birliği Düğün Salonu'nda yer alan toplantı salonunda yapılan toplantıya Burgas'tan ve Kırklareli'nde gelen oda temsilcileri katıldı. Toplantıda Kırklareli Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Ali Fuat Şeker bir konuşma yaptı. Şeker konuşmasında: "Bu proje Bulgaristan Burgas Esnaf Odasıyla gerçekleştirdiğimiz ikinci projedir. Kısaca Ben Esnaf Sanatkarlar Odaları Birliği yapısından bahsetmek istiyorum. 1963 yılında 507 sayılı Esnaf Sanatkarlar Kanunu çerçevesinde kurulmuştur. Örgütlü bir toplum halinde işlevine devam etmektedir. Daha sonra 2005 yılında bu kanun yerini 5362 sayılı Esnaf Sanatkarları Meslek Kuruluşları Kanunu'na bırakmıştır. Esnaf Sanatkarları Odaları Birliği'ne bağlı 28 meslek odası mevcuttur. Ülkemizde 2 milyona yakın esnaf, 491 meslek dalı var. Bu meslek odalarına bağlı olarak 11.000 civarında esnafımız vardır. Esnafımızın güçlü olduğu yönlerinin yanında zayıf noktaları mevcuttur. Gerek Türkiye'de gerek Bulgaristan'daki esnafımız aynı coğrafyanın insanlarıdır. Her iki ülkede de esnafın rekabet gücünün artırılması gerekmektedir. Finans olanaklarının güçlendirilmesi, krediye ulaşım kolaylaşmalıdır. Esnafa sıfır faizli krediler verilmelidir. Esnafımıza yönelik eğitim ve danışmanlık hizmetlerinin çeşitliliğinin artırılması gerekmektedir. Esnaflarımızın yenilikçilik kültürünün desteklenmesi, geliştirilmesi lazımdır. Yürüttüğümüz projede esnafımızın tanıtımına katkıda bulunacak web sitesi oluşturulmuştur. Burgas ve Kırklareli esnaf ve sanatkarlarımızın tanıtımı konusunda faydalı olacağını umuyorum hepinizi saygı ile selamlıyorum, çalışmalarınızda başarılar diliyorum" şeklinde konuştu.
Kırklareli'ni ziyarete gelen grup bugün de ziyaretlerini sürdürecek. Kırklareli'ne gelen grubun öncelikli amacı buradaki esnaf odalarının işleyişini öğrenmek. Burgaslı ekip Kırklareli'ndeki esnaf odalarının nasıl çalıştığını ve neler yaptığını saha çalışması ile öğrenecek. Daha sonra ise esnafa verilen eğitimi öğrenecekler. Bu kapsamda Çıraklık Eğitim Merkezi'ni de ziyaret edecekler. Burgas'tan gelen ekip çırak, usta ve kalfa yetiştiren okuldaki eğitim faaliyetlerini de yerinde öğrenecek. Türkiye'de bir meslek dalında işyeri açabilmek için belli vasıflara sahip olmak gerekiyor. Çıraklık Eğitim Merkezi'nden sertifika almadan özellikle zannat olarak tabir edilen alanlarda dükkan açılamıyor. Ustalık sertifikası alabilmek için ise belli şartları sağlamak gerekiyor. Bazı meslek dallarında üniversite diplomasına sahip kişilere doğrudan işyeri açma yetkisi verilirken bazen de denklik benzeri bir sertifikaya sahip olmak gerekiyor. Meslek dallarına ara ve ana eleman yetiştiren bu okulların işleyişini de görecek olan çalışma grubuna Türkiye'de esnaf ve zanaatkarlara verilen eğitim yerinde ve uygulamalı olarak gösterilecek.
Burgaslı çalışma grubu buradan sonra da sanayi bölgelerini ziyaret edecek. Kırklareli'nde yere alan sanayi konuşlanmalarını da ziyaret edecek grup hem ağır sanayi hem de zanaatkarlar hakkında bilgi alacak. Sanayi sitelerini ve ağır sanayi bölgelerini ziyaret edecek olan gruba Kırklareli'ndeki sanayi kuruluşlarının işleyişi ve faaliyeti ile ilgili bilgiler de verilecek. Buradan aldığı bilgiler ve gördüğü uygulamalar ile Burgaslı çalışma grubu kendi ülkelerindeki eksik, fazla ve farklı uygulamaların da farkına varacak ve çalışmaya başlayacak. Projenin Kırklareli ayağında Burgaslı ekibin yaptıklarını Burgas ayağında da Kırklarelili çalışma grubu gerçekleştirecek.
Esnaflar arasında oluşturulan bu çalışma grubu ile bir saha çalışması faaliyeti sürdürülecek. Bu gün gerçekleştirilecek olan eğitimler ve ziyaretlerle de fikir edinme ve bilgi paylaşımı konusunda katkılar sağlanacak. Proje kapsamında Kırklareli'ne gelen Burgas esnafları burada gördükleri yenlikleri ve eksiklikleri keşfederek kendi ülkelerinde de uygulama fırsatı bulacak. Perşembe günü ise projenin Kırklareli ayağı kapanış toplantısı ile son bulacak. Hafta sonu ise Kırklareli Esnaf ve Sanatkarlar Odası Birliği tarafından oluşturulan çalışma grubu Bulgaristan'ın Burgas şehrinde yapılacak olan saha çalışmasına katılacak. 16 ve 17 Ağustos tarihlerinde gerçekleştirecek ziyaret ile karşılıklı bilgi alışverişi sağlanmış olacak. İki ülke tarafından oluşturulacak grubun saha çalışmalarının ardından iki ülke esnafları arasında bilgi alışverişi sağlanarak, esnafların ve esnaf kuruluşlarının gelişimi için çalışmalar yürütülecek.
Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol