Kırklareli İl Afet Planı çalışmaları başladı

Kırklareli İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü, "Kırklareli İl Afet Müdahale Planı" çalışmalarına başlandığını bildirdi

Kırklareli İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü (AFAD)'den konuya ilişkin yapılan açıklamada, söz konusu planın tamamlandıktan sonra İl Afet ve Acil Durum Koordinasyon Kurulu'nda inceleneceği ve uygun bulunması durumunda kurul kararı ile birlikte Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının onayına sunulacağını açıkladı.

Başkanlığın uygun görüş vermesi halinde Kırklareli İl Afet Planı'nın, Valilik Makamı tarafından onaylanarak yürürlüğe gireceği kaydedildi.
Kırklareli AFAD'dan yapılan açıklama şöyle;
"Türkiye Afet Müdahale Planı (TAMP),  5902 Sayılı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun hükümleri gereğince, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı tarafından ilgili bakanlık, kurum ve kuruluşların katılımı ile hazırlanmış olan Afet ve Acil Durum Yüksek Kurulu tarafından onaylanarak 03.01.2014 tarih li ve 28871 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanmış ve yürürlüğe girmiştir.
Afet ve acil durumlara ilişkin müdahale çalışmalarında görev alacak hizmet grupları ve koordinasyon birimlerine ait rolleri ve sorumlulukları tanımlamak, afet öncesi, sırası ve sonrasındaki müdahale planlamasının temel prensiplerini belirlemek amacıyla hazırlanan TAMP, ülkemizde yaşanabilecek her tür ve ölçekte, afet ve acil durumlara müdahalede görev alacak, bakanlık, kurum ve kuruluşlar, özel kuruluşlar, STK'lar ve gerçek kişileri kapsamaktadır. TAMP kapsamında ulusal ve yerel düzeyde müdahale organizasyon sistemi oluşturulmuştur. Bu sistem operasyon, bilgi planlama, lojistik ve bakım, finans ve idari işler olmak üzere dört servis olarak yapılandırılarak bu servislerin altında müdahale hizmetlerinin yürütülmesi amacıyla oluşturulan hizmet gruplarından sorumlu ana çözüm ve destek çözüm ortaklarının görev ve sorumlulukları belirlenmiştir.
TAMP yardımıyla öncelikle ulusal düzeyde hizmet grupları ana çözüm ortağı bakanlık, kurum ve kuruluşlar kendi hizmet alanlarında, destek çözüm ortakları ile birlikte Ulusal Düzey Hizmet Grubu Planlarını hazırlayacaktır. TAMP'ta ulusal düzeyde 28 hizmet grubu bulunmaktadır. Hizmet grupları ulusal düzey hizmet grubu planlarında ekiplerini oluşturarak her bir ekibin görev, yetki, sorumluluk ve iş akışlarını belirleyecektir. Böylece kurum ve kuruluşların afet anındaki görev ve sorumlulukları netleştirilerek afete daha hızlı ve etkin müdahale sağlanmış olacaktır.
Bir sonraki aşamada tüm illerimiz İl Afet Müdahale Planlarını ve Yerel Düzey Hizmet Grubu Operasyon Planlarını hazırlayacaktır. Bu planlar sayesinde ulusalda olduğu gibi yerel düzeyde de herhangi bir afet anında görev ve sorumluluklar netleştirilmiş olacaktır.
88/12777 sayılı yönetmeliğe göre İl Afet Acil Yardım Planları hazırlanırken "Afet ve Acil Durum Müdahale Hizmetleri Yönetmeliği"nin yürürlüğe girmesiyle bu yönetmelik çerçevesinde il afet müdahale planları hazırlanması gerekmektedir. İl Afet Müdahale Planı,valinin başkanlığında, il afet ve acil durum müdürlüğü koordinasyonunda bakanlık, kurum ve kuruluşların taşra teşkilatı ve mahalli idarelerin katılımıyla TAMP ile entegre biçimde hazırlanacaktır. İl afet müdahale planları amaç, kapsam, hedef, sorumlular, varsayımlar, hizmet gruplarının teşkili, görevleri ve planlaması gibi konulardan oluşacaktır.
Afet ve acil durumlarda uygulamaya konulmak üzere il afet müdahale planı ile entegre olacak şekilde Yerel Düzey Hizmet Grubu Operasyon Planları, ulusal düzeydeki hizmet grubu planlarına paralel olarak hazırlanacaktır. Yerel düzeyde toplam 26 adet hizmet grubu bulunmaktadır. Bu planlar, hizmet gruplarının personel, ekipman, kaynak yönetimi, iş akışları gibi detaylı bilgileri içeren planlardır.
İlimizde de Müdürlüğümüz tarafından Kırklareli İl Afet Müdahale Planı çalışmalarına başlanılmıştır. Söz konusu planın tamamlandıktan sonra İl Afet ve Acil Durum Koordinasyon Kurulu (vali/vali yardımcısının başkanlığında il afet ve acil durum müdürü, garnizon komutanı, belediye başkanı, il özel idaresi genel sekreteri, il emniyet müdürü ve hizmet grubundan sorumlu il müdürleri ile ihtiyaç duyulan diğer il yöneticileri) tarafından incelenecek ve uygun bulunması durumunda kurul kararı ile birlikte Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının onayına sunulacaktır. Başkanlığın uygun görüş vermesi halinde il afet planımız, Sayın Valimiz tarafından onaylanarak yürürlüğe girecektir."

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol