13 Aralık 2011 tarihinde imzalan "Okullar Hayat Olsun Projesi" 67 il ve 638 ilçede hedefini 12'den vurdu. Türkiye genelinde bulunan binlerce okulu sosyal hayatın içinde bulunan herkese açan proje Kırklareli'nin eğitim'de örnek il olduğunu da 2013 - 2014 Eğitim ve Öğretim yılında bir kez daha gözler önüne serdi. Projenin değerlendirme toplantısı kapsamında Kırklareli'ne gelen MEB Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü Eğitim Uzmanı Ayşegül Tonuç, Önadım Medya Grubu Haber Muhabirleri ile bir araya gelerek proje hakkında detaylı bilgileri Kırklareli Kamuoyu ile paylaştı. Tonuç, "Kırklareli'nde ki eğitim çıtası diğer illere oranla çok yukarda" sözleri ile de Kırklarelili öğrenci, eğitimci ve aileleri onurlandırdı
İl Milli Eğitim Müdürü İbrahim Korkmaz'ın, "Yaklaşık 2 yıl önce Sayın Valimizin başkanlığında tüm belediye başkanlarımızın, kaymakamlıklarımızın katılımlarıyla, "Okullar Hayat Olsun" projesi protokolü imzaladık. Protokol imzalandığı günden bu güne bir çok okulumuzda öğrencilerimizin daha rahat, temiz okullarda eğitim görüyor. Biz yaptığımız işleri hiçbir zaman kafi olarak görmüyoruz, iyinin de iyisi vardır bunun için çalışmalarımız devam ediyor edecek. İmkanlarımız ölçüsünde okullarımızı iyileştirmeye devam ediyoruz. Okullar Hayat Olsun Projesi, okulların eğitim-öğretim saatleri dışında, hafta sonlarında ve yaz aylarında dersliklerinin, kütüphanelerinin, bilgi teknolojileri sınıflarının, çok amaçlı salonlarının, konferans salonlarının, spor salonları ve okul bahçelerinin velilerin, mahallelinin ve çevrenin hizmetine açılması; okulların öğrenciler ve yetişkinler için birer "hayat boyu öğrenme merkezi" ve eğlenme ve dinlenme aktivitelerine imkan veren "yaşayan güvenli alanlar" haline dönüştürülmesini amaçlamaktadır." Sözleri ile başlayan "Okullar Hayat Olsun? Projesi"nin değerlendirme toplantısı, MEB Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü Eğitim Uzmanı Ayşegül Tonuç'a Vali Yardımcısı Günay Öztürk tarafından hediye verilmesi ile sona ermişti.
"Okullar Hayat Olsun? Projesi"nin değerlendirme toplantısının ardından Önadım Medya Grubu Haber Muhabirleri ile bir araya gelen Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü Eğitim Uzmanı Ayşegül Tonuç, Projenin detaylarını, amaçlarını ve Türkiye için önemini dile getirdiği açıklamasında; Kırklareli'nin eğitim alanında fazlasını olduğunu belirterek, salonun doluluğundan çok etkilendiğini belirtti.
Türkiye ve Kırklareli Kamuoyunu aydınlatıcı bilgileri Haber Muhabirleri ile paylaşan Tonuç, Bu proje ile birlikte Türkiye genelinde 65 il ve 638 ilçede bulunan binlerce okulun insanları sosyal hayatın içinde tuttuğunu ve bununla birlikte halkı okulların içine alarak beklenen bütünleşmenin de sağlandığını belirtti.
Tonuç, Önadım Medya Grubu Haber Muhabirlerine özel yaptığı açıklamasında okullar hayat olsun projesi ile ilgili olarak, "Kamu kaynaklarının daha verimli ve etkili bir şekilde kullanılabilmesi için gelişmiş birçok ülkede okullardan okul saatleri dışında da yararlanılmasına yönelik eğilimler artmaktadır. Okullar okul saatleri dışında, hafta sonlarında ve yaz aylarında hizmet sunan kurumlar haline dönüşmüşlerdir. Okulların boş zamanlarında, sadece öğrencilere değil aynı zamanda okul çevresindeki mekânlarda yaşayan mahalleli yetişkinlere de hizmet verilmektedir. Öğrencilere yönelik etüt ve kurslarla eğitim kalitesinin artırılması amaçlanırken, yetişkinlere yönelik mesleki, sosyal ve kültürel hizmetler ile okul adeta eğlenme ve dinlenme aktivitelerini de içinde barından öğrenme alanlarına dönüşmektedir. Yetişkinlere meslek ve beceri kazandırılması, sosyal ve kültürel eğitimlerle destek olunması ve yetişkinlerin boş zamanlarını okul içinde değerlendirmesinin öğrenme süreçlerine ve eğitim kalitesine etkisi oldukça yüksektir. Bu kapsamda faaliyet gösteren okullar, çevresindeki toplumla bütünleşen öğrenme merkezi haline gelmektedir. Okulların okul saatleri dışında da açık tutulmasının nedenleri değerlendirildiğinde yetersiz yararlanma ilk neden olarak karşımıza çıkmaktadır. Okullardan eğitim dönemleri dikkate alındığında gündüz saatlerinin ancak % 30'u civarındaki kısmında yararlanılmaktadır. Geri kalan saatlerde ve akşamları ise kıt kaynaklarla yapılan bu milli servet atıl kalmaktadır.Normal öğretimin yapıldığı okullarda eğitim genelde 14.00-15 .00 arasında sona ererken, ikili öğretimde bu süre 17.00-18.00'e kadar çıkmaktadır. Okullar gece vakitlerinde hizmete açılmadığı gibi hafta sonları çoğunlukla tümüyle kapalıdır. Okullardan okul saatleri dışında da yararlanılması gereğinin ikinci nedeni, aslında çoğu yerleşim yerinde okul binalarının, eklentilerinin (spor salonu, kütüphane) ve bahçelerinin tek ve en büyük ortak kullanım alanı olmaları, halka hizmet üretilebilecek bu büyüklükte başka fiziki kapasitenin bulunmamasıdır. Gerçekten, birçok il ve ilçemizde topluma hizmet sunabilecek başka mekânlar bulunmamakta ve kıt kaynaklar buralarda yeni tesislerin yapılmasına imkân vermemektedir. Diğer taraftan hızlı kentleşme, kaynakları bulunan yerleşim yerlerinde dahi bu tür alanlar yapılmasını sınırlandırmaktadır. Birçok büyük şehir için okul binaları ve özellikle bahçeleri halkın nefes alabileceği yegâne alanlar konumunda bulunmaktadır. Diğer bir neden ise, bilgi toplumunda toplumsal hizmetlere yönelik talep artışıdır. Bilgi toplumunda yaşam ve çalışma şartları hızla değişmekte, eğitim ve hayat boyu öğrenme tüm toplumun süreklilik arz eden bir ihtiyacı haline dönüşmüş bulunmaktadır. Artan ihtiyacı karşılamak için sürekli yatırım yapmak ve hizmet üretmek gerekmektedir."dedi.
Tonuç, "Kuşkusuz okullardan yararlanılmasında en belirgin husus, kıt kaynakların etkin kullanılarak altyapı, yatırım, idari ve personel harcamalarından tasarruf sağlanmasıdır. Okulların yanı sıra sosyal ve kültürel hizmet üretmek üzere açılacak her tesis için çok büyük miktarda yatırım maliyeti ortaya çıktığı gibi, ayrı ayrı yapılar için gereken personel istihdamı ve idari giderler çok daha fazla olmaktadır. Ayrı birim, aynı zamanda ayrı yönetici personel ile idari personel ve hizmetli istihdamını ve cari harcamaları beraberinde getirmektedir. Örneğin, ülkemizde belediyelerin birçoğu bilgi evleri ve kütüphaneler açmaktadır. Her mahalleye bu tesisleri yapmak belediye bütçeleriyle karşılanması mümkün olmayan büyük maliyetler oluşturacaktır. Oysa belediyeler, uygulama alanı olarak okulu, bilgi teknolojileri sınıflarını ve kütüphaneleri aynı fonksiyonları icra etmek için kullanabilirler. Son bir husus ise, okul saatleri dışında da okullar açık tutulduğunda öğrenciler, aileler ve halk değerli eğitsel kaynaklara erişme imkânına sahip olmaktadır. Okulların hem öğrenciler hem de yetişkinler için öğrenme merkezleri olarak hizmet vermesi okulların çocuklar için okul saatleri sonrasında ve yaz aylarında güvenli bir sığınak olmasını sağlayacaktır. Çocukların zamanlarını okulda geçirmesi onları şiddetten, uyuşturucudan koruyacak ve rehberlik hizmetlerinin daha iyi verilmesini sağlayacaktır. Diğer taraftan birçok gelişmiş ülkede ve ülkemizde belediyelerin toplumun ekonomik, sosyal ve fiziki kalkınmasından sorumlu belediyecilik anlayışı gereği eğitimden sağlığa, spor aktivitelerinden zararlı alışkanlıklarla mücadeleye kadar birçok alanda toplumsal sorumluluk gereği hizmet verdikleri bilinmektedir. Başta Büyükşehir belediyeleri olmak üzere birçok il ve ilçe belediyesi öğrencilere ve yetişkinlere yönelik hizmetler sunmak amacıyla çalışmalar yapmakta ve bu amaçla çok sayıda hizmet merkezi oluşturmuş bulunmaktadır. Ancak, bu tür hizmetleri sunabilen belediye sayısı sınırlı olduğu gibi, bu belediyelerin dahi hizmetleri tüm şehre yaygınlaştırma sorunu yaşadıkları bilinmektedir. Yapılan değerlendirmelerde bu alanda çok çaba sarf eden ve çok sayıda sosyal hizmet kurumu kuran belediyelerin eriştiği nüfus büyüklüğünün okullarla işbirliği yapılması halinde yerellik prensibi gereğince kat kat fazlalaşacağı ileri sürülmektedir. Okullarla işbirliğinin belediyelere, halka erişme ve hizmetlerini tanıtma fırsatı sunacağı da açıktır." Diyerek proje kapsamında yapılan faaliyetlerin ne denli kapsamlı olduğunu anlattı.
"Bu Projenin amacı okulların örgün eğitim dışındaki zamanlarda belediyelerle işbirliği içinde topluma hizmet sunan merkezler haline dönüştürülmesi ve kamu yönetimi aygıtı olan merkezi ve yerel idarelerin kaynak ve imkânlarını işbirliği içinde halkın hizmetine sunmasıdır." Diyerek projenin genel amacını dile getiren Tonuç, "Milli Eğitim Bakanlığına bağlı olarak faaliyet gösteren tüm okulların eğitim- öğretim saatleri dışında, hafta sonlarında ve yaz aylarında dersliklerinin, kütüphanelerinin, bilgi teknolojileri sınıflarının, çok amaçlı salonlarının, konferans salonlarının, spor salonlarının ve okul bahçelerinin belediyelerle işbirliği yapılarak velilerin, mahallelinin ve çevrenin hizmetine açılması; okulların öğrenciler ve yetişkinler için birer "hayat boyu öğrenme merkezi" ve eğlenme ve dinlenme aktivitelerine imkan veren " yaşayan güvenli alanlar" haline dönüştürülmesi amaçlanmaktadır. okul bahçelerini fiziki yapılarına uygun projelere göre yeniden düzenlenerek Orman ve Su İşleri Bakanlığı, belediyeler ve ilgili sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliği içinde peyzaj ve tasarımının yapılması, ağaçlandırılması, ekolojik okul bahçelerinin oluşturularak çevrenin yararlanabileceği alanlar haline getirilmesi hedeflenmektedir."dedi.
"Okul bina ve eklentileri ile okul bahçelerinden yeterince yararlanılması,
Okul aile ilişkisi ve ailelerinin okula aidiyetlerinin güçlendirilmesi,
Halkın artan mesleki, sosyal ve kültürel hizmet talebinin karşılanması,
Hayat boyu öğrenmenin yaygınlaştırılması,
Ülke kaynaklarının etkin kullanılması,
Fiziki kapasitenin okul alanları ve bahçeleri ile sınırlı olduğu çoğu il ve ilçede hizmet üretme potansiyelinin ortaya çıkarılması, Belediyelerin okul bina ve bahçelerini okul saatleri dışında kullanarak hizmet üretmeleri Kamu birimleri arasında işbirliğinin kurumsallaşmasına katkı sağlanması, Belediye hizmetlerinin yaygınlaştırması, Toplumun öğrenme imkânlarının genişletilmesi, fırsatları sağlanmış olacaktır." Diyerek Projenin hedeflerinin ne denli geniş kapsamlı olduğuna değinen Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü Eğitim Uzmanı Ayşegül Tonuç, Kırklareli ile ilgili olarak ise, "Bu Proje kapsamında Türkiye'de bir çok ile gitme fırsatımız oldu. Gittiğimiz yerlerde de en az Kırklareli'nde yapılan çalışmalar kadar güzel ve verimli çalışmalar dikkatimizi çekti. Kırklareli'ne proje kapsamında geldiğimiz andan itibaren Öğrencilerin katılımları diğer illere oranla çok daha farklı ve fazla bu kapsamda Kırklareli Valisi Mustafa Yaman'a ve Kırklareli İl Milli Eğitim Müdürü İbrahim Korkmaz'a katkılarından dolayı teşekkür ediyorum."dedi.
Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol