Kırklareli balıkçılığına kadın eli değecek

Kırklareli Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün İl Genel meclisine sunduğu 9 projeden biri olan “Kırklareli Balıkçılığına Kadın Eli Değiyor” projesi ile kadınlarımızın eğitilerek balık ağları tamiri konusunda uzman ve sertifikalı iş gücü kazandırılması, yine ilimizde ağ tamiri ve donatımı alanında projede başarılı olarak seçilen kadınların istihdam edilerek ekonomik kazanımlar elde etmelerinin sağlanması hedefleniyor… 

Kırklareli İl Genel Meclisi’nin Ağustos ayı üçüncü birleşiminde İl Tarım ve Orman Müdürlüğü yetkilileri, 2020 yılı için hazırladıkları 9 proje teklifini üyelere sunmuşlar, her bir projenin bölgeye sağlayacağı faydaları kısaca aktarmışlardı. Bağcılıktan arıcılığa, alonya yetiştiriciliğinden seracılığa kadar birçok dikkat çekici, kırsal kesimde yaşayan üreticilerimize alternatif gelir getirici ve bölgeyi ekonomik anlamda kalkındıracak proje tekliflerini meclise sunan Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, takdiri üyelere bırakmıştı.
İşte o projelerden biri de; “Kırklareli Balıkçılığına Kadın Eli Değiyor” projesiydi. Balıkçılık ve Su Ürünleri Şube Müdürlüğü tarafından yapılan sunumda proje; “Balıkçı eşi ve/veya ev hanımlarının balık ağı tamiri ve donatımı konusunda eğitilerek Kırklareli İline balık ağları tamiri konusunda uzman ve sertifikalı iş gücü kazandırmak, Kırklareli İlinde ağ tamiri ve donatımı alanında projede başarılı olarak seçilen kadınların istihdam edilerek ekonomik kazanımlar elde etmelerini sağlamak” dendi.
120.000 TL bütçeli
projenin amacı ve hedefi olarak şu
noktalara
dikkat çekildi;
- Ağ tamiri konusunda uzman iş gücünü, bölgeye, kadın iş gücünü kullanarak kazandırmak, bu alandaki ihtiyacın direkt olarak İlimizden karşılanmasını sağlayarak yeni istihdam alanları ve ekonomik kazanımlar oluşturmak...

- Su Ürünleri Kooperatiflerinin işlevselliğini arttırmak, üyelerine hizmet noktasında ve meslek örgütlenmesi açısından bir farkındalık oluşturmak
- Projenin paydaşlarından İŞKUR aracılığıyla Kırklareli İl Tarım ve Orman Müdürlüğü kursiyerlerinin sertifika almalarını sağlamak, bu alanda yetkilendirilmiş ilk uzmanları yetiştirmek ve böylece İlimiz için "balık ağı tamiri" olarak tanımlanan yeni bir meslek grubunu sektöre kazandırmak, kadını balıkçılığa entegre etmek ve meslekte fırsat eşitliği yaratmak
- Düzenlenecek olan teknik gezi sayesinde kursiyerler ile ağ tamirini profesyonel olarak yapan personelin bir araya gelmelerini sağlamak ve bu etkinlik ile mesleğin tekniğini ve inceliklerini öğrenmeleri için fırsat oluşturmak.
Projede, İlimizde deniz avcılığı yolu ile 2016 yılında 2.205 ton 2017 yılında 3.532 ton, 2018 yılında ise 3.172 ton balık avlanıldığı tespit edildiği, barbun, hamsi, istavrit, kalkan, kefal, kırlangıç, levrek, lüfer, mezgit, palamut, sardalya, tekir, tirsi ve deniz salyangozu gibi balık türlerinin avlandığı, özellikle küçük balıkçılık faaliyetlerinde kullanılan (kalkan ağı, mezgit ağı, tekir ağı) ağlar sık kullanılması nedeniyle yıprandığı, ağın onarımına veya yeniden donatılmasına ihtiyaç duyulduğu belirtildi.
Deniz avcılığında kullanılan ağlar, sezonda avlanılan miktarlar dikkate alındığında avcılık faaliyetleri süresince zarar görmekte olduğu, avlanmanın sürekliliğinin sağlanması amacıyla periyodik aralıklarla onarılma ihtiyacı oluşturduğu, ilimizde yeteri kadar ağ onarım bilgisine sahip uzman kişi bulunmadığından bu alandaki eksikliğin balıkçı eşleri veya ev hanımları aracılığı ile kapatılması ve balıkçılık mesleğinde fırsat eşitliği oluşturulması büyük önem arz ettiğine de dikkat çekildi.
Projede planlanan eğitim çalışmaları kapsamında; Genel balıkçılık bilgisi, ağlar ile ilgili bilinmesi gereken su ürünleri mevzuatı, av araçları genel bilgilendirmesi, av araçlarında kullanılan malzeme bilgisi, ağ tamiri ve donatımında kullanılan düğümler hakkında teorik bilgiler verilecek.
Uygulamalı olarak ise; Ağ donatımında kullanılan malzemelerin sınıflandırılması, Kalkan ağı donatılması ve tamiri, Mezgit ağı donatılması ve tamiri, Tekir ağı donatılması ve tamiri gerçekleştirilmesi planlanıyor.
Proje sonucunda, projeden yararlanacak olan katılımcılar balıkçılık sektörü ile tanışmış, bilgi edinmiş ve istihdam sağlamış olacak.
Ayrıca projede yer alacak kadınlar, ağların onarılması konusunda alacakları eğitimler ile bu alanda uzmanlaşmış olup, sertifika alacaklar.
Yine Ağ tamiri ve donatımı konusunda ilgili olan diğer kadınların da proje yararlanıcılarından bu tekniği öğrenme ve ileride farklı balıkçı barınaklarında da benzer çalışmaları yürütebilmeleri sağlanacak. Proje kapsamında öğretilecek ağlardan farklı olarak balıkçı barınağında faaliyet gösteren diğer balıkçılardan da farklı balık ağı çeşitlerinin tamirini ve donatımını öğrenme şansına sahip olacaklar.
Ağ tamirinden ve donatımından sağlanacak kazançtan kadınların aileleri ve su ürünleri sektörü direkt ve/veya dolaylı olarak olumlu yönde etkileneceği de belirtiliyor.
Şimdi gözler bu anlamlı proje için İl Genel Meclisi’nden çıkacak karara çevrildi.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol