Kırklareli Üniversitesi 9. Kariyer Günleri sona erdi

Kırklareli Üniversitesi Kariyer Uygulama ve Araştırma Merkezi koordinatörlüğünde 8-12 Nisan 2019 tarihleri arasında üniversitenin bütün yerleşkelerinde akademik birimlerin katkılarıyla düzenlenen Kırklareli Üniversitesi 9. Kariyer Günleri sona erdi.

Kariyer günlerinde 5 gün boyunca, iş dünyasından 160 katılımcının katkısıyla 87 etkinlik düzenlendi. Kırklareli Üniversitesi 9. Kariyer Günleri açılış etkinliği 8 Nisan Pazartesi günü Kayalı Kampüsü’nde gerçekleştirildi. Açılış etkinliği kapsamında Kırklareli Üniversitesi ve Şahinler Holding’e bağlı Avrupa Serbest Bölgesi arasında Kırklareli Üniversitesi Mühendislik ve Teknoloji Fakültesi ile bütün meslek yüksekokullarında eğitim gören öğrencileri kapsayan iş birliği protokolü imzalandı.
Vali Osman Bilgin, kariyer
tecrübelerini üniversite
öğrencileri ile paylaştı
Devlet teşkilatının çeşitli kademelerinde görev yapan aynı zamanda eski bir hukukçu olan Kırklareli Valisi Osman Bilgin, tecrübelerini öğrenciler ile paylaştı. Aktif valiler içerisinde en genç vali olduğunu belirten Kırklareli Valisi Osman Bilgin, İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden 1998 yılında mezun olduğunu ifade etti. Vali Bilgin, mezun olduktan sonra Koç Holding’te avukatlık yaptığını, ardından annesinin vasiyetiyle avukatlığı bıraktığını, kaymakamlık sınavlarına girerek sınavları kazandığını belirtti. Mülki idare mesleğine 2000 yılında başladığını belirten Vali Osman Bilgin, Türkiye ve yurt dışında çeşitli yerlerde staj yaptıktan sonra Tokat’ın Pazar ilçesine 2003 yılında kaymakam olarak atandığını ifade etti. Vali Bilgin, Kırklareli’nde görev yaptığı süre boyunca üniversite öğrencileri ile çeşitli hasbihallerde bulunduklarını dile getirdi. Özellikle çocukluğunda eğitim alırken ekonomik olarak zorlu dönemlerden geçtiğini belirten Kırklareli Valisi Osman Bilgin, böylelikle hayatı daha iyi anladığını ifade etti. Devletin ve milletin varlığının çok önemli olduğunu vurgulayan Vali Bilgin, her öğrencinin bunu anlamasının kariyerine çok önemli avantajlar sağlayacağını söyledi. Konuşmanın ardından Kırklareli Valisi Osman Bilgin’e katılımlarından dolayı plaket takdimi yapıldı ve program sona erdi.
“Üniversite Öğrencilerine
Yönelik İstihdam ve Girişimcilik Teşvikleri” konuşuldu
15 Temmuz Şehitler ve Gaziler Hasan Zan Konferans Salonu’nda düzenlenen Moderatörlüğünü İktisadi ve İdari Bölümler Fakültesi Doç. Dr. Ramazan Tiyek’in yaptığı konferansta Kırklareli İŞKUR İş ve Meslek Danışmanı Sinan Yalçın ile Kırklareli Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdür Yardımcısı Şenol Genel, Üniversite öğrencilerine yönelik istihdam ve girişimcilik teşvikleri ile ilgili öğrencileri aydınlattı.
Kırklareli İŞKUR İş ve Meslek Danışmanı Sinan Yalçın, İŞKUR İşbaşı Eğitim Teşviki ile üniversite öğrencilerinin bulundukları illerde işbaşı eğitim programına katılarak iş deneyimi kazanabileceklerini, bunun karşılığında da burs ve öğrenim kredileri kesilmeksizin aylık bin ₺ gelir elde edebileceklerini aynı zamanda eğitim süresi boyunca sigorta giderlerinin de İŞKUR tarafından karşılanacağını ve program bitiminde öğrencilere katılım sertifikası verildiğini söyledi. Programın işverenler açısından da avantajlı olduğunu söyleyen Yalçın; program kapsamında işverenlerin herhangi bir maddi yükümlülüğünün bulunmadığını ve program sonunda programa katılan kişileri işe alma zorunluluğu olmadığına dikkat çekerek işverenlerin isterlerse program sonunda programa katılan kişileri istihdam ettiklerinde maddi olarak çeşitli avantajlar sağlayacaklarını ifade etti. Kırklareli Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdür Yardımcısı Şenol Genel ise Sosyal Güvenlik Kurumu’nun yapısından bahsederek istihdam imkânları ile ilgili öğrencileri bilgilendirdi. Konferans, soru-cevap kısmının ardından sona erdi.
Yurt dışı eğitim fırsatları ile ilgili öğrenciler bilgilendirildi
15 Temmuz Şehitler ve Gaziler Hasan Zan Konferans Salonu’nda 11 Nisan 2019 Perşembe günü gerçekleşen konferansta İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü Öğr. Gör. Dr. Saadet Ulaşoğlu İmamoğlu ile Dr. Öğr. Üyesi Toygar Sinan Baykan, yurt dışı deneyimlerini öğrencilerle paylaştı. Seminerde öğrencilerin merak ettikleri soruları yanıtlayan Öğr. Gör. Dr. İmamoğlu ve Dr. Öğr. Üyesi Baykan, yurt dışında lisansüstü yapmanın avantajlarını sıraladı. Öğrencilerin yabancı dil öğrenme becerilerinin gelişmesi, farklı eğitim ortamlarını, kültürleri ve insanları görerek tanıma fırsatı elde etmeleri, yeni hobiler edinmeleri, kişisel gelişimlerine katkı sağlamaları ve daha fazla iş fırsatı yakalamaları bakımından yurt dışı lisansüstü eğitimin öğrenciler açısından önemli olduğu söylendi. İmamoğlu, konuşmasında yurt dışı lisansüstü eğitim bursları ile ilgili de bilgi vererek MEB-YLSY, Amerika’da Lisansüstü Eğitim: Fulbright Bursu, İngiltere’de Lisansüstü Eğitim: Great 2019 ve Chevening Bursları, yurt dışı üniversite bursları konularında öğrencileri aydınlattı.
“Yetenekler Doğrultusunda
Kariyer Planlamak” konulu
konferans düzenlendi
II. Merkezi Derslikler Binası III No’lu Konferans Salonu’nda 10 Nisan 2019 Çarşamba günü Danone A.Ş. İnsan Kaynakları Müdürü Bora Gerem ve Zorlu Holding Yetenek Yönetimi Yöneticisi Sezgin Aktaş’ın katılımıyla gerçekleşen konferansta; öğrencilerin yeteneklerinin keşfedilerek bu yetenekler doğrultusunda kariyer planlaması yapılmasının önemine değinildi. Kariyerin pek çok insana göre “iş sahibi olmak” anlamına geldiğine dikkat çekilen konferansta sadece bulunulan kurumun hiyerarşisi içinde değil; pozisyon değiştirme olmasa da kendini geliştirmek ve yeni şeyler öğrenerek ilerleme kaydetmek anlamına geldiği ifade edildi. Kariyer oluştururken başarı kavramının da önemli olduğu hatırlatılarak “Bunu sağlayabilmek için sizden istenileni bilmeniz gerek. Onları hayata geçirebilmeniz için neler yapmanız gerektiğinin farkına varmalısınız. Her zaman bu ilerleme ve gelişme, pozisyon değişikliği anlamına gelmeyebilir. Bu sebeple kariyer planlamasının özünde bugünden farklı olarak yarın nerede olmak istiyorum? Sorusu yer almalı” denildi.
Diplomatlık mesleği anlatıldı
Emekli Büyükelçi Dr. Oğuz Çelikkol, “Diplomatın görevleri nelerdir?“ ve “Görevlerini yerine getirirken ne gibi zorluklarla karşılaşır?” sorularına cevaplar vererek diplomatlık mesleği hakkında kendi bilgi ve tecrübelerini öğrencilerle paylaştı. Diplomatlık mesleğinin tarihsel geçmişinin çok eskilere dayandığına dikkat çeken Çelikkol, günümüzde Dışişleri Bakanlığının merkezi teşkilat olduğunu söyledi. Çelikkol konuşmasında Dışişleri Bakanlığı’nın yurtdışında birçok temsilcilikleri bulunduğunun da altını çizdi. Bu hususta Türkiye’nin yurtdışındaki Büyükelçiliklerinin görsellerini öğrencilerle paylaşarak çoğu binanın köklü tarihe sahip olduğunu belirtti. Çelikkol konuşmasına şu sözlerle devam etti: “Büyükelçilik ve Başkonsolosluk denildiğinde sadece siyasi görevleri akla gelmemeli. Bunların içerisinde Askeri Ataşelikten Kültür Bakanlığına kadar pek çok birim var. Dolayısıyla diplomat olmak için Dışişleri Bakanlığı’nda yer alma şartı bulunmuyor. Ticaret Bakanlığı, Ekonomi Bakanlığı ya da Kültür Bakanlığı gibi birimlerde çalışarak diplomat olmakta mümkün. Diplomatta olması gereken niteliklere baktığımızda ise muhakkak bir yabancı dili olmalıdır. Bunun dışında analitik düşünme kabiliyeti, farklı coğrafyalarda yaşamaya hazırlıklı oluşu, kriz anında soğukkanlılığını koruması da önemlidir. Büyükelçilikler daha çok siyasi ilişkileri yönetmekle görevlidir, ülkenin başkentinde bulunur ve tek bir büyükelçilik vardır. Örneğin: Almanya’daki Berlin Büyükelçiliği. Başkonsolosluklar ise işlerini halktan yürütür. Diğer bir ifadeyle bir ülkede birden fazla başkonsolosluk olabilir. Örneğin: Almanya’da 14 tane başkonsolosluğumuz vatandaşlarımıza hizmet vermektedir. Misyon ise uluslararası örgütlerdeki temsilciliklerdir.”

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol