2007 öncesi ve 2007 sonrası şeklinde net bir biçimde ayrımı yapılabilen ilimiz Kırklareli, üniversite şehri olma yolunda emin adımlarla ilerliyor. 2007 yılında kurulan Kırklareli Üniversitesi, içinde bulunduğumuz yılda 20 bine yakın öğrencisi ile Kırklareli'nin yıllardır üzerine yapışan "Emekli Şehri" imajını silip attı.
2007 yılında kurulan Kırklareli Üniversitesi, 2013-2014 Eğitim-Öğretim yılında ulaştığı 20 bin öğrenci sayısı ile Kırklareli üzerindeki büyük bir ekonomik güç haline geldi. "Kırklareli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Aykaç'ın; "Kırklareli üniversite şehri olacak" sözleri, üniversitenin tatile girmesi sayılı günler kala gerçek olmaya başladı. 2007 yılından önce "Emekli Şehri" olarak anılan ilimiz Kırklareli, öğrenci sayısının artmasıyla birlikte dinamizm kazanarak, büyük bir potansiyel güç haline geldi. Özellikle yemek ve eğlence sektörü üzerinde çok etkisi olan üniversite öğrencilerinin okullarının kapanıp tatile gitmeleriyle birlikte satışların %60-70 oranında düşeceğini söyleyen esnaf, önümüzdeki süreci tedirginlikle bekliyor. Kırklareli Üniversitesi kademeli bir şekilde olan ilerleyişine hız kesmeden devam ediyor.
2006 yılından sonra Devlet desteği ile kurulan onlarca Üniversiteden biri olan ve Kurucu Rektörü Mustafa Aykaç'ın önderliğinde ve 61'nci Hükümetin Bakanlarının desteği ile Kırklareli'nde fark yaratan, gelişmenin ve büyümenin en önemli vagonu haline geldi. Bununla birlikte ortaya çıkan ekonomik güç ise, Kırklareli'nin yaşam standartlarını değiştirerek, öğrenci odaklı bir şehir olmasını sağladı.
"Şehirde hayat durma noktasına geliyor"
2007 yılı öncesinde "Yaz Tatili" düşüncesi barındırmayan esnaf, 2007 yılında kurularak, her geçen yıl kademeli bir şekilde büyüyen Kırklareli Üniversitesi ile birlikte, artık yaz tatilinin de hesaplarını yapmaya başladı. Son yıllarda özellikle yemek sektöründe yapılan yatırımların yanı sıra, eğlence sektöründe de birçok girişimin olmasına neden oldu. 20 bin öğrencisi ile Kırklareli'nin yönünü ve yaşam tarzını değiştiren Kırklareli Üniversitesi, ilimiz üzerinde potansiyel bir güç haline geldi. Diğer yandan eğitim-öğretim dönemi boyunca bunun sıkıntısını yaşamayan fakat okulların kapanmasına sayılı günler kala, satışların durma noktasına geldiğini belirten esnaf, yaz aylarında satışların %60-70 oranında düşeceğini söyleyerek; "Kırklareli'nde 15 yıldır esnaflık yapıyorum. Bundan önceki yıllarda çok fazla öğrencinin varlığını hissetmiyorduk. Özellikle 2010 yılı itibariyle başlayan hareketlenme, bugünlerde öğrencinin değerini fazlasıyla arttırmaya, Kırklareli'nde öğrenci egemenliğinin olduğunu bize hissettirmeye başladı. Her esnaf işini öğrenciye göre ayarladı. Yazın gelmesi ve okulların kapanacak olması, özellikle birkaç sektörde satışların durma noktasına geleceğini gösteriyor. Hepimiz yaz aylarının nasıl geçeceğini düşünmeye başladık. Öğrencinin gitmesiyle birlikte Kırklareli'nde hayat durma noktasına geliyor. İnşallah tüm esnaflar için hayırlı olur" şeklinde yorumladılar.
En büyük sıkıntı yemek sektöründe
Özellikle üniversite öğrencisinin hazır yemek sektörüne sağladığı katkı, bu sektörde yazın büyük durgunluk yaşanacağını gösteriyor. Özelikle fast-food yiyecek satan dükkanları, öğrenci indeksli çalışma saatleri, okulların kapanmasıyla birlikte nasıl olur bilinmiyor. Şehrimizde artık kendini hissettiren bu büyük güç, esnafında kendi istekleri doğrultusunda yönelmesini sağlıyor. 2007 öncesinde geç saatlerde satışın yok denecek kadar az olduğu yemek sektöründe, günümüzde neredeyse tüm esnaf dükkanlarını açık tutuyor. Üniversite öğrencilerinin 2010-2011 yılında "Geceleri okuyanların hepsi aç kalıyor" sözlerini kulak ardı etmeyen birçok esnaf, ikinci öğrenim öğrencilerinin taleplerine kulak veriyor. Bununla birlikte yazın tam tersi bir tablo ile karşılaşacağını söyleyen esnaflar; "Bundan beş yıl öncesine kadar öğrencinin sektör üzerinde bir etkisi yoktu. Bizim için öğrenci, büyük bir ekonomik güç değildi. Yıllar geçtikçe yoluna emin adımlarla ilerleyen Kırklareli Üniversitesi, ulaştığı 20 bin öğrenci ile, Kırklareli üzerinde çok büyük bir ekonomik güç haline geldi. Artık şehirde öğrencinin istekleri dikkate alınıyor ve şehrimiz ona göre planlanmaya devam ediyor. Birçok alanda gelişim, bununla birlikte başladı. Uzun yıllar adından "Emekli Şehri" diye bahsedilen Kırklareli, artık "Üniversite Şehri" diye anılmaya başladı" şeklinde ifade ettiler.
Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol