Kırklareli SEM'den Uluslararası Çalıştaya Katkı

Kırklareli Üniversitesi Sürekli Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi Uluslararası Bilgiye Dayalı Bölgesel Kalkınma Çalıştayı'na katıldı. Çalıştayda Türkiye adına bölgesel kalkınma ve sürekli eğitim ilişkisine örnek olarak Kırklareli SEM tarafından köylü kadınlara yönelik gerçekleştirilen kırsal turizm eğitimleri gündeme alındı.
Ege Üniversitesi'nin ev sahipliğinde düzenlenen Bilgiye Dayalı Bölgesel Kalkınma Çalıştayı, İngiltere, Kuzey İrlanda, İskoçya ve Galler'den gelen yaşam boyu öğrenme uzmanı akademisyenler ve ülkemizden seçilen sınırlı sayıdaki Sürekli Eğitim Merkezi yöneticisinin katılımı ile gerçekleşti. Çalıştayda Kalkınma Bakanlığı ve Kalkınma Ajansı temsilcileri de yer aldı. Birleşik Krallık ve Türkiye Cumhuriyeti Sürekli Eğitim Merkezleri'nin tecrübe paylaşımları ve merkezlerin yerel kalkınmaya katkılarının ele alındığı çalıştayda Avrupa Birliği'nin ülkemizden bu alandaki beklentileri de masaya yatırıldı.
Çalıştay İngiltere Sürekli Eğitim Merkezleri Konsey Başkanı Prof. Rob Mark'ın sunumu ile başladı. Prof. Mark, yaşam boyu öğrenme politikalarında akademik eğitim alma fırsatı bulamamış yetişkinlerin öncelikli grup olarak değerlendirilmesi gereğinin altını çizdi. Sürekli eğitim uygulamalarının İngiltere'de hangi alanlarda yoğunlaştığı üzerine bilgiler veren Rob Mark, göç ve entegrasyon, eğitici eğitimleri sorgulayan toplum yaratma, kuşaklar arasındaki bağların güçlendirilmesi ve farklı kuşaklar arasında bilgi ve tecrübe paylaşımının sağlanması konularının önem kazandığını belirtti.
Prof. Mark'ın ardından kürsüye gelen Glasgow Üniversitesi'nden Dr. Muir Houston ve Dr. Catherine M. Lido, SEM'lerin bölgesel kalkınmaya destek verebilmek için yerel halkın eğitimi konusunda neler yapabileceği üzerine ortak bir sunum gerçekleştirdiler. Söz konusu sunumun akabinde Türkiye'de SEM'lerin yerel kalkınmaya katkıları, halka ulaşma konusundaki zorluklar ve çözüm önerileri üzerine grup çalışmalarına geçildi. Grup çalışmaları sırasında örnek uygulama olarak seçilen Kırklareli Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi'nin Demirköy'de düzenlediği kırsal turizm eğitimlerine ilişkin sunum, Merkez Müdür Yardımcısı Öğr. Gör. Erman Trak tarafından yapıldı.
Çalıştayın ikinci gününde Bradford Üniversitesi'nden Nadira Mirza, toplumsal eşitsizliklerin azaltılması, dezavantajlı grupların eğitimi ve bu gruplara ulaşmak için finansal kaynak yaratılması, öğrencilerin gönüllü olacakları eğitim programları organize edilmesi gibi konulara değindi. Prof. Dr. Mustafa Balcı'nın Avrupa Birliği'nin yaşam boyu öğrenme politikalarına bakışı ve Türkiye'den beklentileri üzerine yaptığı sunumun ardından çalıştay, SEM'lerin hedef kitleleri, bu gruplara erişimdeki zorluklar ve her grup için izlenmesi gereken eğitim ve erişim stratejilerine dair grup çalışmaları ve sunumlar ile sona erdi.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol