Kırklareli "Orta Gelir Tuzağı"nda değil

Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED), yeni raporu "Orta Gelir Tuzağı'ndan Çıkış: Hangi Türkiye?" ile Türkiye'nin gelir haritasını çıkardı. "Üç farklı Türkiye" olgusunu ortaya koyan rapora göre, 2011 yılı itibariyle Kırklareli, Trakya'daki Edirne ve Tekirdağ ile birlikte "Orta Gelir Tuzağı Riski Olmayan" 6 bölge arasında yer alıyor. TÜRKONFED, yeni raporu "Orta Gelir Tuzağı'ndan Çıkış: Hangi Türkiye?" ile Türkiye'nin gelir haritasını çıkardı. "Üç farklı Türkiye" olgusunu ortaya koyan rapora göre, Türkiye'nin 14 şehrinin toplamı İsviçre, Singapur gibi dünya devlerini geride bırakırken; 27 şehri yoksulluk seviyesinde yer alıyor. 40 şehir ise orta gelir düzeyinden çıkamıyor. Raporda elbette Trakya bölgesine ilişkin verilerde yer alıyor.
Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu, Türkiye'nin büyüme performansıyla ilgili bir sorun olan "Orta Gelir Tuzağı" riskinin değerlendirmesini yapan "Orta Gelir Tuzağı'ndan Çıkış: Hangi Türkiye?" isimli bir rapor yayımladı.
 "Ülke ve bölgelerin orta gelir bandında sıkışıp kalması" olarak tanımlanan "Orta Gelir Tuzağı"nın Türkiye açısından değerlendirmesini yapan rapor, "üç farklı Türkiye" olgusunu ortaya koyuyor. Rapora göre, Türkiye'de belirli bir gelir seviyesinde sıkışıp kalan "Orta Gelir Tuzağı riskinde" olan 40 şehir, yoksulluk düzeyinde olan "Orta-Düşük Gelir Grubunda" 27 şehir, dünyanın en büyük ekonomileriyle yarışan sanayileşmiş ve gelişmiş, "Orta Gelir Tuzağı" riski olmayan 14 şehir bulunuyor. Orta Gelir Tuzağı riski olmayan grup, İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Kocaeli gibi hem ulusal hâsıla, hem de nüfusun büyük bölümünü barındıran idari, siyasal, ekonomik, ticari, medya ve sanayi güç merkezlerini barındırıyor. Orta Gelir Tuzağı riskinde olan şehirler ise, Artvin'den Çanakkale'ye Türkiye'nin doğusundan batısına kadar birçok farklı bölgeden şehirleri kapsarken, Orta-Düşük Gelir Grubunda olan şehirler, Türkiye'nin Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yer alıyor.
Dünyanın en zenginlerini geride bıraktılar!
"Orta Gelir Tuzağı'ndan Çıkış: Hangi Türkiye?" raporuna göre, Orta Gelir Tuzağı riski olmayan dört Düzey-2 bölgesi içerisinde yer alan şehirlerden, İstanbul, Ankara, Bursa, Eskişehir, Bilecik, Kocaeli, Sakarya, Bolu, Düzce ve Yalova'nın toplam ulusal hâsılaya katkısının 376 milyar dolar olduğu belirtiliyor. Bu 10 şehrin ekonomisinin; Singapur, Norveç, İsviçre gibi dünyanın en zengin ülkelerinden daha büyük bir ekonomik büyüklüğü olduğuna dikkat çekiliyor. Raporda; altı Düzey-2 bölgesi içerisinde bulunan İzmir, Manisa, Kütahya, Afyon, Uşak, Denizli, Aydın ve Muğla'nın ulusal hâsılaya 2011 yılında 115 milyar dolar, Antalya, Isparta, Burdur, Konya, Karaman, Adana ve Mersin'in ise 79 milyar dolar katkı yaptığı belirtiliyor.
Çin 33 yıl fark attı
"Orta Gelir Tuzağı'ndan Çıkış: Hangi Türkiye?" raporunda, Türkiye'nin düşük-orta gelir düzeyinde 50 yıl kaldığına da dikkat çekilirken, bu sürenin Çin'de 17 yıl olduğu belirtiliyor. Türkiye'nin düşük-orta gelir düzeyine 1955'te ulaştığı ve bu düzeyden yüksek-orta gelir düzeyine 50 yıl sonra, 2005 yılında çıktığına vurgu yapılıyor. Türkiye, Bulgaristan ve Kosta Rika ile birlikte orta gelir düzeyinde en uzun süre kalmış üç ülkeden biri olarak yer alıyor.
Orta Gelir Tuzağı riski olmayan
6 bölge ve Trakya…
Rapora göre Orta Gelir Tuzağı riski olmayan 6 bölge arasında İstanbul başı çekiyor. İstanbul'u, TR42 bölgesi olan Kocaeli, Bolu, Düzce, Yalova, Sakarya takip ediyor. Ardından TR41 Bölgesi (Bursa, Eskişehir, Bilecik) onu TR51 Ankara, TR21 Tekirdağ, Edirne ve ilimiz Kırklareli, son olarak TR31 İzmir izliyor. Bu altı bölge birim nüfus başına sanayi sektörü hasılası önde gelen bölgeler arasında yer alırken, yine 6 bölge işletme sayısı ve yerel birim sayısına göre teknoloji düzeyi ileri olan bölgeler arasında gösteriliyor. Öte yandan 2011 yılı itibariyle TR21 (Tekirdağ, Edirne ve Kırklareli) bölgesinin kişi başı gayrisafi bölgesel hasılası yıllık 13 bin 375 dolar olarak belirlendi.
Orta Gelir Tuzağı…
Orta Gelir Tuzağı, iktisatçılar tarafından, kişi başına düşen Gayri Safi Yurt içi Hasıla (GSYH) bakımından "2005 yılı uluslararası fiyatlarıyla 17 bin dolara tekabül eden" orta gelir seviyesine gelmiş ülkelerin veya bölgelerin belirli bir gelir bandında sıkışıp kalma, bir diğer deyişle üst gelir seviyesine geçememe durumu olarak tanımlanıyor.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol