Kırklareli Kent Konseyi Çevre Meclisi'nden inceleme gezisi

Kırklareli Kent Konseyi Çevre Meclisi Üniversite öğrencileri ile birlikte inceleme gezisi gerçekleştirdi. Yapılan basın açıklamasında şubları kaydetti;
"Kırklareli Kent Konseyi Çevre Meclisi olarak şehrimize öğrenim için gelen Üniversite öğrencileri ile yaptığımız bilgilendirme toplantıları ardından, bölgemizi yakından tanımak için teknik inceleme gezisi yaptık. 13 Mayıs 2017 Günü Şehir merkezinden hareket ederek, Dereköy Kapaklı bölgesinde içme suyu kaynakları üzerinde, faaliyeti sona eren taş ocağı sahasında incelemelerde bulunduk. Sahada ki faaliyeti sona ermiş olan işletmenin tüm kirletici atıklarını sahada açılan bir çukura gömerek sahayı terk etmiş olduğunu gözlemledik. Dünyada temiz suya erişemediği için günde 6000 çocuğun öldüğü düşünüldüğünde, yapılanın ne kadar yanlış ve bilinçsizce olduğuna şahit olduk.
İkinci durağımız Armağan köyü oldu. 2013 yılında Türkiye’de 3. temiz köy seçilerek Çevre Şehircilik Bakanlığınca ödüllendirilen köyün Muhtarından köy hakkında bilgi aldık. Ne yazık ki köyde mermer ve RES projelerinin hayata geçirildiğini ve planlandığını yerinde gördük. Istrancaların Ana Kuş Göç Yolu üzerinde olduğu bilinmektedir. Ayrıca buralara RES lerin kurulmaması gerektiği, bilimsel raporlarda yer almaktadır. Armağan köyünde bulunan TUBİTAK ve Trakya Üniversitesi tarafından yürütülen Avrupa Kırmızı Orman Karıncası yuvasını görüp, karıncaların biyolojik çeşitlilik açısından önemini katılımcılara anlattık. Armutveren köyü çıkışında eski değirmenlerin mevcut olduğu Balaban (Velika) deresinde verilen kısa molada, dere üzerine planlanan baraj olduğunu ve bu suyun Çerkezköy-İstanbul istikametine taşınacağının yaratacağı olumsuzlukları konuştuk. Istrancalarda ki en önemli tabiat varlığımız Dupnisa mağarası ziyaret edildi. Burada ki flora, fauna ve jeolojik yapısı konusunda bilgilendirme yapıldı. Her yıl yaklaşık 100 bin kişinin ziyaret ettiği mağarada, bize göre yanlış aydınlatmadan kaynaklanan yosunlaşmanın gelecekte mağarada yaşanacak olumsuzlukları önlemek amacıyla bilimsel çalışma yapılması gerektiği, katkı talep edildiği takdirde de Kırklareli Üniversitesi öğrenci klüplerinden de katılım sağlanabileceği görüşüne varıldı.
Bir sonraki durağımız, İğneada Longoz Ormanları Ziyaretçi Merkezinde uzmanlarca görsel sunumlar yapılarak bilgilendirildik. Bu sunumların Üniversite yerleşkelerinde de yapılarak, İğneadaya gitme imkanı bulunmayan öğrencilerinde bölgemizin hatta Avrupa ve Asya’nın en önemli ve en değerli longoz ormanları konusunda bilgilendirilmelerinin önemli olduğu görüşündeyiz. Aynı zamanda longoz ormanlarının Uluslar arası RAMSAR Sulak alanlar sözleşmesi kapsamına alınmasının ve 2008-2009 yılında AB projesi kapsamında yürütülen Biyosfer Alan raporlarının bir an önce UNESCO ya sunulmasının önemli ve gerekli olduğunu düşünüyoruz.
Son durak yerimiz ülkemizin en kuzey batısında sıfır noktasında bulunan Beğendik köyüne gidildi. 2012 yılında Entegre Termik Santral kurulması planlanan sahada incelemelerde bulunduk. Karşıya bakıldığında Turizm ile kalkınmayı amaç edinen komşumuzun, dar bir alanda küçük bir köyde doğal yapıya uygun konaklamalı otel ve pansiyonların deniz turizminden gelir elde etmeye çalıştıkları örnek alınarak, karadenizin en güzel plajlarından biri olan sahillerimizde termik yada nükleer santralar değil, doğal yapıya uygun konaklama merkezleri oluşturularak balıkçılık ve turizmin geliştirilmesinin geleceğe yapılacak en değerli yatırım olduğunu düşünüyoruz.
Final noktamızı Mahya tepe olarak seçtik. Trakyanın en yüksek noktadan Ergene havzasının verimli tarım alanlarının vahşi madencilik yerine tarımsal faaliyetlerin gerçekleşmesini görmek istediğimizi ve bunun yanı sıra verimli havzanın da tarımsal SİT alanı olarak ilan edilmesi gerektiği kanısına vardık.
Bu tür inceleme ve değerlendirme gezilerinin önümüzdeki süreçte devam edeceğini, Gençlik Meclisi olarak bu inceleme gezileri sonucunda hazırlanacak raporlarında paylaşılacağını kamuoyu bilgisine sunuyoruz.
Gelecek Biziz. Gelecek adına verilecek her türlü kararlarda Seçilmiş ve atanmışlara sesleniyoruz. Bizim ve bölgemiz adımıza karar verirken, bizimde görüş ve önerilerimizi dikkate almanızı talep ediyoruz." (Kırklareli Kent Konseyi)

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol