Kırklareli Halk Sağlığı Müdürlüğü'nden Yeşilay Haftası

Kırklareli Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından Yeşilay Haftası ile ilgili bir basın açıklaması yaparak sigara, alkol ve uyuşturucu kullanımı konularında ailelere ve topluma uyarılarda  bulunuldu.

Açıklamayı yapan Kırklareli İl Halk Sağlığı Müdürü Uzm. Dr. Nihat Kutluay, sağlıklı bir toplum ve nesillerin oluşmasında, önceliklerinin toplumu oluşturan bireylerin sağlığı olduğunu belirterek: ". Alkol, sigara ve uyuşturucu gibi maddelerin kullanımı toplumda sosyal, ekonomik ve sağlık açısından yıkıcı ve zararlı etkilere yol açmakta, aynı zamanda ülke ekonomisinde de büyük kayıplara neden olmaktadır. Sigara ve alkollü içecekler başta olmak üzere bireylerde madde bağımlılığına neden olan alışkanlıkların önlenmesi için, son yıllarda ülkemizde de çeşitli kurum ve kuruluşlarla işbirliği içinde başarılı çalışmalar yapılmaktadır. Ülkemiz genelinde yürütülen başarılı çalışmalar sayesinde 1993 yılında yüzde 33 olan sigara kullanım durumu 2012 yılında yüzde 27'ye gerilemiş, sigara satış rakamlarında 2005' ten 2012'ye yaklaşık yüzde 30 civarında bir düşüş görülmüş, kişi başı sigara tüketiminde 2000 yılından 2011 yılına yüzde 25 gerileme tespit edilmiştir." dedi.   
Öncelikli görev ailelerin
Sigara içmenin sadece kişinin kendisine ve pasif içici olan çevresine değil, aynı zamanda ülke bütçesine de zarar verdiğini, Sigara kullanım maliyetinin sadece sigara satın alırken ödenen ücret olmadığını ifade eden Kutluay: "Ülke bütçesine verilen zararın boyutları, sigaraya bağlı ortaya çıkan hastalıkların tedavisi, yine bu sebeple gerçekleşen işgücü ve üretim potansiyeli kayıpları göz önüne alındığında daha da önemli hale gelmektedir. Ülkemiz nüfusunun yaklaşık üçte birinin sigara içicisi olduğu tahmin edilmektedir. Tütün endüstrisinin politikalarını engellemek, onlardan toplumu uzak tutmak elimizdedir. Toplumda öncelikli görev ailelere düşmektedir. Önce kendi sağlıkları açısından daha sonra da çocuklarının sağlığı açısından örnek olmaları gerekmektedir." dedi.  
Ailelerin birinci önceliklerinin çocuklarını uyuşturucu, alkol ve sigaradan korumak olduğuna ve kapalı mekânlarda sigara kullanımına getirilen yasak sayesinde sigara tüketiminin azaldığına vurgu yapan Kutluay, reşit olmayan gençlere tütün mamulleri, alkollü içeceklerin satılmaması ve bunun titizlikle uygulanması için her kesime büyük sorumluluklar düştüğünü, ailelerin yıkılmasına, bir takım suçların işlenmesine, sebep olan uyuşturucudan ve alkolden uzak durmak, insan olmanın ve insanlığın geleceği açısından önem arz ettiğini söyledi.
Nihat Kutluay açıklamasını şu şekilde sonlandırdı: bu düşünceler çerçevesinde, 1-7 Mart tarihleri arasında belirlenmiş Yeşilay Haftası vesilesiyle, geleceğimizin teminatı olan çocuklarımızı ve gençlerimizi madde bağımlılığı konusunda gerekli tüm bilgileri edinmeye ve Yeşilay gönüllüsü olmaya davet ediyor, tüm vatandaşlarımıza tütün, alkol, uyuşturucu ve madde bağımlılığından uzak, sağlıklı ve huzurlu bir yaşam diliyorum.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol