“Sınır Ötesi ve Bölgesel İşbirliği” temasıyla gerçekleştirilen toplantının açılışında bir konuşma yapan Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Türkiye ile Avrupa Birliği’nin ilişkilerinin emin adımlarla ilerlediğini kaydederek; “Çok uzun zamandır devam eden AB sürecimiz bazen hızlı bazen yavaş bir şekilde ama hiç durmadan devam etti ve devam ediyor. Biz bunu bir otoban olarak görürsek çıkış gişelerine doğru yaklaştığımızı düşünüyoruz. AB biletini alarak bu kapıdan gireceğimize inancımız tam” dedi.
“Yerel yönetimlerin karar mekanizmasında olması çok önemli”
Toplantıda yer alan Dışişleri Bakan Yardımcısı ve AB Başkanı Büyükelçi Faruk Kaymakcı, Türkiye’nin bir Avrupa ülkesi olduğunun altını çizerek, “Türkiye Avrupa’dadır. Bizim bu eski alışkanlıklardan vazgeçerek, tarihi, siyasi ve hukuki gerçeği görmemiz ve ona göre hareket etmemiz lazım. Cumhurbaşkanımızın söylediği gibi AB ile ayrıcalıklı bir ilişki veya ortaklık istemiyoruz. Önemli olan bu sürecin sağlıklı bir şekilde yürütülmesi, Türkiye’nin AB üyelik koşullarını bir an önce yerine getirmesi ve AB’ye katkıda bulunarak AB’yi küresel bir faktör haline getirmesidir. Türkiye’nin AB sürecine değinen Kaymakcı, sınır ötesi işbirliği çalışma grubun faaliyetlerine dair bilgiler aktardı. Yerel yönetimlerin önemli bir çözüm ortağı olduğuna dikkat çeken Kaymakcı, “Artık iş yerelde. Merkezi hükümetlerin yerel sorunları hakkıyla çözemediğini herkes kabul ediyor. Yerel yönetimlerin karar mekanizmasında olması çok önemli. AB de son yıllarda bunu keşfedip yerel yönetimlere önem verdi ve Avrupa Bölgeler Komitesi’ni kurdu. AB Başkanlığı olarak yerel yönetimlerle çalışmaya özen gösteriyoruz” şeklinde konuştu.
Avrupa Bölgeler Komitesi Başkanı Karl-Heinz Lambertz ise "Türkiye, dünyanın en büyük mülteci ve göçmen kabul eden ülkelerden biridir. Göçmenleri ilk olarak ağırlayan ülkedir. Türkiye'yi takdir etmek durumundayız." dedi. Lambertz, Türkiye'nin AB’nin kilit ortaklarından biri olduğunu belirtti.
Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Başkan Yardımcısı Eleftheria Pertzinidou da Türkiye'ye milyonlarca göçmene kucak açtığı için teşekkür ederek, AB'nin de bu konuda Türkiye'yi desteklemeye hazır olduğunu bildirdi. Pertzinidou, Türkiye'nin AB için anahtar bir ortak olduğunu ve her zaman stratejik öneme sahip bir ülke olarak kalacağını vurguladı. Türkiye Belediyeler Birliğini temsilen Cemal Baş bir konuşma gerçekleştirdi. Toplantının öğleden sonraki tematik oturumunda Avrupa Birliği tarafından finanse edilen sınır ötesi ve iş birliği projeleri hakkında bilgilendirme yapıldı. Oturumların moderatörlüğü Jens Christian Gjesing tarafından gerçekleştirildi.
Kırklareli Belediyelerinin AB Fonları konuşuldu
Avrupa Bölgeler Komitesi Türkiye İlişkileri 23. Çalışma Grubu Toplantısı “Sınır Ötesi ve Bölgesel İşbirliği” temasıyla gerçekleştirildi. Edirne ev sahipliğinde yapılan toplantıda Kırklareli’nde bulunan ilçe ve belde belediye başkanları katıldı. Toplantıya; Avrupa Birliği Uzmanları, Büyükelçiler, Başkonsoloslar, Proje ekipleri katılırken, belediye başkanları Avrupa Birliği Fonlarından en iyi şekilde faydalanmak adına temaslarda bulundu.
Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol