Kırklareli İl Genel Meclisi’nin Ağustos ayı üçüncü birleşiminde İl Tarım ve Orman Müdürlüğü yetkilileri, 2020 yılı için hazırladıkları 9 proje teklifini üyelere sunmuşlar, her bir projenin bölgeye sağlayacağı faydaları kısaca aktarmışlardı. Bağcılıktan arıcılığa, alonya yetiştiriciliğinden seracılığa kadar birçok dikkat çekici, kırsal kesimde yaşayan üreticilerimize alternatif gelir getirici ve bölgeyi ekonomik anlamda kalkındıracak proje tekliflerini meclise sunan Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, takdiri üyelere bırakmıştı.
İşte o projelerden bir tanesi de; “Kırklareli Arıcılığını Geliştirme” projesiydi. 2020 yılı için 177.750 TL bütçe talep edilen projenin; Kırklareli Merkez (Dereköy, Çağlayık, Şükrüpaşa, Armağan Kurudere ve Geçitağzı Köyleri) Kofçaz(Ahmetler), Pehlivanköy(Yeşilpınar) ve Vize (Kızılağaç ) Köylerinde gerçekleştirilmesi planlanıyor. 1 yıl sürecek proje ile Merkez Dereköy, Çağlayık, Şükrüpaşa, Armağan, Kurudere ve Geçitağzı Köyleri İle Kofçaz Ahmetler Köyü, Pehlivanköy Yeşilpınar Köyü ve Arıcılık faaliyetini geliştirmek ve meşe balı üretimini artırmak ve diğer arı ürünlerinin (Propolis, Polen, Arı Keki, vb.) üretiminin yapılması amaçlanıyor.
Söz konusu köylerde ikamet eden 78 çiftçi ailenin hedef grup olarak belirlendiği projede, kadın istihdamına katkı sunmak, markalaşmış arıcılık bölgesi oluşumuna ivme kazandırmak ve kırsal alanda üretim çeşitliliği artırmak gibi amaçlar güdülüyor. Ayrıca kazanç getirici ekonomik faaliyetleri çeşitlendirmek, arıcıların sosyo-ekonomik durumlarının yükseltilmesini sağlamak, modern ve sağlıklı kovan temini ile arı sağlığını korumak da, “Arıcılığı Geliştirme” projesinin diğer hedeflerinden bazıları… Yine ürün kalitesini ve verimi artışını sağlamak, kaliteli bal ve diğer arıcılık ürünlerine(polen, propolis, arı sütü vb.) halkın erişimini kolaylaştırmak, arıcılık yapmak isteyen ve ekipman desteğine ihtiyacı duyan üreticilerimize destek çıkmak ta projenin ana unsurları arasında yer alıyor.
Bu proje ile arı kolonilerimize en uygun çalışma koşulları sağlayarak, verimliliği yükseltmek, rol- model arı işletmeleri kurmak ve spesifik bal (Meşe balı, Karaçalı balı, Kırçiçek balı, Ayçiçeğibalı vb) üretim alanlarında verimli arı kolonileri oluşturmak da projenin amaçları arasında bulunuyor.
Yüzde 20-30 gelir artışı bekleniyor
Seçilen köylerin Yıldız Dağları eteklerinde yer alması, zengin bir bitki florasına sahip olması, meşe ormanlarının çokluğu ve arıcılığı geliştirme yanında polen üretimin yapılmasını sağlamak ve bu köylerde aktif olarak arıcılık yapan 78 ( Merkez 45 , Vize 25, Kofçaz 7 , Pehlivanköy 1 üretici) üreticinin kovan sayısına göre belirli oranlarda kovan yenilemesini yaparak, arıcıların arı ürünlerinde çeşitliliğe yönlendirmek ve bunun sonucu olarak çiftçi gelirini artırmak olarak tanımlanan projede; arıcılık eğitimleri verilmesi, bal, polen arı sütü , propolis üretiminin sağlanması ve artırılması, Pazarlama ve markalaşmaya gidilmesi hedefleniyor. Projenin ardından, Kırklareli İli Armağan, Geçitağzı, Dereköy, Çağlayık, Kurudere ve Şükrüpaşa köyleri, Kofçaz Ahmetler Köyü, Vize Kızılağaç Köyü ve Pehlivanköy Yeşilpınar Köyünde üretilen ürünlerin pazarda değerlendirilmesi sonucunda yıllık gelir düzeylerinde %20-30 gelir artışı sağlanması bekleniyor. Ayrıca oluşturulacak olan ürün izleme ve değerlendirme programı ile kayıt işlemi yapılacak ve bu sayede izlenebilirlik ile ilgili problemler ortadan kalkacak. Aynı zamanda üreticilerin ürünleri dış ve iç piyasada güvenilirlik problemi ortadan kaldırılarak ekonomik verimlilik ve sürdürülebilirlik sağlanacak. Şimdi gözler bu verimli proje için İl Genel Meclisi’nden çıkacak karara çevrildi.
Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol