Kimyasal atıkları evsel atıkların arasına gizlemişler

Pınarhisar çöplüğü ve Çiftekayalar Mevkii’ne dökülen çöp ve molozların arasına kimyasal ve endüstriyel atıklarında atıldığı ortaya çıktı. Pınarhisar Kaymakamlığı’nın çalışması ile ortaya çıkan tablo TÜBİTAK’a gönderilen numunelerle kesinleşti. Tehdidin ortadan kaldırılmasına yönelik Kaymakamlığın gerekli çalışmalara başladığı bildirildi. Bu arada çöplüğün 1 Eylül’den itibaren kapatılacağı açıklandı.
Kırklareli İl Genel Meclisi Haziran ayının 4’ncü toplantısını 6 Haziran 2017 Salı günü yaptı.

İl Genel Meclis Toplantı Salonu’nda saat 11.00’da Safet Üresin Başkanlığında başlayan Meclis’te bir önceki toplantıya ait tutanak özetinin kabul edilmesinin ardından gündemin 2’nci maddesinde Pınarhisar Çöplüğü ve Çiftekayalar Mevkiine atılan çöp ve molozlar arasında kimyasal ve endüstriyel atıklarında bulunduğu, konunun halk sağlığı ve çevre sağlığı yönünden incelenmesi hakkında hazırlanan Çevre ve Sağlık Komisyonu’nun raporu görüşüldü. Raporu Komisyon Başkanı Gürcan Kırım okudu. Kırım, çöpler arasında kimyasal ve endüstriyel atıklarında bulunduğunun kesinleştiğini belirtti. Tehdidin ortadan kaldırılmasına yönelik gerekli çalışmaların Kaymakamlık tarafından sürdürüldüğünü ve 1 Eylül’den itibaren çöplüğün kullanımının da yasaklanacağını kaydetti.
Kırım, raporda yer alan şu ifadeleri okudu;
“Komisyonumuz kendi arasında yapmış olduğu değerlendirmeler sonucunda; Pınarhisar Kaymakamı, Pınarhisar Belediye Başkanı, Kimtaş Kireç San. yetkilileri görüşmeye ve söz konusu alanlarda inceleme yapmaya karar vermiştir.
İncelemeler neticesinde İlimiz Pınarhisar İlçesi Kireç Fabrikası ve Akören Köyü ulaşım yolu kenarında, Pekmez dere mevkiinde bulunan alanlara gelişi güzel bir şekilde atıklar dökülmüş ve bu atıkların oldukça büyük bir alana yayıldığı tespit edilmiştir.
Atıkların insan ve çevre sağlığı açısından potansiyel tehlike oluşturduğu, bertaraf edilmediği taktirde toprağın yüzeyinin ve yeraltı sularının kirlenmesine döküldüğü alanlarda oluşan metan gazının ise ciddi şekilde hava kirliliğine yol açacağı Pınarhisar Kaymakamlığı’nın yapmış olduğu araştırma ve incelemelerle tespit edilmiştir.
Atıkların uygun koşullarda depolanması, hava su toprak ve canlılara zarar vermeden bertarafının yapılması için bir eylem planı hazırlanmıştır.
Sonuç olarak;
Pınarhisar da insan ve çevre sağlığı açısından potansiyel tehlike oluşturan ve görsel kirliği de sebep olan, atıklar Sayın Pınarhisar Kaymakamı Murat Eren tarafından kurumlar arası koordinasyon sağlanması ve düzenlemeyle çözüme kovuşmuş tehdidin ortadan kaldırılması yönünde adımlar atılmıştır.
Çevre ve Sağlık Komisyonu olarak yakın takip ettiğimiz bu çalışma tüm vahşi depolama ve gelişi güzel kimyasal ve atık ve endüstriyel atıklarını ulu orta boşaltanların örnek bir çalışma olarak alması önem arz etmektedir.
TUBİTAK’tan gelen rapora göre atıkların bir kısmı kimyasal olup, sağlığa zararlı bir kısmı da endüstriyel atık olduğu tespit edilmiştir. Adli Süreç devam etmektedir.
Kırkap -1 üyelik başvurusu yapılmış, gerekirse geçici karşılıklı protokolle Pınarhisar çöplerinin Kırkap-1 gönderilmesi kararı alınmıştır. l Eylül itibariyle Kaymakamlığın almış oldu kararla Pınarhisar çöp alanı kapatılacaktır. İl Özel İdaresi araçlarınca çöpler toplanacak, alan Pınarhisar Orman İşletme Müdürlüğü tarafından ağaçlandırma projeleri ile ağaçlandırılacaktır.
Çevre ve Sağlık Komisyonu olarak, kararlılıkla bu mücadeleyi başlatan Başta Pınarhisar Kaymakamı Murat Eren beye ve bu çalışmaya destek veren diğer kurumlara ve konun takipçisi olan Pınarhisar İl Genel Meclisi Üyesi arkadaşlarımıza gösterdikleri duyarlılıktan dolayı teşekkür eder, bu duyarlı ve kararlı çalışmanın diğer vahşi depolama yapan ilçe ve beldelere de örnek olmasını temenni ederiz.”
Kırım’ın okuduğu rapor oy birliği ile kabul edildi. Meclis Haziran ayının son toplantısını bu gün saat 10.30’da toplanarak yapacak.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol