Son günlerde Çevre ormanlarimizda görülen tirtillarin agaç yapraklarina ve bitkileri zarar vermeleri üzerine
Kirklareli Orman Isletme Müdür Yardimcisi Murat Deniz konu üzerine bilgi almak amaciyla kisa bir durum degerlendirmesi ve bilgilendirme yapti.
Murat Deniz konuya iliskin olarak gazetemize sunlari kaydetti: "Birincisi bu olay tamamen dogal bir durum. Arada bir görülen bir durum, herkesin endise ettigi kadar büyütülecek bir durum da degil bununla ilgili olarak sizlere su teknik bilgileri verebilirim. Bir yillik jenerasyona sahip olan L.dispar, kisi yumurta döneminde geçirir. Çiftlesen disi erginler, agacin direkt günes isigi almayan tarafina geçerek burada yarim veya 1 saat kadar hareketsiz kalip, daha sonra yumurta koymaya baslarlar.
150-600 arasinda degisen adette yumurtadan olusan yumurta kümeleri disi erginler tarafindan olumsuz çevre kosullarindan korunmak için kirli sari renkli tüylerle örtülür. Dikili gövdelerde yumurta kümeleri genellikle 0,5 m'nin altinda yer almaktadir. Döllenmis yumurta içindeki embriyonal evrim 4-6 haftada tamamlanir ve tam gelismis larva, yumurta içinde ilkbahara kadar diyapozda kalir. Yumurtalarin açilmasi Nisan ayinin ilk haftasinda baslar ve asimetrik olarak iki parçaya ayrilan yumurta zari arasindan genç larvalar çikar. Bir arada toplanma egiliminde olan genç larvalar 3 güne kadar yumurta kümesinin üzerinde ve civarinda kaldiktan sonra agacin taç kismina dogru tirmanir, yapraklara ulastiktan sonra beslenmeye baslar. Baslangiçta yapraklari ana ve yan damarlara dokunmaksizin yiyen larvalar daha sonra yapraklarin tümünü tüketebilir. L. dispar erkek fertleri 5, disi fertleri 6 larva dönemi geçirdikten sonra Haziran baslarinda prepupa olmakta ve 2-3 gün süren bu dönemden sonra pupa meydana gelmektedir.
Sünger örücüsü, Kir tirtili (Lymantria dispar) bunu size söyle tanimlaya bilirim gerilmis ön kanatlari arasindaki açiklik erkeklerde 35-40, disilerde ise 55-70 mm' dir.
Erkeklerin rengi grimsi kahverengi ile kirmizimtirak kahverengi arasinda degisir. Ön Kanatlari üzerinde koyu renkli enine zik zak çizgiler vardir. Antenleri iki tarafli taragimsidir. Erkeklerine oranla belirgin bir sekilde iri ve kaba yapili olan disilerinin kanatlari ise kirli Beyaz renkte olup, ön kanatlari üzerinde, keza koyu renkte enine zikzak ve disli çizgiler mevcuttur.
Antenleri iplik seklinde tek tarafli taragimsidir. Yumurtalari basik küre seklinde, Saydam ve dayanakli bir kabukla kusatilmistir. Olgun tirtillarin büyüklügü 60-70 mm kadardir. Baslari siyahimtirak renktedir. Üzerlerinde uzun killar bulunan dügme seklinde ve 6 sira halinde dizilmis sigiller mevcuttur. Bunlardan ortadaki iki siranin bastan itibaren 5 vücut halkasi üzerindeki mavi, bundan sonra gelen 6 halka üzerindekiler ise kirmizi renktedir.
Pupalari koyu kahverenginde, 20-30 mm büyüklügünde ve dolgun yapili olup üzerinde uzun ve seyrek tek tek killar bulunur. Bu Tirtilin verdigi zararlar ise söyledir: Optimum gelismesini Avrupa'nin yaprakli agaç ormanlarinda yapan bu zararli, ülkemizin hemen her bölgesinde yaygin durumdadir. L. dispar olaganüstü polifag bir türdür. Dogal yayilis alaninda 500 'den fazla bitki türü üzerinde yasadigi saptanmistir. Bunlarin içinde mese türleri tercih bakimindan ilk sirayi alirlar. Ikinci sirada bulunan konukçular gürgen, kayin, kestane, gül ve meyve agaçlaridir. Bunlari da sögüt, kavak, karaagaç, hus, akçaagaç, kizilagaç, yalanci akasya ve ihlamur izler. Besinin kit oldugu zamanlarda L.dispar larvalari igne yaprakli agaçlardan basta Larix olmak üzere çesitli çam türlerine de giderler. L. dispar larvalari yapraklari tüketmek suretiyle konukçu bitkileri çiplaklastirirlar.
Kisa bir özet olarak sunlari söyleyebilirim. Bu zararli ile mücadele artik kimyasal olarak yapilmamaktadir. Kimyasal olarak yapilan her mücadele dogayi daha çok tahrip ediyor. Bu yüzden gerekli alanlarda bireysel olarak mücadeleler veriliyor. Doganin dengesini doga kendisi sagliyor. Kimse endiselenmesin bitkilerini kökü kurumuyor. Sadece yapraklarina zarar veriyor" dedi.
Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol