KIYIKÖY GEZİ NOTLARI

16.06.2014 Kıyıköy notları. Kıyıköy meydan börekçisinde börekle taze süt iyi gidiyor. Ayhan Çelik'in börekleri az yağlıdır. Kıyıköy Belediye Başkanı AHMET BORA ile görüşemedim. Kıyıköy'ün doğal güzelliğini severim. Özgün Ev Yemekleri lokantasının yemekleri güzeldir. Sahibi İsmail Vardar emekli kimya öğretmenidir. İSMAİL VARDAR: "Dedem  Mustafa Vardar Selanik göçmenidir. Önce Vize Kömürköy'e yerleşmişler. Sonra Vize'ye gelmişler. Vize Ayasofya Kilisesi Camiye çevrilmiş. Dedem orda imamlık yapmış. Eşim Nural Vardar emekli sınıf öğretmenidir.'' dedi. Kartal Çay bahçesi sahibi Bektaş Kartal'dır. Kartal Çay Bahçesi Pabuçdere ve denize en güzel yerden bakıyor. Güneşin batışını Kartal Çay Bahçesinden seyrediniz. Bir Manda Çobanı Emrullah Ok: " Otuz mandam var. Manda sütünden çok güzel manda yoğurdu yapılır. Selanik göçmenlerindeniz." dedi.
ZEKİ GÖKER: "Kıyıköy lisesi mezunuyum. Selanik göçmenlerindeniz."dedi.
ERSAN SAĞDIÇ: "Anne tarafım Drama pomaklarındandır. Baba tarafım Selaniklidir. Lise birden terkim. Hayvancılıkla uğraşıyorum. Yağmur bu sene çok yağdı. Ot çok." dedi.
Kıyıköy Kale Giriş Kapılarına Bakım Yapılmalıdır. Kıyıköyde AyaNikola  manastırını gezmiştim. İçerisi nem içindeydi. Dağın taşını oyup kilise yapmışlar. Kıyıköylü yaşlı amca: " Biliyor musun Kıyıköy AyaNikola manastırını 1846 yılında buraya gelen İngilizler önemli şeylerini alıp gitmişler." dedi. ÖZEN MARKETİN sahibi İSMAİL ÖZEN: " Güven Mahallesi muhtarıyım. Altyapı sorunumuz var. Çevre düzenlenmesi yapılmalıdır. Sahillerin temizliği sorunu var.(Tuvalet ve duşların yapılması) Kıyıköye turist gelmesi için Kıyıköyün sorunları çözülmelidir."dedi. Halkla yaptığım söyleşilerin amacı Trakyanın sorunlarını tespit etmektir.
Trakya'nın, Anadolu'nun kalkınması için belediyelerin, yöneticilerimizin çalışmaları önemlidir. Kıyıköy meydanında güzel bir Atatürk Parkı vardır. Kahveci Sabri Düz'ün taze çayını içtim. Biraz gazetelere baktım. Kırklareli Vize dokuz lira oldu.
     Vize terminalinden saat 10.00'da Kıyıköy'e dolmuş kalkıyor. Kıyıköy'ün Meşhur köftecisi Yaşar Ustanın köftesinden yedim. Çok lezzetliydi. Kıyıköy Çarşısında Cadde Kafe açılmış. Güzel bir kafe. Ahşap işçiliği yakışmış. Üniversite sınavlarından sonra turistik mekanlar canlanır. Kıyıköyde temeli taştan iki katlı ahşap evleri yorgun düşmüş yolcular gibi anılarıyla yaşıyorlar. Caddeye bakan evler beyaz badanayla boyanınca bir güzellik oluyor.
     Kıyıköyün iyotlu temiz havasından dolayı kıyıköyde yaşayanlar var. "Kıyıköy sahilinde denize bırakılan ağları yunuslar parçalıyor." Efsane Balık Restaurantı Saklı Cennet Sahildeki Deniz Fenerinin hemen yanındadır. Kıyıköyün sahil kasabasının doğal hali güzeldir. Halk balıkçılık ve orman işçiliği yapıyor. Pansiyonculuk var.
     Kıyıköylü Bayan: "Kıyıköylü Prof.Dr. Sıtkı Irk çok değerli bir insandır. Kıymetini bilen var bilmeyen var."dedi. Kıyıköyde Uzun Marketin sahibi MESUT UZUN: "Dedeler Petriçten geldiler. Savaş yıllarıymış. Önce Kömürköy'e yerleşmişler. Sonra da Kıyıköy'e gelmişler. Kömürköy'de akrabalarımız var. Dedemin kız kardeşi Kömürköyde'dir."dedi. Söyleşilerle gezi notlarım devam ediyor. Yaşamın ekonomik sosyal ağırlığı insanları eziyor. İnsanlar bunu fark edince efkar basıyor. Yaşam Sevincini Kaybetme Arkadaş. Şarkıların hüznünde elem olsa da kederin efkarına alıştık dostlar. Hayatın elemini bilenlerdeniz… Aksicim köyünden ÖZLEM TUNA ile Kırklareli'ye gelirken sohbet ettik. ÖZLEM TUNA : "Çevre Mühendisliğinde okuyorum. Çevreye atılan poşetleri atıkları toplamalıyız. Çevreyi temiz tutmalıyız. Katı atık yağın bir gramı bile suya, denize karıştığı an kirlilik yapıyor. Bunun bilincinde olmalıyız."dedi. Kızlarımızı, evlatlarımızı okutuyoruz. Yarınlarda gençlere iş imkanları sağlanmalıdır. İş, ekmek, hürriyet insanlığın özlemidir.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol