KIRKLARELI'INDE YAPILAN BILIMSEL VE KÜLTÜREL TOPLANTILAR

Kirklareli'miz bir kültür kentidir. Dört mevsim paneller yapilir. Bazen isimiz çikar gidemeyiz. Her gittigim toplantiyi yazmaya çalistim. Bu isi fahri olarak yapiyorum ve Kirklareli her yönden kalkinmasi, gelismesi gereken bir can sehirdir. Çocukluk arkadasim Timur SAYGIN'in kardesi Münür SAYGIN 'la sohbet ettik. Simdi söz Münür SAYGIN'da.
"Selahattin Agabey dertliyim, Kirklareli Kültür Kentidir diyoruz, elimizden geldigince Kültürel etkinliklerde bulunuyoruz. Fakat ne yazik ki hemsehrilerimizden gerekli katilim ve ilgiyi göremiyoruz.
Bakin Trakya Turizm Dernegimiz son bir ayda üç panel düzenledi. Bunlardan birincisi Ilimizde Turizm, ikincisi Egitim ve Aktif Vatandaslik, üçüncüsü Gençlik ve Spor konulu idi. Il halk Kütüphanemizin salonunda yapilan bu panellerde bu küçük salonu bile dolduramadik.
20 Mayis'ta Kirklareli Hareketi Derneginin düzenledigi ve hepimizi yakindan ilgilendiren Kalp Sagligimiz Konulu bir Konferans yapildi. Konferansi degerli hemsehrimiz Prof Dr. Gültaç ÖZBAY sundu. Il Saglik Müdürlügümüz ve Tabibler Odasi Baskanlarimizin katkilari ile olusturulan saglik istasyonunda istekli konuklarimiza ücretsiz tansiyon, total kollestrol ve tokluk sekeri tahlilleri ile göz ve dis taramasi yapildi.
Son olarak da 27 Mayis'ta Kirklareli Ticaret Borsasi Anadolu Üniversitesi Açikögretim Fakültesi Il Temsilciliginin birlikte düzenledigi Kirklareli'de Organik Tarim Konulu bir panel yapildi. Dört Bilim Adaminin katildigi bu panelin amaci üreticilerimize alternatif bir gelir kaynagi yaratmakti. Hepimizin bildigi gibi çiftçimiz konfansiyonel (Klasik) tarimdan yeterli geliri elde edemiyor. Örnegin 100 dönüm tarlasi olan ve tamamina bugday eken bir çiftçimizi düsünelim. Ilimizde ortalama bugday verimi 400 Kg'dir. Geçen yil bugdayin kilosu 300 000 TL idi. Dönümünden hasilati 120 milyon TL. 100 dönümden 12 milyar eder. Bunun yarisi tohum, gübre, ilaç, mazot ile traktör ve ekipmanin amortismanina masraf olarak gider. Geriye kalan 6 Milyar yani ayda 500 Milyon ile bir ay geçineceksin çok zor. Balkan Köylüsünün isi daha da zor. Çünkü tarlasi çok az. Ormandan geliri de çok düsük. Turhan beyle birlikte özellikle Balkan Köylüsünü bilgilendirme amaci ile bu paneli düsündük. Organik Tarim ayni miktar araziden klasik tarima göre ayni miktar mahsule karsilik bes kat fazla gelir sagliyor. Buna karsilik kimyasal gübreden ve ziraii ilaçlardan arinmis temiz toprak ve su istiyor. Bu nedenle Balkan Köyleri bu tarima müsait. Organik Tarim onlar için bir ümit isigi, gel gör ki üreticimiz toplantiya ilgi göstermiyor. Bence bu konuda yerel basinimizda hatali. Eglence etkinliklerini mansetlerinden indirmiyorlar, fakat böyle kültürel etkinliklere de gazetelerinde yeterli yeri vermiyorlar. Bu nedenle kendime yakin buldugum bir basin mensubu olarak sana serzeniste bulunuyorum."
30/05/2005
Ögr Görv. Münür SAYGIN
Anadolu Üniversitesi Il Temsilcisi
Bu aralar etkinlikler çok yogun... Yerel Basin mensubu olarak halkimizin her zaman yanindayiz. Türk Milletinin Mutlulugu için çalisiyoruz... Elestiri iyiye, güzele giden bir yoldur aslinda YASASIN YEREL BASIN!..
CENNETIN KRALLIÄzI FILMI CINE PLAZADA OYNUYOR... KAÇIRMAYINIZ... HARIKA BIR FILM. Kayaspor 1. amatör kümeye yükseldi kutlariz. SEVGILER...

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol