Türkiye'de Kent Konseyleri Avrupa Birliği patentli yerel demokrasi organlarıdır. Belediyelere proje üretmek suretiyle Yerel Yönetim'e katılım amaçlıdır. Bir başka ifade ile Kent Konseyleri Kent Halkı içinden seçilen AKİL İNSANLAR topluluğudur. Bu topluluğun içinde memur kesimini temsilen üyeler de vardır. Kent Konseyleri organizasyonu tamamen demokratik amaçlıdır. Genel amaç ise kenti yaşanır bir yer olarak dizayn etmek, belediyelerin icraatına, hizmetlerine yardımcı olmak, sorunların tespiti ile çözümler üretip önermektir. Kırklareli Kent Konseyi birkaç yıldan beri bu konuda çalışmaktadır. Geçenlerde KIRKLARELİ KENT KONSEYİ Genel Kurul toplantısı yaparak, geçen yılki çalışmalarını, bu yıl yapacaklarını değerlendirdi. Anadolu Üniversitesi Açık Öğretim Fakültesi Kırklareli İl Temsilcisi Yöneticisi Öğretim Görevlisi Münür Saygın Başkanlığında konseyin başarılı bir yıl geçirdiği görülmüştür. Münür Saygın konsey üyelerine Belediyeye sunulan, kabul edilen projeler hakkında bilgi vermiş, 2013 yılında yapılacak etkinlikler hakkında bilgiler vermiştir.
Kent konseylerinin şimdiye kadar ki çalışmalarında dikkati çeken husus üyelerin proje hazırlamakta zorlandıklarıdır. Buna sebep KENT DÜŞÜNCESİ VE KENT HAKKINDA SOSYAL-KÜLTÜREL-TARİHİ VE SİYASİ BİLGİ YETERSİZLİĞİ olsa gerektir. Çünkü bizim yaşadığımız yerler üstüne herhangi bir düşünce üretme geleneğimiz yoktur. Bizim adımıza Belediye Meclisine seçilenler düşünmektedirler. Onları düşüncelerinde, kent hizmetlerinde yalnız bırakmamak için ileri demokrasilerde belediyelere yardımcı olmak üzere bu KENT KONSEYLERİ düşünülmüştür. Bu kuruluşların fonksiyonu henüz yeterince anlaşılmış olmamakla beraber mesela Kırklareli Kent Konseyi Başkanı Münür Saygın ve Yürütme Kurulu üyelerinin, çalışma organlarının hizmet bağlamında epey mesafe aldıkları görülmektedir. Gerçi projelerin büyük çoğunluğunu Başkan Münür Saygın'ın hazırladığı söyleniyorsa da diğer üyelerin de kendilerince bir takım projeler üzerinde düşünüp çalıştıkları bilinmektedir.
Bize göre Kent Konseyi Üyelerinin çalışmalarını daha verimli, daha akılcı ve gerçekçi konuma getirebilmek için kent hakkında bir takım önbilgilere ihtiyaç vardır. Bunun için bir takım kitapların okunmasına, özellikle Kent Tarihi'nin, Kent Halk Kültürü'nün bilinmesine gerek vardır. Kentin iyileştirilmesi, rehabilite edilmesi, insanların kent için neler düşündüklerinin bilinmesi çok gereklidir. Tabii kent hakkında ayrıntılı bilgi ve düşünce sahibi olduktan sonra elbetteki kentteki güzellikler yada çirkinlikler, çarpıklıklar daha bir göze çarpıcı görüneceklerdir. Noksanlar, kentin örgütlenmesinde aksayan yönler daha iyi görülecektir. Fakat her şeyden önce Kırklareli'nin ne olmak istediğine karar vermesi icap eder. Biz zaman zaman Açık Öğretim'de Başkan Münür Saygın, Yardımcısı Öğretim Görevlisi İbrahim Bolçelik, oraya gelen bazı Kent Konseyi Yürütme Kurulu Üyeleri ile bu konuları kendimizce konuşup tartışıyoruz. Ancak bu yeter değildir. Herkesin yaşadığı yeri düşünmesi, fikir üretmesi, sağlıklı, albenisi olan bir ortam yaratılmasına yardımcı olması gerekir. Şehirli olmak orayı kültürümüzle güzelleştirip zenginleştirmek, her gün makyajını tazelemek demektir. Köy-Şehir farkı insanların yaşam biçiminden gelir.
Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol