KIRKLARELİ ÜNİVERSİTESİ’NDEN YARD. DOÇ.DR. RAŞİT GÜNDOĞDU İLE SÖYLEŞİ

16.03.2015 günü Kırklareli Üniversitesi Yrd. Doç.Dr. Raşit Gündoğdu ile tanıştım. "Kırklareli üzerine yaptığınız çalışmaları anlatır mısınız?"
YRD. DOÇ.DR. RAŞİT GÜNDOĞDU: " Kırklareli'de bulunan Osmanlıdan kalan mezar taşları ve çeşitli tarihi binaların üzerinde bulunan Osmanlıca kitabelerden yüz elliye yakın kitabeyi tespit ettik. Günümüze aktardık. Kırklareli Üniversitesi yayını olarak yayınlanacak.
Osmanlı arşiv belgelerinde Kırklareli belgelerini Üniversitemizde sergilemiştik. Bu belgeleri günümüz Türkçesine aktardık. Bu yazın bu belgeleri Rektörümüz Prof. Dr. Mustafa Aykaç yayına hazırlanacağını söyledi.
Osmanlı arşiv belgelerinde Demirköy Fatih Dökümhanesi ile ilgili yüz yirmi belgeyi yayınladık, kitap olarak bu yaz üniversitemiz yayınlarından çıkacak.
Edirneli yazarımız Ahmet Badi Efendi tarafından yazılan RİYAZ-I BELDE-İ EDİRNE isimli kitabı Yrd. Doç. Dr. Niyazi ADIGÜZEL’le birlikte yayınladık. Trakya Üniversitesi tarafından yayınlandı. Bu kitap Osmanlı dönemi Edirne'sini anlatır. Edirne, Kırklareli Balkanların bir kısmı da bu kitapta tarihsel olarak anlatılır."dedi.
"NERELİSİNİZ?"
YRD. DOÇ.DR. RAŞİT GÜNDOĞDU: "Memleketim Kırıkkale’dir. Elli bir yaşındayım. Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’ni bitirdim. İstanbul Üniversitesi’nde doktora çalışması yaptım. Yardımcı Doçent olarak Kırklareli Üniversitesi’nde görev yapıyorum."dedi.
Çorlu'da çarşıda yürürken MUHİTTİN BABA türbesini görmüştüm. Ölümü 1843.
Kırklareli'nde de Haşim Peksöz Caddesindeki Yiğit fırından (simit, kurabiye, poğaça satılır) sağa saparsan on beş metre sonra HUZUR BABA türbesini görürsünüz. Osmanlı'nın Rumeli'ye fethinde pek çok gazi, Bektaşi babaları fethedilen yerlerde çevrelerin hoşgörü kültürünün benimsenmesine katkı yapmışlardır.
Kırklareli'nde HAMZA BABA Camisine adını veren, kişinin yatırı caminin girişindedir. Ölümü 1361. Kırkşehitlere çıkarken sağ tarafta bir yatırı görürsünüz. Trakya kültüründe Trak, Roma, Bizans, Osmanlı kültürünün izlerini görürsünüz.
Babam İrfan Demiraco: " Balkan Rumeli kültürü ince bir kültürdür oğlum. Anadolu'ya benzemez." demişti. Anadolu kültürü Rumeli'nde gelişerek tarihteki yerini almıştır. Bir tarih öğretmeni olarak yıllarca ders anlattık. Yerel tarihçilik önemli bir olaydır. Türkiyemiz tarihi ile zengin bir ülkedir.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol