KIRKLARELİ TURİZMİN YENİ CAZİBE MERKEZİ OLMALIDIR

Turizm Haftası'nda 05.03.2015 günü Prof. Dr. Engin Beksaç dolmenlerin Kırklareli'nde ve tarihteki önemini anlattı. MÖ 6. -5. yüzyıl Tepekaleleri-Geç Demir Dönemi'ni Prof. İsmail Hakkı Kurtuluş slayt gösterisiyle anlattı. Traklar yüksek tepelere kaleler yapmışlar. Kalelerin çoğu yıkık ve tahrip edilmiş haldedir. Kaleler akarsu ve göl kenarlarına yapılmış. Geç Roma ve Bizans Dönemi kalelerin bazıları ayaktadır. MÖ 3-2 yüzyılda yol güzergâhları üzerinde yapılmış. Savunma kaleleri payandalarla güçlendirilmiş.
Öğretim Görevlisi Şair Mustafa Hatipler Kırklareli'nin adı üzerinde güzel bir konuşma yaptı. Güzel bir Kırklareli şiirini okudu. Salonda Turizm Fakültesi'nden öğrenciler vardı. "Osmanlı İskân Siyasetinin önemli yerlerinden birisidir Kırklareli. Osmanlı şehirlerinde uygulanan siyasetin özü adalet ve başkasına yaşama hakkı tanımasıdır. Kırklareli, Edirne, Tekirdağ turizm bakımından potansiyele sahiptir. Turistler sizin değer verdiğinize değer verirler. Gençler Kırklareli'nin sahibi olacaktır. Trak Tümülüsleri, Bizans, Osmanlı eserlerinin farkındalığını ortaya çıkarmaya çalışıyoruz. Kırkkilise, Lozengrad, Kırklareli… Kırklareli'nin en eski adı Karpo Doyma'dır. Seyyahlar "Kırkkilise bulunamadı yok" diye yazmışlar. Kırklareli'de Hızırbey Cami(Büyük Cami) önemlidir. Serdar Ali Çelebi Camisi eskiden vardı. Şimdi yok. Hükümet sarayı vardı. Şimdi yok.
Kırklareli'nin idari yapısı Vize sancağına bağlı olarak da kullanılmıştır. 18. yüzyılda sancak olmaya başladı. Tuna boyuna uzanan üç kol var. Sol kol, orta kol, sağ kol. Kırklareli sağ koldadır. Silistre'ye doğru Karadeniz ticaret yolu önemlidir. Osmanlı zamanında Silistre eyaletine bağlı olarak da Kırklareli varlığını devam ettirmiştir. Şair Namık Kemal'in Vatan Yahut Silistre kitabı vardır."
Trakya Üniversitesi'nden Yardımcı Doçent Özkan Ertuğrul slayt gösterisinde : "Yanya'da Tepedelenli Camisi'ni görüyoruz. Camilerimiz kaderlerine terk edildi. Kıyıköy'de Aya Nikola Manastırı'nın şimdiki hali kötüdür. Tahrip olmuştur. Edirne Bulgar Kilisesi restore edildi. Turistler geliyor.
Dereköy Kapısı geniş bir şekilde açılmalıdır. Kırklareli Edirne yolu genişletme çalışmaları hızlandırılmalıdır. Eski eserler kurtarılmalıdır. Konaklama bakımından Kırklareli atak yapmalıdır. Yeşil alanların sayısı arttırılmalıdır."
Kırklareli Turizm Fakültesi'nden Yrd. Doç. Mehmet Han Ergüven Kırklareli'nde turizmin gelişmesi için neler yapılması gerektiğini anlattı: "Kırklareli özel ilgi turizm gastronomi Haz Turizmi bağcılık, modern kır evleri… Gastronomi turizmin yeni cazibe merkezi Trakya. Doğa içinde yemek yeme kültürü… Doğa içinde konuk evleri turistik. Polivar Çiftliği gibi… Güneş enerjisinden yararlanılabilir."
Kırklareli Turizm Fakültesi'nden Doç Dr. Kaplan Uğurlu: "Kırklareli turizm destinasyonu yapmalıdır. Turistlerin gelebileceği bir yer haline getirmek önemlidir. Tarihi doğa zenginliğimizi Türkiye ve uluslararasında tanıtım çalışmaları yapmalıyız. Longoz Ormanlarımız, çok güzel bir İğneadamız var. Tarih geleceğimizdir. Kırklareli'nde tarih turizmi yapılmalıdır. Tümülüsler, Dolmenler, Fatih Dökümhanesi, Gastronomi Turizmi… Kırklareli köftesi nefistir. Peyniri, hardaliyesi mükemmeldir. (Bu yazıyı Uğur Mumcu Caddesi'nde Hardaliye Evi'nde yazıyorum) Kırklareli yemekleri arasında kuzu kapama, oğlak kapama, çeşitli yemek çeşitleri vardır.
İnanç turizmi olarak Ortodoks, Musevi, Sünni, Alevi inançları var. Türbeler, camiiler, yatırlar… Selimiye Camisi Unesco tarafından bir değer olarak kabul edildi. (8 Mart Kadınlar Günü'nde Hardaliye Evi'ne kadınlar geldi. Hardaliye nefisti.) Dereköy Kapısı'ndan girenlerin %10'u Kırklareli'ne uğruyor. %10 konaklıyor.
Kırklareli, Edirne arasına bir havaalanı yapılırsa çok iyi olur. Orman içlerine taşocağı yapılmamalıdır. Doğayı korumalıyız. Yeni alışveriş merkezleri şart. Otellere, restaurantlara, kır lokantalarına çiftlik turizmine ihtiyacımız var.
Kıyıköy'e İğneada'ya İstanbul'dan deniz otobüsleri kalkmalıdır. Demir yolu olarak eski hatta bile razıyız. Istrancalar hava, su demektir. Kırıkkale, Kırklareli ile çok karıştırılıyor. Birisinin ismi değişmelidir. Marka şehir olmalıyız. İstanbul'un da Istrancalara ihtiyacı vardır. Malkoçlar Gümrük Kapısı da açılırsa iyi olur" Kırklareli Kültür ve Turizm Müdürü Necmi Asan'a, Kırklareli Valiliği'ne, Turizm Fakültesi'ne, konuşmacı arkadaşlara teşekkürler.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol