26.06.2009 günü Kirklareli Esnaf ve Sanatkarlari Odasi Toplanti Salonu’nda TRAKAB’in toplantisinda Namik Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Ögretim Üyesi Prof Dr. Cemil Cangir, Trakya Üniversitesi Eski Rektörü Prof Dr. Osman Inci, Yildiz Teknik Üniversitesi Mimarlik Fakültesi Eski Dekani Prof Dr. Emre Aysu birer konusma yaptilar. Belediye Baskanlari, Belediye Meclis Üyeleri, Il Genel Meclis üyeleri oradaydi.
Konferanstan Notlar:
Prof Dr. Osman Inci: “Istanbul Rezve deresinden ve Melen çayindan su toplayan bir kenttir. Longozlari gözden çikaran kent Istanbul Trakya’yi arka bahçesi olarak görmektedir. Hititler M.Ö 1250 yilinda suyu kirleten kisiye ölüm cezasi verebiliyordu. Temiz su çok önemliydi.
Dünya su sarfiyati 50 yil içinde bes kat artacaktir. III. Dünya Metropolleri var. Çevreye uyumlu sanayi hayata geçmelidir. Trakya Bölgesi Belediyeler Birligi kurulmalidir.
Tarim topraklari kaybi sanayi, yol, mera, konut yapimiyla söz konusu olmaktadir. Yeralti sularinda azalma var. Ergene Nehri Çevre Düzenlenmesi % 100 bin ve % 25 bin planlari var.
Yeralti ve yerüstü sulari korunmalidir. Trakya tarim topraklarina zarar vermeden sanayilesme olmalidir...” dedi.
Prof Dr. Emre Aysu: “Küresellesme Baglaminda Istanbul ve Trakya...
Bazi yazar ve bilim adamlarina göre küresellesme uygarligin en üst düzeyidir... Kâr hadlerini yükseltmek için her yere gidiyorlar. Çevreden merkeze zenginlik kazandiriyorlar...
Neoliberalizm küresellesmedir. Ahtapotun beyni Paris, Londra gibi büyük kentledir...
Bazi yazar ve bilim adamlarina göre ise küresellesme yoksulluk, fakirlesmedir...
1980’den sonra ve 2000-2005 yillarinda yabanci sermayenin Türkiye’ye gelisiyle borsa oyunlari, residans yapmalar, is merkezleri vs. yapimi söz konusu oldu. Yabanci sermaye istihdam yaratmalidir...
Istanbul metropolitan bölgenin sinirlari Trakya ve Kocaeli’ne kadar yayilmistir.
1980 öncesi imar planlari merkeziydi. Imar ve Iskan Bakanligi planlamayi yapardi. 1980 sonrasi yerellesme basladi. Bazi Bakanliklarda Imar Islerine karismaya basladi. Çerkezköy, Çorlu, Muratli, Büyükkaristiran, Lüleburgaz aks ekseninde sanayilesme çok yogunlasti. Kaçak yapilasmaya af çikartilarak hersey yasallastirildi. Verimli topraklar fabrikalarla doldu.
Vize’ye çimento fabrikasi yapildi. Avrupa çimento fabrikalarini kapatti. Üçüncü dünya ülkelerine çimento fabrikalari kuruldu. Çimento fabrikalarinin kâr haddi azdir. Çevreyi kirletmektedirler.
I. ve II sinif tarim topraklarinda sanayilesmeler oldu. Avrupa’ya Igneada Limani’ndan çimento ihraç edilecektir. Igneada Liman Projesi ve feribot iskelesi projeleri yapiliyor. Kirklareli’de yeni bir Çerkezköy yaratmak isteniyor. Kirklareli’nin nüfusu 2023 yilinda bizim öngörümüze göre 110 bin olabilir.
Trakya’ya hangi sanayi gelmelidir? Yüksek teknoloji gelsin. Bu NANO Teknolojisidir. Sanayilesmeyle gecekondulasma baslar.... Meriç Havzasi kirlendi. Çerkezköy taninmaz haldedir. IMF’nin bölge ile ilgili kararlari var. Küresellesme baglaminda çarpik bir sanayilesme oldu...
Organize sanayiler çevreye zarar vermez. Ortak aritma tesisleri yapilsin. Ekoturizmi, ormanlik alanlarimizi koruyalim. Nerede ulasim orada sanayi oluyor. Bizim yaptigimiz planlar çevreye zarar vermez.
Küresel kentlesmeyi Istanbul’da kurmak istiyorlar” dedi. Saat 17’de toplantidan ayrilmak durumunda kaldim. Prof. Dr. Cemil Cangir’i dinleyemedim. Yurdunu seven bilim adamalrimiz var.
Halkina yasam hakki taniyan, ekoturizmi destekleyen projeler olsun... En yüksek teknoloji kurulurken insana, dogaya saygiyi unutmayalim... Temiz su olmadan yasanilmaz. Hayat su demektir. Trakya’da kanser vakkalari büyük oranda artmistir.
Sair Mülayim Tirfil: “Tabana inememis ozan/ Tabana inememis lider/ Tavandan tarihe/ Bilirmisin nasil gider/
Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol