KIRKLARELİ TOPRAK MAHSULLERİ OFİS MÜDÜRÜ İHSAN ÇAKIR İLE SÖYLEŞİ

26.08.2015 günü Kırklareli Toprak Mahsulleri Ofis Müdürü İHSAN ÇAKIR'A Bıyıklı Buğday alımını sordum. Sohbetten notlar.
İHSAN ÇAKIR: “Kırklareli Toprak Mahsulleri Ofisi son yılların en yüksek hububat alımını gerçekleştirdi. Kırklareli'ye bağlı sekiz yerde hububat alımı yapıldı.
25.08.2015 tarihine kadar toplam hububat alım miktarı: 196 bin tondur.
Ortalama fiyat 840 TL ton. Üreticiler fiyattan memnunlar. Ürün bedeli ödemeleri banka kartı ile gelenlere on beş gün, banka kartı olmadan gelenlere otuz gün içerisinde yapılmaktadır.
Hububat alımları 2012 yılından bu tarafa randevulu olarak yapılmaktadır. Randevulu alım sayesinde günlerce sırada bekleme durumu geçmişte kalmıştır.
Olağanüstü bir durum olmadığı sürece üreticiler ürünlerini randevu gününde teslim etmişlerdir. Hububat alımları Kırklareli Merkez Pınarhisar, Kofçaz, Babaeski, Ahmetbey, Vize'de tamamlanmıştır.
Lüleburgaz'da 28 Ağustos 2015, Saray'da 31 Ağustos 2015 tarihine kadar hububat alımları devam edecektir (Tekirdağ'ın Saray ilçesi hububat alımında Kırklareli’ye bağlıdır) Hububat yurtiçine ve yurtdışına pazarlıyoruz.
Genel merkez karar alıyor taşra teşkilatı kararı uyguluyor. Eski toprak mahsulleri ofis binası yenilendi. Çevre düzenlemesi yapıldığında daha nezih bir ortam ortaya çıkacak.
Çiftçilere daha güzel, ferah bir ortamda hizmet verecektir. Hububat alımı randevusu internet üzerinden alınıyor. Vatandaş buraya gelince biz de yardımcı oluyoruz. Hububat alımı Kırklareli Ticaret Borsası üzerinden tahlil sonuçlarına göre fiyatlandırıyoruz. Ticaret Borsası’na bizlere yaptıkları katkıdan dolayı teşekkür ederiz" dedi. Hububat alımını Ticaret Borsası’na giderek görmüştüm. Tahlil sonuçlarına göre fiyatlandırma yapılıyor.
Bir köylü arkadaş anlatmıştı: "Yaş mısır kurutulup depolara konur. Ben mısırı kaynatıp hayvanlarıma yediriyordum. Çabuk küflenen yaş mısır hayvanı hasta ediyor" demişti. Yollarda, köy çıkışlarında, kaldırımlarda, asfaltın bir köşesinde mısır kurutan köylüleri görmüştüm. Eskiden imece vardı. Köylerde komşular imeceyle işlerini görürlerdi.
Eski ticaret borsa binası dershane oldu. Eski borsa binasında borsaya gelen hububat zahire tüccarının önüne konurdu. En yüksek fiyatı verende mal kalırdı. Toprak Mahsulleri Ofisi önünde Kasap Yakup Gürel'in, Ahmet Ziya ve çocuklarının un, yağ fabrikaları önünde köy arabaları bekleşirdi. Zahireciler köylerden hububat, ayçiçeği toplardı. Eski tekel binası önünde buzlu gazoz içerdi köylüler.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol