16.04.2009 günü Kirklareli TEMA Il Temsiligi’nce düzenlenen Kirklareli Su Raporu Panelinde açilis konusmalari: Ali Haluk Korur (TEMA Vakfi Kirklareli Il Temsilcisi), Cavit Çaglayan (Belediye Baskani), Hüseyin Avni Cos (Kirklareli Valisi) yapti. Panel Baskani Dr. Fatih Bakanogullari (Atatürk Toprak ve Su Kaynaklari Aras. Ens. Md.)
Arastirmaci Yazar Nazif Karaçam: Kirklareli’nin su kaynaklarinin tarihsel önemi. Ziraat Yüksek Müh. Semra Bakanogullari Kirklareli’nin su rezervi ve sanayideki su kullanimi. Dr. Ulviye Çebi (Atatürk Toprak ve Su Kaynaklari Arastirma Ens. Su Yönetim Bölüm Baskani) su kaynaklarimizin sulama suyu açisindan degerlendirilmesi. Kenan Gürbüz (Kirklareli Belediyesi Su Isleri Md.) su kaynaklarimizi kullanma suyu açisindan degerlendirecek. Çevre Müh. Osman Çakmak (Kirklareli Çevre ve Orman Müdürü) atik sularin çevre açisindan degerlendirecek.
Bu Panelde Il Özel Idaresi Genel Sekreteri Raif Kelep, Kirklareli Üniv. Rektörü Mustafa Aykaç, Il Emniyet Müdür Mehmet Behzat Canbazoglu, Nurettin Nisikli, Sair Güner Gürkas, Sair Sebahattin Senpazar, Çevre ve Orman Müdürlügünden arkadaslar vardi. Nurhan Altintel ve TEMA’dan arkadaslar vardi.. Güzel uzun konusmalar oldu. TEMA Yönetimindeki arkadaslar sahneye davet edildi.
PANELDEN KISA NOTLAR
Ali Korur: “Bugün konumuz su H2o. Hidrojen ve oksijen. Dünyadaki en bol ve faydali varlik, vazgeçilmez bir zenginlik. Insan vücudunun %70’ini su teskil eder. Dünyanin 3/2’si de su ile kaplidir. Türkiye’nin toplam sulak alan varligi 2.5 miyon hektardir. 1,3 mülyon hektar sulak alanimiz ekolojik ve ekonomik degerini yitirmistir. Türkiye su fakiri mi?, Kirklareli’nde durum nedir? Suyumuz Kirklareli’nde kaç nesil yeter? Biz bugün Kirklareli için çok önemli bir konuyu gündeme getiriyoruz.”
Cavit Çaglayan: “Kirklareli’de Seytandere’deki kuyulardan artezyenlerden saglanan sudan sonra içme suyu baraji tamamlandi. Belediye içme suyu aritma tesisleri yapildi. Eylül ve ekim ayinda ortaya çikan mangan sorunu OZONLAMA suya dogal oksijen verme ile mangan orani düsüyor. Bu konuda elimizden geleni yapacagiz..” dedi.
H. Avni Cos: “Su sorunu çözümü kollektif bilinçle çözülebilir. Hepimize düsen görev topragi korumaktir. Ilimizde gerçek anlamda kanalizasyon yoktur. Kanalizasyon su kaynaklarini olumsuz etkiliyor. Suyu tasarruflu kullanmaliyiz. Yagmurlama ve damlama ile çiftçimiz su kanalindan suyu tasarruflu kullanmalidir. Toprak ve suyu kirleten çevreye zarar veren kuruluslara ceza kestik. Herkesin hazir sise suyu alacak parasi yoktur. Iller Bankasi su sorununa önem veriyor. Para da veriyor. TEMA Vakfini kutluyorum. Rezve deresindeki suyu Istanbul’a denizden borularla almak istiyorlar. Longoz ormanlarina zarar vermeden bu is gerçeklesecek. TRAKAP bünyesinde üç il ortaklasa bir çalisma yapmak istiyoruz. Suyu kirletmek çok kolay. Temizlemek çok zor. Ergene nehri nasil temizlenecek diye bilim adamlari çalisiyor. Ergene nehri suyu tarimda kullanilmaz hale gelmis...” dedi.
Panel Baskani Dr. Fatih Bakanogullari: “Küresel iklim degisikligi insanligi tehdit edecek. Genç kesim suya karsi duyarli olmalidir. Yagis olmazsa su kaynaklari kurur. Bugünkü gençleri nasil su lideri yapabiliriz. 1997 yilindan beri Dünya Su Panelleri düzenleniyor. Mart 2009’da su paneli düzenlendi. Panele katilim büyüktü. Su da nasil tasarruf yapabiliriz...” dedi.
Arastirmaci Yazar Nazif Karaçam: “Romalilar Türkiye Trakyasinda 85 dere tespit etmillerdir. Bes büyük nehir varmis. Yildiz daglarindan Vize’ye kadar uzanan su kaynaklari dereleri beslemistir. Sicak ve soguk sular Kaynarca ve Poyrali’dadir. Tarihçi Heredot Theros kaynaklarindan söz eder. Pers krali Darius sefere çiktiginda bir yil Vize Pazarli arasinda kalmistir. Theros deresi kiyisinda üç gün mola vermisti. Bunlar Pinarhisar ve Kaynarca dereleridir. Darius Kaynarca’da bir sütun diktirmistir. Theros suyu uzun kanallarla Romalilar tarafindan Istanbul’a götürülmüstür. Theros kaynaklarinda insanlar senede bir kez yikanirlarmis. Yene=Kaynarca=Su kaynagi anlamindadir.. Su gibi aziz olunuz...” dedi.
Panel Baskani Dr. Fatih Bakanogullari: “Çanakkale savaslarinda Türk sakalariyla düsman sakalari birbirini görmezden gelmistir” dedi.
Semra Bakanogullari: “Dünyanin 4/3’ü sularla kaplidir. Kullanilabilecek su potansiyeli azalmaktadir. 1900 yilina kiyasla su tüketimi on kat artmistir. Pekçok insan içilebilir temiz sudan mahrumdur. Su kaynaklarimizi akilli bir sekilde kullanmaliyiz. Kirklareli’de Kayali, Kirklareli, Armagan baraji ve alti gölet bulunmaktadir...” dedi. Istatistik genis bilgileri sundu.
Dr. Ulviye Cebi: “Tarimda %94 yüzey sulama yapiliyor. %6 damlama sulama yapiliyor. Sulamada yagmurlama ve damlama sistemi kullanilmalidir. Bugday ayaga kalkmada su verilmelidir. Sulama suyunun kalitesi önemlidir. Tuz orani yüksek sular tarima zarar verir. Az suyla daha çok verim hedefimizdir. Suyu bosa harcamamaliyiz...” dedi. Uzun istatistik bilgiler sundu. Slayt da kullanarak konusmalar yapildi.
Kenan Gürbüz arkadasimiz Kirklareli Belediyesi’nin aritma tesislerini slaytlarla göstererek suyun büyük öneminden sözetti. Mahalle çesmelerinin düzenli olarak dezenfekte edilerek klorlandigini belirtti. Su sikintisi açlik sikintisina dönüsebilir. Agaçlandirma yapilip plastik maddelerinin çok az kullanilmasi gerekiyor. Yeralti sulari tükeniyor. Insanlik küresel isinmayla tehdit altindadir. Toplu tasima araçlari kullanilmalidir. Çöllesme, orman yanginlari, erozyon gibi pekçok sorunlarimiz var.
Osman Çakmak: “Çevre kirliligini izlemek, orman köylülerini desteklemek görevimizdir. Çevreyi kirletenlere gereken denetimler yapilarak cezalar kesiliyor. Pinarhisar’da Peyniralti suyu tesisi var. Avrupa destekli projemiz var...” dedi.
Ögr. Gör. Münür Saygin kardesimiz yapilan bütün konusmalari en güzel sekilde degerlendirdi ve konuyu özetledi...
Yapilan bir elestiri vardi. Diger Sivil Toplum Örgütleri’de bu toplantida olmaliydi.
Erdogan Kantürer: “Ben Kaynarcaliyim. Darius’un Kaynarca’ya diktigi sütunu ariyoruz.. Ruslar bu sütunu isgal yillarinda alip Rusya’ya götürmüs olabilirler.. Onlara bir mektup yazdik..” dedi.
Hayatin özü herseyi sudur. Su olmadimi yasamak mümkün degildir. Su kasidesi siirini yazan sairlerimiz var..
selahattindemiraco@gazetetrakya.com
Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol