Kirklareli Koruköylü ressam Zekeriya Malkoç'la 02.03.2008 günü Emirgan Çay evinde karsilastik.
RESSAM ZEKERIYA MALKOÇ "Dedem Boyundurukçu Hüsnü Malkoç Bulgaristan 1951 muhaciridir. Kirklareli Koruköy'e yerlesmisler. Onu 1983'te kaybettik. Benim resme olan tutkum ondan gelir. Dedem marangozdu. Beni çok severdi. 33 yasindayim. Babamin adi Ali Malkoç. Babam demokrat, iyi bir insandi.
Istanbul'da bir resim atelyesi vardi. Bayrampasadaki bu resim atelyesinin sahibi ressam Sebahattin Camciogludur. Bulgaristan göçmenidir. Okuldayken disaridan onu seyrederdim. Bir gün "Bana gel" dedi. O gün bugün resme olan tutkum sürüyor. Okula giderken kara kalem çalismalarimda vardi. 1999 yilinda yazin üç ay istasyon caddesinde resim çalismalarim oldu.
Suan Istanbul Fener Rum Patrikanesinin sokaginda resim atelyem var. Hümanistim. Ressam ve sairler hümanisttir. Fanatizme karsiyim. Atatürk'ün çagdas, barisçi görüslerine hayranim... Eski Istanbul resimleri, peyzaj (manzara), günbatimi resimlerini yapmaya çalisiyorum. Kara kalem çalismalarim devam ediyor.
Suanda ülkemizin bulundugu duruma üzülüyorum. Çagdas bir toplumun olusumunda çok önemsiz konular gerginlik yaratiyor. Içimizdeki küçük sorunlar abartilmamalidir. Yurdumuzu seviyoruz.
2002-2003 yilinda Istanbul Bakirköy Kültür Merkezinde bir sergi açtim.2004 yilinda Cagaloglu Gazeteciler Cemiyeti binasinda Karma Sergiye katildim. Yine 2004 yilinda Ihlas Marmara evleri sanat mezkezinde resim sergisi açtim. Suanda Sariyer, Bakirköy ve Kapali Çarsidaki galerilerle çalismaktayim.
Cep telefonumdan beni arayanlar olabilir 05469391914. Bu yaz yine Kirklareli'ndeyim. Bir atelye açmayi ciddi bir biçimde düsünüyorum. 11 yildir bu isi yapiyorum" dedi. Ressam arkadasim Yanar Tozlu Patika Yollar siir kitabimda, bir siirimde adi geçiyor. Çok içten bir Rumeli Balkan Türk çocugudur. Sanat sanat için oldugu kadar toplum içindir. Sanat BIR MILLETIN AYDINLIK YÜZÜDÜR. Sanatin oldugu yerde sevgi çogalir. Korukköylü Yilmaz Yalçin'da yanimizda. Bu Koruköylüler duygusal oluyor. Sanata saygili köy delikanlilarindan Yilmaz Yalçin "55 hane köyümüz. Çiftçilik, hayvancilik yapiyoruz. Halkimizn bir kismi Köyün yanindaki tas ocaklarinda çalisiyorlar. Hepimiz Bulgaristan muhacirlerindeniz.
Deli orman, Sumnudan (sumen) gelmisiz. Koruköy Dereköy yolu üzerindedir" dedi.
selahattindemiraco@gazetetrakya.com
TEKIRDAÄz'I SEVIYORUM
29.02.2008 günü Tekirdag Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi Müdürü Süreyya Basbug ile biraz sohbet ettik. Binaya yeni tasinmislar. Çok efendi bir insan. Güzel Sanatlara ilgim büyüktür. Saygim vardir. Türkün, insanligin yarattigi her güzel eser sevindirir beni. Okulda Trakyanin Türk Yurdu olusunun 650. yilinin konseri 27 Aralik 2007 günü verilmis. 29 Nisan 2008 günü Yahya Kemal Beyâtli yili nedeniyle bir konser verilecek. Sairin bestelenen sarkilari, siirleri okunacak. Türk Sanat Müzigi ve Türk Halk Müzigi konseri olacak.
2007 ÖSS yetenek sinavi sonucunda gençlerden bes Türkiye birincisi çikmis. 21 kisilik resim sinifindan 18 kisi Üniversitelere yerlesmis. Macaristan Cumhuriyeti Istanbul Baskonsoloslugu bu okulu kardes okul ilan etmis.
Zoltan Koddy 1882-1967 müzik pedagogu, büyük halk müzik arastirmacisi, bestecisidir. Okulun giris bölümünde bir plakette Zoltan Koddy tanitiliyordu.
Resim Bölümü ögrencilerinin Karakalem resim çalismlarini gördüm. Bahçede okulun karakalem resmini yapan dört bes gencin çalismasini izledim. Okulun alt katinda müzik çalismalari yapiliyor. Sanata olan tutkumuz önemlidir.
Namik Kemal Anadolu Lisesi Müdür Ahmet Çosan "Kirklareli Atatürk Anadolu Lisesi Müdür Ahmet Ramazan Oruç Edirne Egitim Enstitüsünde sinif arkadasimdir. Selam söyle" dedi. Namik Kemal, Mustafa Kemal, Yahya Kemal, Orhan Kemal sevdigim saydigim insanlardir.
Bir Siirim Asirlik bir çinar olsam/ Dallarima kuslar konsa/ Onlarin asiyani olsam/ Yagmurlar yapraklarimi yikasa/ Daldal uzayip mavilere karissam/ Hayatin gaminda yasayan insanlara yardim edebilsem/ Ahh ne güzel olur/ Ahsap evler usul usul çürüyor/ Dagilip gidiyor/ Garipler agliyor/ Bir gören var mi acaba dostlar/ Selahattin Demiraco
Oglum Umutun arkadasi Özkan Sag ile bir bankada karsilastik. Kirklareli çocuklari gurbette yasiyor. Tat-Bir Köfte Salonu Sahibi Tekirdag Güres agasi Halil Sayi. Tekirdagli mesur Hüseyin Pehlivanin resmi çerçevelenip Lokantasina asilmis. Hüseyin Pehlivanin heykeli Tekirdag sahiline çok yakin bir meydandadir. Namik Kemal'in Evi, Rakoçi Müzesi var. Namik Kemal'in Rakoci'nin heykellerini sahil boyundaki parkta görmüstüm.
29.02.2008 günü sabah sisliydi. Nüfus Tekirdag 108 bin. Rakim 10.
Sibel Demirel "Bir siir defterim var. Siiri seviyorum" dedi.
Avukat M. Tarik Yunusoglu "Tekirdag ve Tekirdag'liyi sevdigim için uzun yillardir buradayim" dedi.
Macar Edibi MIKES KELEMEN'in Türkiye Mektuplar Kitabini Sadrettin Karatay tercüme etmis. Yeniden gözden geçiren Sezai Kurt. Tekirdag 2006 Toprak Matbasi 263 sayfalik bir kitap. 1690 Agustosunda Erdel'de dogmus. Babasi Avusturyalilar tarafindan öldürülmüs. Mikes, Kolozsuar Cizvit Kolejinde okumus. Bu okulun tesiri ile katolik olmustur. 1707 yilinda 17 yasinda iken kral II. Rakoczi'nin yanina verilmistir. Rakocziye çok büyük sevgi ve sedakatla baglanmistir. Avusturya'ya karsi yapilan savastan sonra Rakoczi ile beraber Polonya'ya, Ingiltere'ye, Fransa'ya gitmis. Ve nihayet Tekirdag'a yerlesmistir. Geldigi 1720'den öldügü 1761'e kadar Tekirdag'da yasamistir. Tekirdagdaki ömrü okuyup yazmakla geçmistir. Mikes Kelemen Macar edebiyatinin ünlü simalarindan biridir. 13 eseri Macar Milli Müzesi'ndedir. En ünlü ve önemli eseri ise "TÜRKIYE MEKTUPLARI"dir. Bu, Türkiye'den mechul bir teyzeye yazilmis 207 mektuptan olusur. Eser 18. asirdaki Türk toplumsal yasayisin, töreleri, adetleri, folkloru çok güzel canlandirmaktadir. Bu eser Milli tarihimizin ve Tekirdag Tarihi bakimindan çok önemlidir."
28 Mayis 1720 tarihli Mektubu "Biz artik burada ev bark sahibi olduk. Rahata kavustuk. Tekirdag'i çok sevdim ama Zagon'u unutamiyorum. Dogrusu ablacigim, biz burada pek güzel, ferahlik bir yerde bulunuyoruz. Sehir epeyce büyük ve oldukça güzel, deniz, kiyisinda hos ve gönül açan bir yamacin üstünde.
Avrupa'nin tam kiyisinda sayiliriz. Buradan Istanbul'a atla iki günde rahat gidilir. Denizden de bir günlük yol. Herhalde Bey için hiçbir tarafta bundan iyi yer bulamazlardi. Insan ne tarafa giderse her yani güzel kirlar, rahat bos arazi degil. Çünkü burada topragi mükemmel isliyorlar...
Köylere yakin olan kirlar bos olmadigi gibi, sehrin etrafindaki topraklarda bakimli bahçeler gibi gayet iyi islenmistir... Sirtlarda o kadar çok bag var ki, baska yerde ancak bir vilayette bu kadari bulunur"... Tekirdag sahili çok güzeldir...
selahattindemiraco@gazetetrakya.com
NE ARAMIŞTINIZ ?
ÇOK OKUNANLAR
-
Kırkpınar'a davul zurnalı renkli davet
30 Haz 2025 -
Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesinde mezuniyet töreni düzenlendi
30 Haz 2025 -
Kırklareli'nde "Muhtarlar Akademisi" başladı
23 Haz 2025 -
Kırklareli İl Genel Meclisi Temmuz Ayı İlk Toplantısı Gerçekleştirildi
01 Tem 2025 -
Başkan Bulut: "30 Milyon TL'lik Faiz Yükünü Hep Birlikte Yönetmeliyiz"
05 Tem 2025 -
Yol-İş Sendikası'ndan Toplu Sözleşme Sürecine Tepki
02 Tem 2025
ÇOK YORUMLANANLAR
-
‘Bizim Kızanlar Bizim Nağmeler’ Başlıyor
18 Tem 2025 -
Trakya'da sıcak hava etkili oluyor
23 Haz 2025 -
Kırklareli Valisi Turan nikah şahitliği yaptı
23 Haz 2025 -
Edirne'de ikinci ürün ayçiçeği ekimini artırmak amacıyla üreticilere tohum dağıtıldı
23 Haz 2025 -
Batı Trakyalı öğrenciler Edirne'nin tarihi ve kültürel noktalarını gezdi
23 Haz 2025 -
Tekirdağ'da poyraz sahile kırmızı yosun taşıdı
23 Haz 2025
Son Yorumlar
- Küçük insanlar kişileri, Normal insanlar olayları, Büyük insanlar fikirleri tartışırlar: gayet güzel komposizyon ödevim vardı çok yardımcı oldu sağolun...
- KIRKLARELİ'NİN SU KAYNAKLARI ÜZERİNE: https://plusone.google.com/_/+1/confirm?hl=en&url=https%3A%2F%2Fwww.gazetetrakya.com%2FHahttp://www....
- KIRKLARELİ'NİN SU KAYNAKLARI ÜZERİNE: https://plusone.google.com/_/+1/confirm?hl=en&url=https%3A%2F%2Fwww.gazetetrakya.com%2FHahttp://www....
Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol