KIRKLARELİ- KAVAKLI CUMARTESİ NOTLARI

Kırklareli'nin Kavaklı beldesinde kırtasiyeci arkadaşım Hüseyin Toprak'a "Kavaklı'nın eski günlerini konuşalım." dedim. HÜSEYİN TOPRAK:
"Yıllar önce Bağlık Sırtı, Bağlık Önü, Koca Bağlık, Yanık Bağlık mevkilerinde üzüm bağları vardı. Şimdi bunlardan eser yok, eskiden imece usulü çalışmalar olurdu. Arazide ne kadar ahlât varsa armut aşısı yapıldı. Bu çalışmada imece usulüydü. Tarla ve meradaki ahlâtlara kaliteli armut aşısı yapıldı. Şimdiyse onlardan eser yok. Varsa yoksa ayçiçeği, mısır ekimi yapılıyor. Kırklareli Kavaklı eski şose kenarlarında meyvelikler, bağlar varmış. Yunan ordusu kaçarken buraları yakmış.. Buraları yeniden canlandırılabilir.. Lakin buğday, çavdar, arpa, ayçiçeği, mısır eken çiftçimiz bağcılığa, meyveciliğe yönelmedi. Eski İstanbul yolu eski tekelin yanından Kipanın arkasından Kavaklı'ya oradan Babaeski'ye gitmekteydi. Şose bir yoldu." dedi.
Çocukluğumuzdaki Kırklareli yok artık. Karahıdır Sırt Bağları mevkiinden Makedonya'dan gelen Recep Ture, Hüsnüye Ture, Kızları Ümmühan Ture’yle sepet sepet üzüm toplamıştık. Babamın ablası Hüsnüye Ture beni çok severdi. 1959 yılında Kırklareli Gazhane sokağında bir eve yerleşmişlerdi. Daha sonra İstanbul'da Bayrampaşa semtine yerleştiler. İstanbul'dan Kırklareli'ye her gün kara tren gelirdi. Tren yollarında zerdali, badem, dut, elma, ceviz ağaçları vardı. Bütün yaz Karakaş mahallesinin muhacir çocukları meyve ağaçlarında meyve yerdi. Mahya Baba civarı bağlık meyvelikti. İlkokuldan sınıf arkadaşım Nurettin Toylan’la Mahya Baba eteklerinden kuzukulağı toplamıştık. Mahya Baba yatırındaki eski Türkçe Osmanlıca mermer parçasını söküp alanlar olmuş. Mahya Babanın hemen yanında bir yatır daha vardı. Pınarhisar Erenler köyündeki Binbir Oklu Ahmet Babayı Erenlerli bir öğretmene sormuştum. " Kırklareli'nin fethinde bin ok yiyen Ahmet Baba şehit olmamış. Bir ok daha yiyince şehit olmuş."demişti.
Koyun Babaya adını veren yatır tertemiz bakımlıydı. Kofçaz'da Topçu Babayı Topçu Baba Hıdırrellez şenliğinde ziyaret etmiştim. Bazı rivayetlere göre Binbir Oklu Ahmet Baba ile Topçu Baba kardeştir. Bektaşi Yörükleri (Türkmenler) her on beş Haziran'da Topçu Baba şenliğinde kurbanlar keserek gelenlere saat 17.00'de etli pilav dağıtıyorlar. Semah gösterileri oluyor. Emekli öğretmen Terzidereli Hasan Öztürk en güzel türkülerini gönülden okuyor. Şairler şiirlerini okuyorlar. İçki içmek yasak. Bazı saz şairleri Bektaşi nefeslerini sazıyla çalıp okuyor. Hacı Bektaş-i Veli felsefesi Trakya'da, Balkanlarda hala yaşıyor. "Eline, beline, diline sahip ol." Felsefesi bugün de geçerlidir.
Türk milleti tarihin en fedakâr ulusudur. Bu millet dünyanın her yerinde varlığını devam ettirmek için elinden geleni yapmaktadır. Sevginin ışığında yunus gibi yürüyenlere selam olsun.. Sevgi her şeydir. Kadınlara saygı onurumuzdur.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol