KIRKLARELİ KASAPLARARASI NOTLARI

Kasaplararasındaki kahvedeyim. Dereköylü iki kardeşin kahvesindeyim. Güzel çayları var. Arkadaşlar tavla oynuyorlar. Çaylar içiyorlar. Ramazanda birahaneler kapalıdır. Eski Küçük Mustafa köftecisi isim değiştirdi. Yine köfte lokantası olarak hizmet veriyor. Küçük Mustafa'nın oğlu Aydın Akkul vefat ettikten sonra çocukları lokantayı Ergin Kalınoğluna sattılar.
Ramazan günlerinde çarşılar akşamüstü hareketleniyor. Mis gibi ramazan pideleri çok güzel. Gündüzleri insanlar ramazan alışverişindeler. Çarşamba pazarında her şey var. Fiyatlar normal. Pazarda Çanakkale domatesi iki lira. Karpuz büyüklüğüne göre fiyatı değişiyor. Yerli sebze, meyve çıktı. Millet doya doya kiraz yedi. Çarşılarda, kaldırımlarda Karahıdır kirazı satıldı. Kirazın sapını bile kurutup, kaynatıp suyunu içenler var. Kayısı, erik, armut satan arkadaşım emekli öğretmenle muhabbet ettik. Necmettin Dindar arkadaşımın Üsküpdere meyve bahçesi var. Öğrencilerini eğiten, güzel ders anlatan eski öğretmenleri çok severim. Yaşamın özünde, kalbinde sevginin sonsuz gücü vardır.
Gündüz peynircilikte çalışan ÖZBEN ÇALHAN:
" Drama muhacirlerindeniz. 1910'larda Kırklareli'ne gelmişiz. Dedelere Yayla Mahallesinde yer vermişler. Bulgar işgalinden önce gelmişiz. Sonra orman içinde güzel bir köy olan Armağan'a ( Hediye ) gelmişiz. Dedemin adı Rıfat Çavuş. Dedemin babasının adı Molla Şakir'dir. Endüstri Meslek Lisesi elektrik bölümü mezunuyum. Gündüz peynirciliğin  ürünleri lezzetlidir. Sütler Balkan köylerinden toplanıyor. Gündüz peynirciliğin mandırası Armağan köyündedir. Armağan köyünde Drama göçmenleri yaşar. ( Drama Pomak Türkleri )
Dedem Rıfat Çavuş Dramanın Nipli köyündendir. Babaannem Drama'nın Kayınco köyündendir. Kırklareli kendi öz kültürüyle yaşasın.
Durmazlar kahvesini MUZAFFER VE SONER DURMAZ Kardeşler çalıştırıyor. Çok güzel çayları var SONER DURMAZ : "Selanik göçmeniyiz." Dedi. Kasaplararasındaki Havra restore edildi. Haham vefat etti. Kasaplararasında GÜRDALLAR Lokantasını çalıştıran MÜMİN GÜRDAL : " Babam FETTAH GÜRDAL Bulgaristan Kırcaali İğridere'den 1938 yılında Kırklareli Akalar Mahallesine geldiler. Lokantamızda ızgaranın her çeşidi vardır. Köftemiz lezzetlidir." Dedi. Kasaplararasının eski günleri çok güzeldi. Arkadaşlarla sohbet ederken birer kadeh yuvarlardık. Kırklareli'nin eşrafı Kasaplararasında ki lokantaya iş çıkışı uğrarlardı. Günün stresini atmaya çalışırlardı. Yaş yetmiş. Bütün gün öğrencilerle uğraşmaktan yorulurduk. Hicabi Timur, Mümin Koç, Bayram Sezer, Kemal Deviren, Selahattin Demiraco öğretmenler dostluğa, arkadaşlığa önem verirdiler. Kırklareli'nde arkadaşlık, dostluk her şeyden önemliydi. Çarşamba günü pazarda alışveriş yaparken eski arkadaşlardan Nasuh Mitap'ı gördüm hastalandığını duymuştum. " Geçmiş olsun. Seni çok sevenler var. Sağlıklı günler dilerim arkadaşım." Dedim. 68 kuşağı romantik, insancıl, muhabbetli aydın insanlardır. Güzel bir dünyanın özlemini kalplerinde yaşatmışlardır. 12 Eylülün demirökçesi aydınları silindir gibi ezmiştir. Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya 12 Eylüldeki işkencelerden dolayı yargılandılar. 12 Eylül darbesinin arkasında Amerikan emperyalizmi vardır. Demokrat toplumlarda, gelişmiş ülkelerde darbeler olmaz. İnsanlığın mutluluğu güzel bir rüyadır…

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol