Kizilcikdere köyünden Mustafa Kanal agabeyle 1998 yilinda tanismistik. Bali hardaliyesi, pekmezi, sarabi, sucugu, kavurmasi, insani, muhabbeti güzel olan Kizilcikdereyi severim.
MUSTAFA KANAL: “Hardaliyemiz çok meshur oldu. Bagcilik 300 dekardan 1500 dekara çikti. Üzüm pekmezimiz çok güzeldir. Dere boyunda kizilcik çokmus. Köyün adi ondan gelir. Köyün eski adi Ertugrulmus. Savaslar sirasinda halk Balikesir’e göç etmis. Orada ertugrul adinda bir köy kurmuslar zamanla geriye dönenler olmus. 93 Harbinde dedeler Bulgaristan’dan gelerek Ertugrul köyünü kurmuslar. Bulgaristan’da da böyle bir köy olabilir. Köyümüzde bugday, ayçiçek, bagcilik, hayvancilik yapilir. Sebze ekenler pek yok. Ispanak ekenlerimiz var” dedi. Yanimizda kayinçosu Ali Ihsan Korucuoglu’da var. Türk köylüsünü severim. Tarim toplumundan sanayi toplumuna geçisin sancilari var.
Krizlerde kapanan fabrikalar olunca üzülürüm. Bazi fabrika isçilerimiz isten çikarilinca köyüne dönmek zorunda kaldi. Issizlik çok zordur. Gençlere istihdam yaratmak, ekmek vermek, is vermek en güzel hareketlerdir.
Eski Yugoslavya parçalandi. Yeni devletler kuruldu. Bahtiyar Fakiç aylar önce Sancak’taki akrabalarina gitti. Onunla sohbet ederken söyle dedi. BAHTIYAR FAKIÇ: “Sancakta Türk çoktur. Akrabalarim orada yasiyor. Çifte vatandasim. Sancak Sirbistan’a baglidir. Fakiç Ogullari demektir. Slovenya- Hirvatistan- Sirbistan- Makedonya- Kosava bagimsiz oldular. Bosna Hersek federesyondur. Bosnak, Sirp, Hirvat, Arnavut ve digerleri orada yasar. Makedonya’da Arnavut, Bosnak, Makedon, Pomak, Türk, Torbes, Sirp yasar”dedi.
Balkanlar... Bal ve Kan... Romaeli- Rumeli. Balkanlara 378 yilindan itibaren yerlesen Türk boylari Oguzlar, Kumanlar (Kipçaklar), Peçenekler, Avrupa Hunlari, Vardar Türkleri. Anadolu’dan Rumeli’ye geçen Osmanli akincilari fetih dervisleri
Balkanlarin Türklesmesini saglamislardir. Hepimiz Evlad-i Fatihan torunlariyiz. Hayati, yagmuru, günesi, rüzgari, mavi gökyüzünü, kadini, sarkiyi, muhabbeti seven gönülleriz.
Bir bagcilik söleninde bes alti bardak hardaliye canina can katmisti. Ayranci Hüseyin ve Hakki’nin sarabi, hardaliyesi çok meshurdu. Akbank’in karsisindaki çikmazdi çok büyük sarap ficilarini hatirliyorum. Adil’in pastanesinde içtigim buz gibi hardaliyeyi hala animsarim. (Simdiki Koza pastanesi)
Ulusal bayram günlerinde Cumhuriyet Meydani’nda tur atardi sevdali gençler...
Sevdiginin gülümsedigi anlarda umut vardi. Ask vardi...
YAÄzMUR GÖZLERIM
Günesin aydinlattigi gümüs ufuklar
Bulut bulut gözlerim
Topragin hasreti güz yagmurlari
Uzayip giden bugday tarlalari
Yagmur gözlerim...
Dört bir yanim solan yapraklar
Aglayan zavalli kalbim
Günesin aydinlattigi gümüs ufuklar
Yagmur kuslari tellere konmuslar
Orhan Veli gibi efkardalar
Bir türkü tutturmuslar...
Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol