KIRKLARELİ FEN LİSESİ VII. PUHU ŞENLİĞİ NOTLARI

Kırklareli Fen Lisesi VII. PUHU ŞENLİĞİ’Nİ 13 Mayıs 2015 günü gezdim. Okul Md. Sadi Gökkaya, biyoloji öğretmeni Şehriban İkibudak'la, fizik öğretmenii Ali Gültekin Güven'le, kimya öğretmeni Hülya Karakılavuz'la deney ve araştırmalarda başarılı olan okul öğrencileriyle konuştum. Şark toplumlarında bilimin, felsefenin, edebiyatın yükseliş yıllarında büyük başarılar elde edilmiştir. Türkiye bilime, edebiyata, insana, değer verdikçe yükselişe geçer. Emekli bir tarih öğretmeni olarak gençlere saygıyı, yurdunun gelişmesine katkı yapmayı öğretebildiğimiz an toplum olarak en güzel yerlere doğru adım atmış olacağız.
Kırklareli Fen Lisesi’nde toplam 79 proje hayata geçmiş. Öğrencilerde bir şeyleri yapabilme başarma umudunu gördüm. Çok heyecanlı, konusuna hâkimdiler.
Proje dalında, Sosyal bilimler alanında BERFE TOSUN ve İLKSU TEKİN “YAŞAYAN TARİH KIRKLARELİ” projesiyle dikkatimi çektiler. Güzel bir çalışma yapmışlar. Güzel bir broşür hazırlamışlar. Projede: Özet, teşekkür, giriş, literatür özeti, materyal ve yöntem, bulgular ve öneriler, sonuç ve öneriler kaynaklar... Tarihi yerlerin fotoğraflarını çekmişler.
İLKSU TEKİN: "Bu çalışmayla Kırklareli'yi tanıdım. Yayla Mahallesi’ndeki tarihi doku çok hoşuma gitti. Projemizi daha da geliştirmek istiyoruz. Kaynak yardımınıza ayrıca teşekkür ediyoruz." dedi. Teşekkürler.
Sosyal Bilimler proje dalında Beltinge SİRKE'nin projesinin ismi: Tarih öncesi çağlar metodolojisi üzerine bir teori:
NEOLİTİK DEVRİM( Kırklareli Aşağıpınar ve Çatalhöyük)
BELTİNGE SİRKE: "On bin sene öncesinde tarımın başlaması, köylerin kurulması, hayvanların evcilleştirilmesinin insanlar üzerine etkileri. Antropoloji ve Arkeoloji biliminin yardımıyla ortaya koyulması..." dedi.
Yine Sosyal Bilimler projesinde Mertcan Güneş Kırklareli Yerel Halk Edebiyatı’nı araştırmış. Aşık Ali Tanburacı, Faruk Yılmaz. Terzidereli şair, yazar, türkücü, romancı, arkadaşım Hasan Öztürk’ün de Kırklareli'nin yerel halk edebiyatında büyük bir yeri vardır. TRT'de ve Rumeli TV'de Hasan Öztürk'ün türkülerini dinlemiştim. Tek Rumeli kanalında da Faruk Yılmaz arkadaşımı Çarşamba akşamları izliyoruz. Rumeli, Balkan kültürü ruhumuzun ilacıdır. Topçular köyünde her Haziran ayının ortasında TOPÇU BABA Şenliği yapılıyor. Hasan Öztürk arkadaşımızda programda sunucu ve türkücü olarak büyük katkı yapıyor.
Proje dalı Biyoloji: "Kansere Botanik çözümde Alperen Aşçı, Tuğçe Kızılay. Hücre bölünmesini yavaşlatıcı, durdurucu etkisini bitkilerde gözlemlemişler. Bunun için çörek otu, yeşil çay, siyah üzüm suyu kullanmışlar. Olumlu sonuç almışlar. Biyoloji: Yapay ekosistem. Doğal ortamın varlığının devam etmesi için Baran Kaplan: " Hazır balık yemi kullanılmıyor. Canlı yem mikro kurtlar üretip balık yemi olarak kullandık." dedi.
Kimya : Doğal makyaj malzemesi yapımı. Eda Efe, Ezgi Kapısız, Sude Filiz, Miray Yıldızdal. Doğal ruj yapmışlar.
Kimya: Gazeteden kağıt yapan Başak Yalçınkaya, İremnur Tosunoğlu. "Gazeteler suya basıldı. Hamur haline geldi. Ağır kitaplarla sıkıştırıldı. Gıda boyasıyla boyandı.”
Kimya: Sabun üretimi. Kadirhan Ayar, Gökberk Minsolmaz, Hasancan Görmez. Sabunları sabun kalıplarına döküp evde de kullanabileceğimiz zeytinyağlı sabunlar üretmişler.
Fizik: Yıldırımdan elektrik üretimi, Ömer Faruk Altıntel, Alperen Necati Güler. Paratoneri kullanıp elektriği depolama projesi.
Fizik: GYROCAR. Oğuzhan Uçar, Orhancan Gelep, Doğukan Sevim.
Fizik: Elektrostatik deneyler. Deniz Muhacir, Görkey Gürel.
Matematik: Bedir Halcı: Multinomial Teorem.
Bedir Halcı: Kaos Yapı Teoremi.
Öğrencilerin, öğretmenlerin, idarecilerin birlikte hareket etmesi güzel sonuç vermiş. Tüm öğrencilere başarılar dilerim.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol