Geleneksel Cumartesi görüsmemizde Arastirmaci Yazar Nazif Karaçam'a: "Kent Kültürünün önemi nedir? Kirklareli'nin simgesi sizce nelerdir?" diye sordum. (04.02.2012)
NAZIF KARAÇAM: "Kent Kültürü o kentte yasayan insanlarin yarattiklari kültürdür. Kentteki yasam biçimleri sosyal iliskileri, kentin estetik yönden begenilir olmasi, cadde ve sokaklarin temiz olmasi… Konferans salonlarinin, resim galerilerinin, eglence yerlerinin olmasi, kentin tarihi dokusunun korunmasi… Bu gibi seyler kentin kültürünü olusturur.
Her kentin bir sembolü vardir. En önemli simgeleri öne çikarabiliriz. Kirklareli Efsane Bir Kenttir. Kirklar bir sembol olabilir. Kirklareli Bag Ve Üzüm Kasabasiydi.. Hardaliye de simge olarak düsünülebilir. Kirklareli'nin ondokuz ismi vardir. Su kaynaklari anlamina gelen bir sembol düsünülebilir.
Kaynarca'da su kaynaklari var. Tearos Su Kaynaklari.. (Vize Çakilli'da Ergene Havzasi var.) Dupnisa Magarasi simge olabilir. Ancak bunlari konusmak gerekir. Anketler de yapilabilir" dedi.
Selahattin Demiraco: "Kirklareli Bir Kültür Kenti midir?"
NAZIF KARAÇAM: "Kültür kenti olabilmemiz için bir altyapisi olmasi gerekir. Parklari, Kiraathaneleri, konferans salonlari, hotelleri, lokantalari, eglence mekanlari, kent müzesinin olmasi gerekir. Kirklareli Belediyesi son bir iki sene içinde kültürel, sanatsal atilim içindedir. Karaumur ziyaret semti olmustur. Atatürk Bulvari (Istasyon Caddesi) parklariyla yazin yasanacak bir yerdir" dedi.
SELAHATTIN DEMIRACO: "Rumeli'yi Balkanlari konusalim biraz"
NAZIF KARAÇAM: "Türk insani hala göçmendir. Bugün Türkiye sinirlari içinde bile yer degistirmeler devam etmektedir. Tarihte de böyle olmustur. Osmanli'yla beraber Balkanlara gidip yerlesen "Türk Müslümanlari" orada besyüz yil kalmistir. Balkan ülkelerine fetih hareketiyle gidip kalanlarin yaninda Osmanli'dan Önce Avrupa'da Müslümanligi Kabul Etmis Müslümanlar Vardi. Bugün onlara "Avrupa'nin Yerli Müslümanlari" denmektedir. Anadolu'dan Osmanlilarla beraber Avrupa'ya gidip yerlesmis olanlar Osmanli Devleti'nin son zamanlarinda yapmis oldugu savaslarda maglup olunca geriye dönmüslerdir. RUMELI ROMALILARIN YAÅzADIÄzI BÖLGEYE VERILEN BIR ISIMDIR. YUNANLILARLA ILGISI YOKTUR. Avrupalilar Müslüman Türklerin Türkçe konustuklarini görünce onlara "TÜRKLER" demistir" dedi. Tesekkürler. Dedelerimiz Makedonya muhaciridir… Atatürk Hemsehrimizdir… Üsküpdereli Bahçeci Özer Önder: "Üsküpdere köprü basinda bahçemde organik sebze, karpuz yetistiriyorum. Gelenlere karpuzumu ikram ediyorum. Turistler Kirklareli'den fazla Üsküpdere'nin adini bilirler. Onlara yazin karpuz ikram etmeden göndermem. Köyün Bal Kabagi çok güzeldir… Yazin sizi de bahçemize bekliyorum hocam" dedi. Baba dostu rahmetli Ali Pala'nin oglu Osman Pala: "Kizilcikdere'de pekmez kaynatirken lokum gibi küçük kestane kabaklarini da kaynayan pekmezin içine atariz. Pekmezli kabak tatlisinin tadina doyum olmaz hocam. Kizilcikdere'nin hardaliyesi, yapma sarabi, sucugu güzeldir" dedi. Kesan'in eski meyhanelerinde meyhaneci küçük tabaklardaki mezeleri de aksamci dostlarina parasiz ikram edermis. Eski Rum meyhanelerinde bu gelenek varmis. Bu ikram hala devam ediyor. Dünyanin sayisiz bölgesinde güzel gelenekler, görenekler, ikramlar, eski yasantilarin muhtesemligi devam ediyor. Iyilikler, güzellikler, sevgiler, saygilar yasasin… Yarinlara dostluklar kalsin.. Kirklareli Il Halk Kütüphanesi'ne dörtyüz yeni kitap alindigini Kütüphane Müdürü Hilal Sicak açiklamis.. Kitap Yasamin En Güzel Dostudur. Esnaf ve Sanatkârlar Odalari Birligi Eski Baskani Åzaban BAHÇIVANOÄzLU'NU Kaybettik. Ruhu sad olsun…
Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol