KIRKLARELİ AŞAĞIPINAR KAZI ALANI NOTLARI

26.07.2015 günü Kırklareli Aşağıpınar kazısına uğradım. Yrd. Doç. Dr. Eylem Özdoğan, fotoğrafçı Selahattin Dereli, Arkeologlar Ceren Bayır, Şafak Nergis, Eda Dilara Akcan, Osman Ercan, Dilara Zeynep Çetin, Ceyda Yazan, Erge Yurttaş, Aylin Buğdaycı, Özen Çiçek, Pelin Doğan, Eda Etik, Yrd. Doç. Dr. EYLEM ÖZDOĞAN: "Kırklareli Aşağıpınar Höyüğü’ndeki çalışmalar 23.07.2015 günü başladı. Geçen seneki kaldığımız yerden devam ediyoruz. Neolitik dönemle ilgili eski açmalarda çalışmalarımız devam ediyor. İnsanların yaşadığı yerleri, kullandığı araç gereçleri açmalarda buluyoruz. Geçmişte yaşamış toplumların yaşam biçimlerini anlıyoruz. Sur duvarı üçüncü tabakada var."dedi. Çok titiz bilimsel çalışmaları 1993 yılından beri takip ediyorum. Prof. Dr. Mehmet Özdoğan ve ekibi yıllardır başarılı bir çalışma içindeler. Ahmetçe köyünde Taş deposu, kerpiç deposu, Kemik deposunda tasnifler yapıldı. Almanya'dan, dünyanın her yerinden araştırmacılar gelip Aşağıpınar ve Kanlı geçitle ilgili çıkan buluntuları yerinde inceleyebiliyorlar.
8200 yıllık bir Neolitik yerleşimin öyküsü ilgi çekiyor. Öğütme taşları, kiremitler, ok uçları, midye kolyeler, yanmış buğdaylar, çanak çömlek parçaları, hayvan- insan kemikleri… Genç bir çocuğun iskeletini 1993 yılında Aşağıpınar’da görmüştüm. Çenesinde bembeyaz bir diş parıldıyordu.
Doktorasını Yapan ŞAFAK NERGİS: "Açmada profiller düzenleniyor. Açmaya akmış toprak alandan temizleniyor. Eylül’ün 10-15'ine kadar buradayız" dedi. Aşağıpınar'da saat 10.00'da kahvaltı yapılır. Saat sabah 07.00 ile 13.00 arası Arkeologlar çalışıyordu. Şimdi Perşembe günü bir gün Aşağıpınar da çalışma yok.
Fotoğrafçı SELAHATTİN DERELİ:1984 yılından bu yana İstanbul Edebiyat Fakültesi Fotoğraf laboratuarında Kırklareli Aşapınar Höyüğü’nde 2000 yılından itibaren de on beş yıldır görev yapmaktayım. İlk işe siyah beyaz başlayıp renkli film derken bugün dijital ortamda fotoğrafçılık yaşadım yaşattım. Fotogafçılıkla kazı fotoğrafçılığını ben çok ayrı tutuyorum. Çünkü sekiz bin on bin yıl önceki bir eseri buluntuyu benim makinemden benim ona vurduğum ışıktan Arkeoloji bilimine görsel sunmanın verdiği mutluluğun tarifini anlatamam. 7 Ağustos’ta Ertuğrul Köyde Fatma Bacı'nın (Efe) "Kültür evi açılışı olacak" dedi. Hangi hayvanın hangi kemiği Karbon 14 testine göre tespit edilip buluntular değerlendiriliyor. Yorumlar yapılıyor. Bilimsel çalışmalar titizlikle ekip halinde gerçekleştiriliyor. Aşağıpınar Samanlık Ahmetler köyü Güney Doğu Avrupa Yaban Öküzü Heykeli. Kırklareli'nde yaşamış olan yabani hayvanların heykeli var: Bozayı, Yabani Domuz, Kızıl geyik, Alageyik, Yaban sığırı (Basprimegenius), Dişi geyik Yavru geyik, Erkek geyik.
Ceviz ağacı altı serin oluyor. Aylin Buğdaycı’ya "Nerelisiniz" diye sordum. "Edirneli’yim dördüncü sınıftayım" dedi. Arkeologlar Temmuz sıcağında titiz bir çalışma içindeler. Kırklareli gençleri de çalışıyorlar. Küçük mala, küçük kürek, süpürgeler var. Bulunan bir buluntu hemen küçük bir poşete konuluyor.
Ahşaptan yapılan içi zaman tüneli gibi olacak geçmişten bu güne bilgi veren kapalı bir mekân yapımına başlanmış. Çanak çömlek pişirilen iki tane fırın yapılmış. Her şey gerçeğe uygun yapılıyor. Kazı alanında kararmış bir bitki parçası bulundu. Poşete kondu.Ayrıca büyük bir hayvan dişi de bulundu.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol