KIRKLARELİ AŞAĞIPINAR HÖYÜĞÜ ÇALIŞMALARI NOTLARI

18.08.2013 Pazar günü Kırklareli Aşağıpınar kazısındaydım. Öğretim görevlisi İstanbul Üniversitesinden arkeolog Eylem Özdoğan'la kazıların son durumunu konuştuk.
Eylem ÖZDOĞAN: "Bu yıl kazının 21. yılındayız. Çalışmalarda büyük aşamalar kaydettik. Aşağıpınar höyüğünün kuzeydoğusunda çalışıyoruz. Üçüncü tabakadaki sur duvarının devamını açıyoruz. ADAK ÇUKURU'nu bulduk. Adak Çukuruna hediyeler bırakılmış.
 Daha eski katmanlarda da çalışmalar devam ediyor. Özellikle 5 ve 7nci tabakalarda çalışıyoruz. 5. tabakada höyüğün bu kesiminde İŞLİK ALANLARINI bulduk. Kil kalker sıvalı çukurluklar, yanıklı alanlar… 7. tabakada yapılan ve bu yapıların yanı sıra bunların etrafı çevrili hendekler var. Kazıların sonuna geldik. Ödenekler bu sene az. Size Doç. Necmi KARUL'un çok selamı var."dedi. Kazı alanını beraber gezdik. Aşağıpınar da arkeologlar çok özverili çalışıyorlar. Hava sımsıcak. Dal örgülü evlerin bakımı yapılıyor. ADAK ÇUKURU'nda çömlekler, öğütme taşları, büyükbaş hayvan kemikleri var. 7. katmanda ev kalıntısı var. Günümüzden kabaca sekiz bin yıl evvel bir "Aşağıpınar Köyü" kurulmuş. Aşağıpınar da sekiz katman var.
    Sabah saat 10'da kahvaltı yapıldı. Ceviz ağaçları altında, tahta masa, tahta sandalyelerde arkeologlar yemek yediler.
    Edirne Müze temsilcisi Elif ÇOKAMAN: "Edirne Trakya Üniversitesi Klasik Arkeoloji mezunuyum. Bütün kazılara Kültür Bakanlığının temsilcileri gidiyor. Yasal bir kanun gereği durum bu." dedi.
    Arkeologlar: Öğretim Görevlisi Eylem Özdoğan, Arkeolog Şafak Nergis, Arkeolog Evren Yapıcıoğlu, İstanbul, Trakya, Uludağ Üniversitelerinden katılan yarının arkeologları olacak öğrenciler: Ceren Bayır, Eda Etik, Eda Dilara Akcan, Ceyda Yıldız, Zeynep Gürkan, Dilan Sönmez, Gizem Kurtoğlu, Berk Sütiçer, Erge Yurtdaş, Osman Ercan, Bahadır Cebeci, Meltem Akçil, Furkan Yıldızdal.
    Arkeoloji: Bilimsel araştırmalarla geçmişin yitik izlerini tarihsel bağlantılarıyla, sosyal yaşamın ortaya çıkarılmasına kültürel bir değer kazandırıyor. Bu bakımdan Bilimsel olarak büyük bir önemi var. Arkeoloji ve bölüm mezunu üniversite öğrencilerinin işsiz kalmaması onların istihdamı büyük önem arz ediyor.
    İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü mezunuyum (1971). Hümanist, reformcu, yenilikçi, değişimci halkın değerlerine saygılı insanlarız. Yıllar bir rüzgar gibi geçti gitti. Kültür insanlarına değer veren toplumlar yıldızlara çıktı. Türkiye bir üçüncü dünya ülkesidir. Sanata, arkeolojiye, kültüre, bilime, insana değer vermeliyiz. Üniversite Reformu gereklidir.. Eğitime, yatırım yapmalıyız. İslam dünyası kabuğunu kırmalıdır. İslam Dünyasında kardeşlik hoşgörü, iyilik, insanlık egemen olmalıdır. Savaşlar, yıkımlar değil sevgiler hakim olmalıdır. Yaşam yarınlara doğru yatırımlarla güzel olabilir. Sevgiyle yaşayınız…

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol