Kırklareli'nin arkeolojik kültürü ve tarihi üzerine araştırmalar bir bilgiye göre Cumhuriyet'ten önce başlamıştır. Bir ihtimale göre de bu çalışmalar Taştabya inşa edilirken olmuştur. Araştırılmaya değer bir konu olduğu için Cumhuriyet öncesini kenarda bırakıyorum. Cumhuriyet Dönemi'ni konu ediyorum.
Cumhuriyet Dönemi'nde iki bilim adamı Kırklareli'nin arkeolojik kültür ve tarihine el atmıştır. Birinci bilim insanı Atatürk zamanında Prof. Dr. Arif Müfit Mansel'dir. Atatürk, Türk ulusunu bir tarihe dayandırmak için tarih araştırmalarına başladığında arkeolojik kazı ve bilgilere, buluntulara büyük önem vermiştir. Bu münasebetle Prof. Dr. Arif Müfit Mansel'i Kırklareli'nde kazı yapmakla görevlendirmiştir. Prof. Dr. Afet İnan bu konuda "TARİH ÜZERİNE İNCELEME VE MAKALELER" adlı kitabında şu bilgileri vermektedir:
"Trakya'daki arkeolojik araştırmalarımızın da ayrı bir hususiyeti vardır. Burada (yani Kırklareli'nde) tespit edilen Tümüslerden beşi 1936-1937 yıllarında açılmıştı. 1938-1939 yılındaki çalışmalar Vize ve Kırklareli Tümüslerinde olmuştur. Vize Milattan Önce Birinci Yüzyılda Trakya'nın eyalet olarak Roma'ya katıldığı Miladi 44 senesine kadar Trakya Krallığının Merkezidir. Bu şehrin yani Vize'nin çevresinde çeşitli büyüklükte 10 kadar Tümülüs bulunmaktadır. (Bilindiği üzere Tümülüsler Trak Kralları ve soyluların Anıt Mezarları'dır) Bu on Tümülüsün beşi açılmıştır. Kırklareli çevresinde de üç Tümülüs açılmıştır.
Atatürk'ün yakını olan Prof. Dr. Afet İnan bu Tümülüs kazılarından çok değerli ve önemli eşyalar çıktığını yazmaktadır. Buna göre Kırklareli'nin tarihi 3-4 bin yıl olarak hesaplanmıştır.
İkinci bilim insanı Prof. Dr. Mehmet Özdoğan'nın Aşağı Pınar ve Kanlı Geçit'te yaptığı kazılarda ortaya çıkan buluntulara ve bu coğrafya bölgesinde kurulan Tarihin İlk Köyü'ne göre Kırklareli'nin tarihi 7-8 bin yıldır. Tarihin ilk köyünün Kırklareli'nde kurulmuş olması bir DEVRİM'dir. İnsanlar ilk defa bir yerde ev yapmaya, hayvan beslemeye, ekip biçmeye burada başlamışlardır.
Hiç kuşkusuz Sayın Prof. Dr. Mehmet Özdoğan'ın 20 yıldan beri sürdürdüğü bu kazılarda elde ettiği bulgular, buluntular ve bilgiler Kırklareli'nin tarihine ve kültürüne önem kazandırmıştır. Tarihte insanların bilmedikleri köy, hayvancılık, ekip biçme Kırklareli'nde oluşmuştur. 8 bin yıl önce o insanlara Kırklareli'ni, Aşağı Pınar'ı, Kanlı Geçit'i önemli kılan, onları buradaki topraklara bağlayan neydi? Henüz bilmiyoruz ama önemi bir şey olduğunu tahmin ediyoruz. 1972 yılında bir toplantıda tanıştığım Prof. Dr. Afet İnan Atatürk adına bu kazıları takip etmiş, kazılar sırasında Kırklareli'ne gelmiş biri olarak demişti ki; "İlk insanlar Kırklareli'ni kutsal kılmışlardır, önemi buradan gelmektedir.
Neden burasını kutsal kılmışlardır? Sorusunun cevabı sorunun içindedir. Düşünelim bakalım.
Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol