Dünyada SU SAVAŞLARI'nın konuşulup tartışıldığı, hatta savaşlara vade dahi biçildiği bir zamanda Kırklareli'nin su kaynakları hakkındaki bilgiler ipucu verecektir.
Türkiye SU FAKİRİ ama Kırklareli'ne SU Fakiri demek biraz zordur. Yanlış bilmiyorsam Yıldız Dağları (Istrancalar'da) 3 milyon metreküp su rezervi (fazlası) bulunmaktadır. Onlarca su kaynağının suları da derelere akmaktadır. Özellikle Yıldız Dağları eteklerindeki kaynaklar, ki bu kaynaklar Kofçaz'dan başlar, Vize'nin Çakıllı Kasabası'na kadar uzanırlar. Ancak çeşitli nedenlerle de körletilmiş kaynaklar bulunduğunu unutmamak gerekir. Mesela Kaynarca'da böyle körletilmiş su kaynakları bulunduğu söylenir. Evlere, iş yerlerine şebeke suyu geldiğinden beri de SU KUYULARI iptal edilmiştir.
Kofçaz ilçesine bağlı Elmacık Köyünden Hasan Tuna, kendini yetiştirmiş bir HALK AYDINI'dır. Ağaç ve Doğa Bilgisi yönünden uzman denecek kadar bilgi sahibidir. Daha doğrusu TABİAT OKUYAN, DOĞA İLE KONUŞAN adamdır. TEMA Vakfı üyesidir. Ona göre Kırklareli'nin Istranca (Dağlar içinde ve eteklerindeki su kaynakları) tehlikededir. Hasan Tuna'nın verdiği bilgiye göre defineciler su kaynakları içinde veya çevresinde saklanmış para aramaktadırlar. Bu nedenle de kaynak sularını saptırmak için ağızları doldurmaktadır. Suların başka yöne akmaları sağlanmaktadır. HASAN TUNA şu an böyle bir Su Kaynağı'nın Merkez köylerinden Kadıköy'ün kuzeyinde, Kuzulu (Koyva) Köyü sınırları içerisinde yer alan suyu gür bir kaynak bulunduğunu söylemektedir. Kaynağın bulunduğu bölge ise doğa zenginidir. Bu kaynağın suları her an bir başka mecra bulabilir. Bu nedenle gür bir suyu olan bu kaynağı tabii haline getirmekte fayda vardır. Aslında ağızları kapatılmış kaynakları tespit ederek birer operasyonla bunların ağızlarını temizlemek, suların akışını doğal hale getirmek lazımdır.
Biz bu yazıyı yazarken geride kalan Cuma günü Cumhuriyet Gazetesi'nde dış kaynaklı bir haber yazısını okuyorduk. Haber yazıda Amerika'nın uzay istasyonu ya da merkezi NASA'nın Ortadoğu'da Su Krizi'nin patlak vermek üzere olduğunu bildiriyordu. Haberde ayrıca şu bilgiye de yer veriliyordu:
"Araştırmacılar, Türkiye, Suriye, Irak ve İran'da, Dicle ve Fırat Nehirleri havzası boyunca yer alan bölgelerdeki tatlı su rezervlerinin, toplam tatlı su depolarının 144 kilometreküp'ünü kaybettiğini bildirmişlerdir. Yazarlar, araştırmacılar bu kaybın, kıtalardaki en büyük tatlı su kayıplarından olduğunu söylemişlerdir. 2003 yılından başlayarak 7 yıl boyunca çift uydudan elde edilen verilerin incelendiği araştırmada, bu kaybın yüzde 6'sının, yer altı sularının pompayla boşaltılmasından (Irak'taki bin su kuyusu buna dahildir), beşte birinin de azalan kar yığınları dahil olmak üzere kuraklığın etkilerinden kaynaklandığını belirtmişlerdir." Bilindiği gibi bugün Ortadoğu çalışma, artan nüfus, savaş ve iklim değişikliğinin olumsuz etkilerini yaşamaktadır. Bu durum giderek Türkiye'nin çevresinde su kıtlığı yaratmakta, muhtemel bir çatışmanın ayak seslerini vermektedir.
Yaşıyor musunuz?
https://plusone.google.com/_/+1/confirm?hl=en&url=https%3A%2F%2Fwww.gazetetrakya.com%2FHahttp://www.tumblr.com/share?http://www.linkedin.com/shareArticle?mini=true&url=https%3A%2F%2Fwww.gazetetrakya.com%2FHaber-KiRKLARELiNiN_SU_KAYNAKLARi_UZERiNE-683451.gazetetrakya&title=KIRKLARELİv=3&u=https%3A%2F%2Fwww.gazetetrakya.com%2FHaber-KiRKLARELiNiN_SU_KAYNAKLARi_UZERiNE-683451.gazetetrakyaber-KiRKLARELiNiN_SU_KAYNAKLARi_UZERiNE-683451.gazetetrakya