KIRKLARELİ’NİN SEVİLEN SANATÇISI BESTEKAR GÖKSEL BAKTAGİR

1966 yılında Kırklareli'nde doğdu. Müziğe sekiz yaşında, babası Muzaffer Baktagir'in gözetiminde başladı. 1983 yılında girdiği konservatuardan 1988'de mezun oldu. Bu okulda bir yıl sonra Lisansüstü eğitimine başladı. Aynı yıl, Tamburi Necdet Yaşar'ın genel sanat yönetmenliğindeki Kültür Bakanlığı İstanbul Devlet Türk Müziği Topluluğu'nda kanun sanatçısı olarak çalışmaya başladı. Bu tarihlerde dâhil olduğu "Necdet Yaşar Ensemble" ile İngiltere, Fransa, Danimarka, Belçika, Hollanda, Almanya, Kanada ve ABD'nin çeşitli eyaletlerinde konserler verdi. Beste çalışmalarına konservatuar öğrenciliği yıllarında başlayan Göksel Baktagir'in, otuz beşi sözlü ve yüz beşi enstrümantal olmak üzere 140 civarında beste çalışması bulunmaktadır. Eserlerinin birçoğu TRT repertuarına alınmış, "Sazım" adlı Zavil saz semaisi, 1990 yılında TRT tarafından düzenlenen bir yarışmada ödül kazanmıştır. "Tek Kelime" adlı muhayyerkürdî şarkısı, Milliyet gazetesinin düzenlemiş olduğu 1997 yılının en sevilen 10 şarkısı arasına seçildi.
Baktagir 1984 yılından beri, kanun icrasında diğer tekniklerin yanı sıra özellikle "sol el" için geliştirdiği kendine özgü bir teknik üzerine çalışmalarını sürdürmektedir. Kanun sazı üzerinde, geleneksel icra biçimlerinde günümüzün en önde gelen icracılarından biri olarak kabul edilen sanatçı, temelde bir Türk Musikisi enstrümanı olan sazının bütün imkanlarını ve sınırlarını değerlendirerek, bakış açısını diğer dünya müziklerine doğru genişletmiştir. Bu bağlamda New Age ve Caz gibi türlerde de başarılı örnekler sergilemiş, bazı Batılı caz topluluklarıyla konserler vermiştir.
Göksel Baktagir’in klasik normlar çerçevesinde bestelemiş bulunduğu saz eserlerinden yirmi tanesini ihtiva eden "Okyanustaki Sesler", "Kervansaray_3", "Günlük", "Doğu Rüzgârı", "Okyanustaki Sesler-2(Cananım)", "Okyanustaki Sesler-3(Hüzün)", adlarını taşıyan CD ve kaset çalışmaları bulunmaktadır.
Baktagir, CNN Türk yapımı, "İstiklal Marşı Belgeseli”nin müziklerini bestelemiştir. Sanatçı ayrıca yayınlanmak üzere bir kanun metodu üzerine çalışmaktadır. Bugüne kadar CD ve kaset olarak yayınlanmış eserlerinin yer aldığı bir nota kitabını da "Okyanustaki Sesler" adıyla yayına hazırlamaktadır.
İstanbul Devlet Türk Müziği Topluluğu’ndaki asli görevinin yanında çalışmalarını İstanbul Fasıl Topluluğu ve İstanbul Tasavvuf Musikisi (Dergâh) Topluluğu’nda da sürdüren Göksel Baktagir, geçen yıllar içinde konservatuarda öğretim görevlisi olarak hizmet vermiştir. "Sanatçı Füsun Baktagir ile evli Buğra Can adlı bir çocuk babasıdır."
Kaynak: Türk Musikisi Tarihi Ahmet Şahin Ak
Rahmetli Kanun ve Keman Sanatçısı Muzaffer Baktagir'in kundura dükkânına uğrar; şiirden, müzikten söz ederdik. Oğlu Göksel Baktagir'in çalışmalarını gururla anlatırdı. Muzaffer Baktagir çok sevilen bir insandı. Dereköy yolundaki şeftali bahçesine yürüyerek gittiğimizi anımsıyorum. Göksel Baktagir Kırklareli'nin yetiştirdiği ender bir müzik adamı, bestekârdır. Kendisiyle gurur duyuyoruz. Müzik ruhun ilacıdır. Hicranımızın tek tesellisidir. Türkülerimiz, şarkılarımız, ninnilerimiz, masallarımız, hikâyelerimiz büyük bir milletin yüreğinden kopup gelen eşsiz eserlerdir. Vahşi dünyaya karşı sevilen şarkıları dinlemek ruhumuza iyi geliyor. Çocuklara müziğimizin eşsiz nağmelerini sevdiren bir eğitim vermeliyiz. Fedakar, cefakar bir milletin evlatlarıyız.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol