KIRKLARELİ'NİN GEÇMİŞİNDE 800 KİŞİNİN ÇALIŞTIĞI BİR ENDÜSTRİSİ VARDI

Geçmiş geleceğe kambur olmamak şartı ile araştırılmasını yararlı bulurum. Çünkü geçmişten öğreneceğimiz çok şey vardır. Tabii geçmişin bir tarih olduğunu, tarihin ders verici olduğunu söylemeye gerek yoktur. Özellikle Kırklareli'nin geçmişi, bugün yaşayanlar için çok önemli, çok düşündürücü bilgiler taşımaktadır.
Bugün Kırklareli'nde sanayi birkaç fabrikadan ibarettir. Daha çok 7-8 kişinin çalıştığı aile şirketleri vardır. Yüzyıl öncesine göre Kırklareli bu alanda bir iki adım ileride sayılır. O zamanlar Kırklareli'nin geçmişinde sanayide çalışan insan sayısı ancak 800 dolayında idi. Sanayi dediğimiz şeyde malzemesi çamur olan çanak, çömlek gibi seramik eşya üretimi idi. Bu ilkel sanayi kolu çanak, çömlek, kazan, mutfak eşyası üretiyordu. Ancak daha çok Kırklareli Endüstrisi Padişah Sarayları için şarap, zeytin yağı, zeytin depolanacak küpler, bal ve reçel kavanozları üretmekle yetiniyordu. Geçmişin yazılı kaynaklarından öğrendiğimize göre çamur seramik alanı 3-4 firmanın tekelinde idi ve bildirildiğine göre bu alanda çalışan insan sayısı 800 dolayında bulunuyordu. O yıllarda yani 1870'li yıllarda Kırklareli'nin nüfusu 17 bin idi. Bu sayı 1914 yılında 59 bine ulaşmıştı. Şehirde Osmanlılar dışında Rumlar, Bulgarlar ve Yahudiler vardı. Ayrı ırk ve dinden olan bu topluluklar bir arada yaşıyorlardı. Ancak zaman içerisinde toplum siyasi nedenlerle ayrışacak, hatta birbirine düşman olacak noktaya gelecektir.
Ekonomisi zirai ürünlere dayalı olan Kırklareli'ne, Osmanlı Panayırlarına daha çok mal götürenler Rumlar ve Bulgarlardı. Pazarlanan eşya ve üretilen gıda maddeleri çeşidi, 7-8'i geçmezdi. Üretim ve sanayi kolları sınırlı idi. Şehrin ekonomisi şarap, hardaliye, rakı ve sirke ağırlıklı idi. Hayvancılık Bulgarların elindeydi. Fakat şu var ki o yıllarda Kırklareli'nde şarap ihtiyacın ve piyasanın istediğinin üstünde bir seviyede üretildiği için sorun yaşanıyordu. Üreticinin elinde ve fıçılarında kalan şaraplara, alıcı bulunması için dular yapılırdı. Fransızların şarapları almaları için kulisler, reklamlar yapılıyordu. Bir bilgiye göre 2 bin şıra hanede üretilen üzüm şırasından 10 milyon dolayında şarap imal edilirdi. Zamanın en büyük Eğlence Olayı ise Bağ Bozumu Şenlikleri idi. Bağ Bozumu zamanında şehre Fransız şarap uzmanları gelirdi. Bunlar Fransa'ya gidecek şaraplık üzümleri kalitesine bakarlar, raporlar verirlerdi. Tabi görünürde Müslümanlar şarap içmezlerdi. Ancak Padişah saraylarına şarap damacanaları giderdi. Hacca gitmeyen Padişahların şarap içtikleri söylenirdi ama içtiklerini gören yoktu. Kırklareli'nin geçmişinden bir kesiti özetlemeye çalıştım. Bu bilgiler kaynak gösterilmek şartı ile elbette ki kullanılabilir.
Bu vesile ile şunu söylemek istiyorum; Kırklareli kendisine bir ekonomi yaratmak, bu ekonomik alana ağırlık vermek zorundadır. Kırklareli Kent Konseyi'ne seçilenler şehir üzerine ne düşünerek görev aldılar bilmiyorum. Çünkü yapılan Genel Kurul Toplantısında seçimden başka bir şey konuşulmadı. Şehrin AKİL İNSANLARI'nın Kent Toprakları, Kent Kültürü, Kent Sosyolojisi üzerine söyleyecekleri, önerecekleri vardır. Zaman içerisinde ne düşündüklerini, ne söyleyeceklerini göreceğiz. Görelim Mevla Neyler/Neylerse güzel eyler.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol