07.11.2009 günü Önadim gazetesinde arastirmaci yazar agabeyimiz Nazif Karaçam’la cumartesi sohbetlerinde önemli konulardan söz ettik. Edebiyat ve tarih ilgimizi çekiyor. Muhabbete doyum olmuyor. “Dönülmez aksamin ufkundayiz vakit çok geç bu son fasildir ey ömrüm nasil geçersen geç” ben Yahya Kemal Beyatli’nin ölümsüz sarkisini fisildarken Nazif Karaçam agabey: “Osmanli Imparatorlugu’nun son divan edebiyati sairi Yahya Kemal Beyatli’dir” dedi. Ne güzel sarkilarimiz, sairlerimiz var. Deha sahibi kumandanlarimizdan ölümsüz Atatürk’te edebiyata sevdalidir. Musikiyi çok sever. Yazar Cemil Sönmez’in Atattürk’te Edebiyat Sevgisi kitabini yarim saat inceledim. Atatürk ve Nezyen Tevfik: “Nezyen Tevfik hemen oracikta su kitayi söyledi:
“Sermedi bir istialin sulei fanisiyim
Türke ait ülkenin feryadi ruhanisiyim
Aldigim kafi bana Gazi ekberden nasip
Gölgesinde mabedi vicdanimin banisiyim.”
Atatürk ziyafet saatinde askeri mahfele geldi. Nezyen Tevfik ney üfledi, taksimler yapti. Türk musikisinin en güzel eserini, o çok güzel üfleyisiyle çaldi. Herkesi costurdu.
Atatürk Nezyen’i çagirdi. Nezyen’in elini kalbinin üstüne bastirarak dakikalarca tuttuktan sonra.
“Ne büyük kuvvetli ruhun var” dedi ve sonra sordu
“Nezyen ne istersin söyle?”
“Sayenizde herseyim var. Tesekkür ederim.”
“Bir sey iste canim.”
“Bir nüfus tezkeresi versinler, emrediniz.”
Atatürk hayretle: “Senin nüfus tezkeren yok mu? “Hayir bundan evvel hükümet yoktu ki nüfus tezkerem olsun”. 138
Kaynak: 138. ÇAPANOÄzLU, Münirs. Kahkaha 1949;
YÜCEBAS Hilmi a.g.e, Edebiyatimizda Atatürk, s29.
Nazif Karaçam agabey: “Trakya Üniversitesi Doçentlerinden Selma Sol Uluslararasi Sempozyum’da Kirklareli Kakava Senlikleri’ni aralik ayinda yapilcak olan etkinlikte sunacakmis. Gazeteye faks çekmis. Efsaneden Gerçege Kirklareli kitabinda beraber ek bilgileri ona gönderecegimi bildirdim.” Dedi.
Edirne Sükrü Pasa Aniti’ni gezen birkaç arkadas sohbetimize katildilar: “Kirklareli Seyfioglu ve Tastapya’da düzenlemeler olabilir. Bize yardim ederseniz Nazif Karaçam agabey çok seviniriz” dediler.
Nazif Karaçam agabey: “Tabyalarla ilgili dosyam kitap olmaya hazirdir. Tastabyayi jandarma birligimiz koruyor. Askeri koruma alaninda Nigde’li Ethem onbasi ve arkadaslari Bulgar ordusunu iki saat durdurabildi. Ethem onbasinin annesi ogluna bir türkü yakmis. Seyfioglu tabyasinda bir düzenleme olabilir. Ikinci Dünya Savasi sirasinda Seyfioglu Tabyasi’na bugday konmus, asker de oraya yerlestirilmis. Seyfioglu Tabyasi halka kazandirilabilir. KIRKLARELI’NDE BIR BALKAN ANITI DIKILEBILIR. Ünlü Rus Ihtilalcisi, Troçki Balkan Savasi’nda Kirklareli’ne gelmis. Troçkiye göre “Bulgarlar için Kirklareli Istanbul’dan daha önemlidir.” 8 Ekim 1912’de Bulgarlar Kirklareli’ne saldirdilar.
Yabanci gazeteciler: “Bulgarlar Trakya’yi mezbaha çevirdiler diye gazetelerine manset atmislardir. Trakya kültürü, tarihi büyüktür. Atatürk Trakya’da arkeolojik çalismalari Arif Müfit Manselle baslatmistir.” Dedi. Türk ordusu Bulgar ordusunu Çatalca’da durdurmayi pek çok sehit vererek durdurabilmistir. Ruhlari sad olsun...
Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol