Kırklareli'nde Halk Edebiyatı pek araştırılmış değildir. Halk Edebiyatı adına ne varsa tümü Vahit Lütfi Salcı'ya aittir. Vahit Lütfi Salcı Trakya'da o kadar geniş bir araştırma yapmıştır ki Trakya'da bir kısım grupların Gizli Din kullandıkları bilgisine dahi ulaşmıştır. Halkın masalları, manileri, Halk Ozanlarına teğet geçmiş olmasına rağmen yine de bu konularda Vahit Lütfi Salcı Kaynak Kişi'dir. Yalnız ne var ki Pınarhisar tarafında geçmişte yaygın biçimde halkın anlattığı FERHAT ve ŞERİFE HİKAYESİ'ne ulaşamamıştır. Bu konuları araştırmak Trakya Üniversitesi Edebiyat Fakültesinden Yrd. Doç. Dr. ÖZCAN AYGÜN'e kalmıştır. Roma, Helen, Bizans ve Osmanlı Dönemleri'ne ait HALK KÜLTÜRÜ araştırmalarında aynı üniversite ve fakülteden Yrd. Doç. Dr. SEMA SANDALCI vardır. Gerek Özcan Aygün gerekse Sema Sandalcı o dönemlere ait Halk Kültürü ile ilgili birçok bilgiyi ortaya çıkarmışlardır.
Türk Halk Kültürü (Edebiyatı) Ortaasya'da Şifai (Sözlü) başlamıştır. Burada oluşan Türk Edebiyatına saz ve söz hakimdir. Şamanist gelenekler edebiyatta da yer almıştır. Bu konuda ilk araştırmayı yapanlardan Macar Kökenli araştırmacı İgnacz Kunos (Kunoş) ve Alman araştırmacılar vardır. HALK EDEBİYATIMIZ üzerine önemli araştırma yapmışlardır. Babası Babaeski'de görevli iken buralarda araştırma yapmış olanlardan biri de Rıza Tevfik'tir. Halk Edebiyatı üzerine önemli bilgiler aktarmıştır. Halk ozanı Vizeli Kaygusuz Alaeddin üzerine Abdülbaki Gölpınarlı'nın ve daha sonraki zamanlarda Yrd. Doç. Dr. Özcan Aygün'ün önemli araştırmaları bulunmaktadır. Tabii daha başka yazarların, mesela Prof. Dr. Addullah Uçman bunlardan biridir. Kırklareli'nde Halk Edebiyatı kapsamında kalan Halk Masalları üzerinde çok ciddi araştırmayı ve tespitleri edebiyatçı Hasan Latif Sarıyüce yapmıştır. Dostum Sarıyüce Kırklareli'nde öğretmen iken bu konuda araştırma için ciddi bir yöntem kullanmıştır. Tespitlerini kitaplara da geçirmiştir.
Ancak Kırklareli'nin Halk Edebiyatı, özellikle TEKKE EDEBİYATI üzerine araştırmalar yetersizdir. Bana göre Trakya ve Kırklareli'nde Tekke Edebiyatı araştırılmaya değer zenginliktedir. Bu tekkeler tarihi çiftliklerde yer almışlardır. Buraları Kırklareli-Trakya Halk Ozanlarının saz ve söz ustalarının belli günlerde ve bilhassa Hıdırellez zamanında mesken tuttukları yerlerdir. Cumhuriyetin ilk yıllarında Tekkeler kapatıldığı zaman geleneksel Bahar Şenlikleri bu Tekkelerin çevresinde yapılır, şenlikler en az üç gün sürerdi. Bir Gürcü araştırmaya göre Trakyalı saz ve söz ustaları, muganniler buralarda saz çalar, şiir ve şarkı okurlardı. Ferhat-Şerife söylencesinin Pınarhisar'da oluşması Tekke'ye bağlıdır. Bu alanda Kırklareli Kültür ve Turizm Müdürlüğü'nde Folklor Araştırmacısı Zekeriya Kurtulmuş'un bir çalışması var mıdır bilmiyorum. Ancak Zekeriya Kurtulmuş iyi bir araştırmacıdır. Kırklareli'nin sahiplenenlerin KÜLTÜR DOKUSU'na eğilmeleri gerekir. Zira geçen zamanlar çok Halk Kültürü'nü erozyona uğratmıştır.
İlgi yazınızla; Kırklareli'nde halk kültürü alanında araştırma yapan araştırmacıların isimleri ve araştırma konuları özet olarak verilmiştir. Geçmişte yapılan bu araştırmalar Kırklareli kültürüne ışık tutacak nitelikte ve değerdedir. Ben de bu araştırmaların bir kısmına sahibim ve değerli araştırmalar olduğuna inanıyorum. Halk Kültürü konusunda yapılan her araştırma tespit edildiği zamanı da doğru anlamamızı sağlamaktadır. Bu açıdanda ayrıca değerlidir. Ben de Kırklareli'nde 1993 yılından beri halk kültürünün (Kırklareli ismine paralel olarak) 40 değişik konusunda İlimizin değişik köy kasaba ve ilçesinde araştırma yaptım. Bu araştırmalar sonucunda elde ettiğim sözlü derlemeler fotoğraf ve video görüntüleri arşivimizde mevcuttur. Ayrıca;Bu araştırmalarımdan 29 konunun yer aldığı bilgiler Kırklareli Valiliği tarafından bir kitap halinde bastırıldı ve ilgili yerlere dağıtımı yapıldı. Bu kitapta aşağıda belirtilen konular fotoğraflı olarak yer aldı. A- HALK EDEBİYATI 1. Atasözleri 2. Bilmeceler 3. Deyimler 4. Maniler 5. Ninniler 6. Tekerlemeler 7. Türküler B- GELENEKLER GÖRENEKLER İNANÇLAR 1. Doğum Geleneği 2. Sünnet Geleneği 3. Askere Uğurlama 4. Düğün Geleneği 5. Bayram Geleneği 6. Mart Dokuzu 7. Hıdrellez Kutlamaları 8. Ölüm Adetleri 9. Mezar Taşları 10. Batıl İnançlar 11. İsimler – Lakaplar 12. Halk Hekimliği 13. Çocuk Oyunları 14. Halk Oyunları 15. Yağmur Duası 16. Geleneksel Topçu Baba Kurban Törenleri 17. Geleneksel Gül Baba Kurban Törenleri 18. Bolca Nine Adak Ziyaretleri C- MADDİ KÜLTÜR 1. Halk Mimarisi 2. Yöresel Kıyafetler 3. Yöresel Mutfak Kültürü 4. Yöresel El Sanatları Bu kitapta yer alan bilgiler Kırklareli halk kültürü konusunda yaptığım araştırmaların özetidir. Halk kültürü zamanla yeni formlar kazanması ve değişikliğe uğraması nedeniyle bu konuda her zaman çalışma yapılması kaçınılmazdır. Sonuç olarak; Kırklareli halk kültürü konusunda çalışma yapan tüm araştırmacıları yürekten destekliyor çalışma sonucu ürünlerin halkımızla paylaşılmasını diliyorum. Halk Kültürü konusunda pek çok araştırmaları bulunan Prof. Dr. Saim SAKAOĞLU'nun da dediği gibi halk kültürü bilgi/ürün tespiti ve taşıyıcısı olan mahalli gazetelerimizi de halk kültürüne verdiği destek ve emekten dolayı kutluyorum.
Hüseyin Yaltırık Kırklareli türküleri ve tasvvuf müziği üzerine iyi çalışmalar yapmıştır.
Zekeriya bey kitabınızı görmüştüm ama hiçbir yerde bulamıyoruz.Kitap halka ulaşacağına kamu kuruluşlarının eş-dostun elinden başka bir yere ulaşamamış gibi görünüyor ???
Öncelikle bu alanda yapılan araştırmalarıe ve yayınları iyic tanımak ve tanıtmak gerekir.